ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ: «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΧΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Ο Γιάννης Καλλιάνος, είναι ένα πρόσωπο που επισκέπτεται καθημερινά τα σπίτια μας, μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία, την τελευταία δεκαετία εργάζεται ως μετεωρολόγος και παρουσιαστής καιρού στα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας. Η αγάπη του για τα κοινά, και οι οικονομικές και κοινωνικές  διαστάσεις της ελληνικής κρίσης τον κινητροδότησαν να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, μέσα από την θέση του αναπληρωτή Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας. Η επιθυμία του να συμμετέχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ώστε να βοηθήσει έμπρακτα την πατρίδα του, είναι έκδηλη, γεγονός όμως το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, επαφίεται στην κρίση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του λαού.

Κύριε Καλλιάνο, έχει τελικά ο καιρός γυρίσματα; Πιστεύετε πως θα ξημερώσει μία “άσπρη μέρα” για την Ελλάδα της κρίσης;

Ο καιρός, στην κυριολεκτική έννοια του όρου, έχει γυρίσματα καθώς, αρκετές φορές, έπειτα από ισχυρές καταιγίδες, ξημερώνουν ηλιόλουστες ημέρες. Στην προκειμένη περίπτωση, για να καταγράψει εκ νέου ανοδική πορεία  η οικονομία της χώρας μας, και κατά συνέπεια το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, απαιτούνται βαθιές τομές και επιθετικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει η Ελλάδα σταδιακά να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Χρειάζεται ωριμότητα, από πλευράς όλων μας, ώστε να κατανοήσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να τα εκμεταλλευτούμε ορθά, ως εμπειρία, στο μέλλον. Δεν χωράνε λαϊκισμοί και δημαγωγικές πολιτικές στην εποχή μας. Ο  Αντώνης Σαμαράς είχε σηματοδοτήσει, με την συμβολή του, την οικονομική ανάκαμψη της χώρα μας, και αντίστοιχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το μέτρο, την λογική, τις προτάσεις του και την πυγμή, που τον διέπουν, αποτελεί την μόνη επιλογή για την ομαλή έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση.

Οι συμπολίτες μας, και ειδικότερα η νέα γενιά, έχει πλέον μία αποστροφή προς τα πολιτικά πρόσωπα. Τι κινητροδότησε έναν επιτυχημένο νέο να ασχοληθεί με τα κοινά;

Η υφιστάμενη κυβέρνηση υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας, παρουσιάζοντας μία στρεβλή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και τάζοντας ανυπόστατες ουτοπίες. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, μιλούσε για ελεγχόμενη εσωτερική λιτότητα και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, η κοινωνία όμως ανέκαθεν έδειχνε προτίμηση στην λαϊκευμένη ρητορική.  Αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούσαν πως με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου η εποχή των παχειών αγελάδων δεν θα είχε τέλος για τους ίδιους.  Αν είχε εφαρμοστεί στο σύνολό της η πολιτική μεταρρυθμίσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τώρα θα ήμασταν μια υγιής, οικονομικά, χώρα του δυτικού πολιτισμού και της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι νέοι, και το σύνολο των πολιτών θέλουν την αλήθεια. Θέλουν να αντικρίσουν το τέλος της λιτότητας. Να επιστρέψει η ζωή τους στην κανονικότητα και οι συνταξιούχοι να περάσουν τα χρόνια της «δύσης» της ζωής τους με αξιοπρέπεια. Η σκυτάλη οφείλει να δοθεί σε πολιτικούς που θα δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση, σεβόμενοι τους , επί μία δεκαετία, κόπους και θυσίες του λαού, και προσφέροντας στους πολίτες, την αλήθεια και μόνο.

Είστε ένας νέος άνθρωπος, και είμαι βέβαιη, πως αρκετοί από τους συνομήλικους φίλους και γνωστούς σας, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια προς αναζήτηση εργασίας. Πως θεωρείτε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το έντονα ανησυχητικό φαινόμενο του brain drain;

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα κάτωθι:

  • Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τους νέους επιστήμονες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα τους.
  • Περιορισμός της γραφειοκρατίας, και των νομικών δυσλειτουργιών για την σύσταση μιας εταιρίας.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και των εισφορών που θα έχει συνέπεια τις νέες επενδύσεις και την δημιουργία των αντίστοιχων θέσεων εργασίας
  • Εφαρμογή της αξιοκρατίας και της αριστείας. Οι καλύτεροι στις καλύτερες θέσεις.
  • Εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και πόρων προς ανάπτυξη των Πανεπιστημίων μας, των ΤΕΙ, των σχολείων και γενικά της παιδείας μας.

Πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση στην πολιτική για ένα πρόσωπο που δεν έχει οικογενειακή αναφορά στο πολιτικό σκηνικό;

Οι πολίτες, ο Πρόεδρος και η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κρίνουν και θα με κρίνουν. Ο καθένας μας χαράζει την πορεία του καθημερινά και αφήνει το αποτύπωμά του στην κοινωνία. Η ενασχόληση μου με την πολιτική μου προσδίδει ένα αίσθημα ευθύνης και αποτελεί για εμένα ένα καθημερινό στοίχημα που βάζω με την κοινωνία.

Είστε ένας άνθρωπος της αγοράς και όχι ένας κατεξοχήν πολιτικός. Τα τελευταία χρόνια εργάζεστε ως ιδιωτικός υπάλληλος, γεγονός το οποίο σας έχει δώσει την ευκαιρία να αφουγκράζεστε τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα έχετε βιώσει και εσείς προσωπικά τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Προτάσσοντας την καθημερινότητα σας ως εμπειρία, τι θα θέτατε ως προτεραιότητα αν συμμετείχατε στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα;

Είμαι υποστηρικτής της αυτορρυθμιζόμενης οικονομίας, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης  επενδύσεων, της ιδιωτικής οικονομίας και των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα εντούτοις την ύπαρξη κρατικής μέριμνας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σας τοποθέτησε αναπληρωτή Γραμματέα των Επιστημονικών Φορέων του κόμματος. Μπορείτε να μας αναφέρετε επιγραμματικά το ρόλο σας και τις αρμοδιότητες της εν λόγω Γραμματείας:

Καταρχήν είναι τιμή για εμένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας στην τοποθέτηση μου. Οι δράσεις είναι ποικίλες. Ερχόμαστε σε επαφή με επιστήμονες όλων των κλάδων, καταγράφουμε τις προτάσεις τους, εντοπίζουμε τις παθογένειες των τομέων τους και στη συνέχεια αξιολογούμε τα δεδομένα από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κάθε κλάδος είναι ξεχωριστός και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον διέπουν. Η καθημερινή γνωριμία και επαφή, είναι ο μοναδικός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην πλήρη κατανόηση των καθημερινών προβλημάτων τους.

Ας αφήσουμε τον κύριο Καλλιάνο στην άκρη, και ας γνωρίσουμε τον Γιάννη.

Η φράση “ελεύθερος χρόνος” υπάρχει στο λεξιλόγιο του Γιάννη;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος μου. Η επαγγελματική καθημερινότητα μου ξεκινάει στις 7 το πρωί και λαμβάνει τέλος , εκτός απροόπτου,  μετά τις 10 το βράδυ.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου, πέρα από την μετεωρολογία και την πολιτική;

Μία ημέρα με την οικογένεια μου ή με τους φίλους μου.  Απολαμβάνω μια καλή ταινία στο σινεμά, και ιδανικά μια παράσταση στο θέατρο. Παραδέχομαι, από την άλλη πλευρά, πως τα τελευταία χρόνια αναζητώ ενίοτε και την  ιδιωτικότητα του σπιτιού μιας και μόνο εκεί αισθάνομαι ότι έχω την ευκαιρία να ηρεμήσω από την πίεση της καθημερινότητας.

Συνδυάζεται η πολιτική ζωή με την προσωπική ζωή; Υπάρχει χώρος για μία σύντροφο στην ζωή του Γιάννη;

Ναι, συνδυάζεται αν και απαιτεί θυσίες λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Ομολογώ πως ανέκαθεν ήμουν προσεκτικός στις επιλογές μου. Επέλεγα μακροχρόνιες ουσιαστικές σχέσεις, έναντι των εφήμερων, που μου έχουν αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις. Μεγαλώνοντας όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία μίας ουσιαστικής σχέσης , ενώ το προνόμιο της ώριμης σκέψης, σε αυτή την ηλικία, μας δίνει την δυνατότητα να διακρίνουμε τον άνθρωπο που θα μας κάνει ευτυχισμένους.

Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την απόλυτη ευτυχία;

Η προσωπική και οικογενειακή υγεία. Οι καλοί φίλοι και η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο. Αν μου δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσω την πατρίδα μου να ανακάμψει, τότε, θα θεωρήσω ότι έχω πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό των στόχων μου ώστε να έχω χτίσει την εικόνα της ευτυχίας.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Η απώλεια των γονιών μου. Δεν ξέρω πως και αν θα μπορέσω ποτέ να το διαχειριστώ.

Σε ποια λάθη ή πάθη δείχνεις την μεγαλύτερη επιείκεια;

Αυτά που δεν πληγώνουν τον συνάνθρωπό σου. Αυτά που κάνεις δίχως να ξέρεις ότι είναι λάθη. Αυτά που αντιλαμβάνεσαι και τα διορθώνεις.

Περιέγραψε μου τον Γιάννη με 3 λέξεις

Λογικός, ευαίσθητος, οραματιστής.

Ποιο είναι το motto σου;

«Αγάπη να υπάρχει και όλα τα άλλα έρχονται»

 

10
10