ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: «ΔΕ ΘΑ ΓΥΡΝΟΥΣΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΦΟΡΑ»

O Πέτρος Θεοδώρου, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, είναι ένας από τους νέους ανερχόμενους δικηγόρους της συμπρωτεύουσας. Υποστηρίζοντας πως «ο τολμών νικά», ο Πέτρος τόλμησε το “επιχειρείν” στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, προχωρώντας στην δημιουργία του δικού του δικηγορικού γραφείου, μετατρέποντας την λατινική ρήση από θεωρία σε πράξη.

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών και  των μεταπτυχιακών του σπουδών στην Ιταλία, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο “ δεν πρέπει να επιλέγουμε τις εύκολες λύσεις στις δύσκολες καταστάσεις”. Δραστηριοποιείται στον τομέα του ποινικού δικαίου, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση των εντολέων του σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στις υποθέσεις ναρκωτικών.

Φύσει επικοινωνιακός και με καυστικό χιούμορ, λάτρης της ορειβασίας και της κολύμβησης, έχει ως χόμπι την μετεωρολογία ενώ εκ παραλλήλου δηλώνει θαυμαστής της ρητορικής του Δημήτρη Τσοβόλα.

Στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης επιχειρήσατε το “επιχειρείν” ξεκινώντας το δικό σας δικηγορικό γραφείο και αφήνοντας πίσω την σιγουριά ενός πάγια αμειβόμενου συνεργάτη. Είναι εφικτό να επιβιώσει στις μέρες μας ένας νέος επιχειρηματίας, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις που επιβαρύνουν το ελεύθερο επάγγελμα;

Η χώρα μας, πράγματι, διανύει μία από τις πλέον δύσκολες, μεταπολιτευτικά,  περιόδους. Αληθεύει, πως η οικονομική και φορολογική πραγματικότητα, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά  ένας επιχειρηματίας, είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ωστόσο, πιστεύω πως ως νέα γενιά οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στα δεινά της κρίσης και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Η γνώση του αντικειμένου, η επιμονή, η υπομονή και η αποφασιστικότητα αποτελούν σημαντικά εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πληθυσμό 1000000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 6,300 είναι δικηγόροι. Κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει ένα νέο νομικό γραφείο μέσα σε αυτόν τον υπερμεγέθη ανταγωνισμό;

Ο ανταγωνισμός σε κρατάει σε μια συνεχή εγρήγορση. Εφόσον συνδυαστεί με σωστή κατάρτιση,  διαρκή ενημέρωση, μεθοδικότητα και  συνέπεια κρίνω, πως δύναται να έρθει και η επιτυχία.

Είθισται το επάγγελμα του νομικού να αποτελεί οικογενειακή υπόθεση στην Ελλάδα. Τι σας οδήγησε στο να επιλέξετε τη νομική επιστήμη, μιας και δεν είχατε την οικογενειακή πεπατημένη;

Με κινητροδοτεί η υπεράσπιση του πελάτη, με ιντριγκάρει η αναζήτηση της αλήθειας. Είμαι φύσει επικοινωνιακός και ανέκαθεν θαύμαζα το επάγγελμα του νομικού.

Αποκτήσατε το πτυχίο της Νομικής και ολοκληρώσατε και τις μεταπτυχιακές σας σπουδές στην Ιταλία, κι όμως επιλέξατε να επιστρέψετε στην δύσκολη πραγματικότητα της Ελλάδος. Τι σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση και πείτε μου αν υπάρχουν στιγμές που έχετε μετανιώσει;

Αγαπώ την πατρίδα μου και  πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε τις εύκολες λύσεις στις δύσκολες καταστάσεις. Δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου.

Την ρητορεία ποιου καταξιωμένου ποινικολόγου θαυμάζετε και αντίστοιχα ποιανού, συναδέλφου σας, την καριέρα έχετε θέσει ως πρότυπο;

Είμαι θαυμαστής της ρητορείας του Δημήτρη Τσοβόλα. Προτού καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα να διευκρινίσω, ότι εν προκειμένω, αναφέρομαι στην δικηγορική του ιδιότητα (γέλια, αφού προηγήθηκε μια εκκωφαντική σιωπή). Μέσα από τις πολύκροτες υποθέσεις που έχει αναλάβει στην πορεία του, έχω διακρίνει την βαθιά γνώση του νομικού κώδικα, την εμπεριστατωμένη του επιχειρηματολογία και την ταπεινότητα του επαγγελματικού του χαρακτήρα.

Πείτε μου μία υπόθεση που θα αναλαμβάνατε αφιλοκερδώς.

Ως πολιτική αγωγή υποθέσεις που αφορούν παιδεραστία ή βιασμού.

Υπάρχει κάποια υπόθεση που έχετε αρνηθεί να αναλάβετε; και για ποιο λόγο.

Την υπεράσπιση παιδεραστή ή βιαστή.

Σε ποια περίπτωση θα επιλέγατε, ως δικηγόρος, να πείτε ψέματα;

Δεν λέω ψέματα, είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίζω και να μεταφέρω τις θέσεις του εκάστοτε πελάτη.

Το ψέμα γίνεται, με το πέρασμα του χρόνου, 2η φύση για έναν δικηγόρο;

Όχι. Κακώς ταυτίζεται το ψέμα με το επάγγελμά μας επειδή απλά φροντίζουμε να ενισχύουμε την θέση του πελάτη τονίζοντας απλά τα θετικά σημεία της θέσης του, ώστε να εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ας αφήσουμε τον κύριο Θεοδώρου στην άκρη, και ας γνωρίσουμε τον Πέτρο.

Πως είναι ο Πέτρος στην προσωπική του ζωή, όταν βγάζει το αυστηρό δικηγορικό κοστούμι;

Χαλαρός, ανθρώπινος και μερικοί θρασύτατοι (γέλια) τολμούν και με κατηγορούν για το καυστικό μου χιούμορ. Δεν μου αρέσει να κρύβομαι. Άνθρωπο του σπιτιού δύσκολα θα με αποκαλέσει κάποιος. Αγαπώ την πόλη και μου αρέσει να κυκλοφορώ σε αυτήν.

Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την απόλυτη ευτυχία;

Υγειές οικογενειακό περιβάλλον, ισορροπία στην καθημερινότητα και ένας περίγυρος ανθρώπων που σε αγαπούν, σε σέβονται και σε εκτιμούν.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Η απώλεια της υγείας μου.

Σε ποια λάθη ή πάθη δείχνεις την μεγαλύτερη επιείκεια;

Τα λάθη που αντέχεις να υποστείς και τα πάθη που μπορείς να τους επιβληθείς.

Περιέγραψε μου τον Πέτρο με 3 λέξεις

Αποφασιστικός, δυναμικός, αισιόδοξος.

Ποιο είναι το motto σου;

« Δεν θα γυρνούσα πίσω στον χρόνο ούτε για να πάρω φόρα».

 

*  Το δικηγορικό γραφείου του κυρίου Θεοδώρου εδρεύει στην οδό Ορφανίδου 2 στην Θεσσαλονίκη.