ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ AMRITA SHER-GIL ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΕ ΤΙΜΗ – ΡΕΚΟΡ -«EΠΙΑΣΕ» 7,44 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα με έργο τέχνης της σημαντικής Ινδής ζωγράφου Amrita Sher-Gil σε δημοπρασία.

Ο πίνακας του 1937 πωλήθηκε περίπου 7,44 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του Saffronart στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε λίγες μέρες νωρίτερα με πίνακα του Syed Haider Raza που πωλήθηκε στην τιμή των 6,2 εκατ. δολαρίων.

Το έργο της Ινδής ζωγράφου «The Story Teller» απεικονίζει μια ομάδα γυναικών να χαλαρώνει έξω από ένα σπίτι και μια φιγούρα κοιτάζει από μια κοντινή πόρτα.

Ποια ήταν η Amrita Sher-Gil

Γεννημένη το 1913 στη Βουδαπέστη από πατέρα Ινδό αριστοκράτη Σιχ και μητέρα Ουγγρο-Εβραία τραγουδίστρια της όπερας, η Sher – Gil ήταν 8 ετών όταν μετακόμισε στη Σίμλα. Αν και ζωγράφιζε ήδη, ο θείος της Έρβιν Μπακτάι την ενθάρρυνε να ακολουθήσει επίσημη εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της ημερών στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’30, επηρεάστηκε πολύ από τον μετα-ιμπρεσιονισμό και την μποέμ κουλτούρα.

Στα έργα της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην Ινδία, υπάρχουν αυτοπροσωπογραφίες και γυμνές μελέτες, καθώς και παραδοσιακές επιρροές που προήλθαν από μινιατούρες, πίνακες ζωγραφικής Ajanta και τα ταξίδια της στην Ινδία.

Μία από τις κορυφαίες ζωγράφους της χώρας, πέθανε νέα σε ηλικία μόλις 28 ετών το 1941. Έχει ανακηρυχθεί «εθνικός θησαυρός» από την ινδική κυβέρνηση, η οποία απαγορεύει τα έργα της στην Ινδία να εξάγονται σε άλλες χώρες.

Πηγή : iefimerida.gr