50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΛΟΥΔΗΣ: ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ SUCCESS STORY ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ DESIGN

Η εταιρεία που είναι συνώνυμη με το πρωτοποριακό design στη χώρα μας, συμπλήρωσε πέντε δεκαετίες ευδόκιμης πορείας. Ο συλλεκτικός τόμος που εξέδωσε καταγράφει όλες τις σημαντικές στιγμές του brand, αλλά και της οικογενειακής παράδοσης που συνεχίζεται έως τις μέρες μας.

Μια εταιρεία, μια οικογένεια συνυφασμένη με την ιστορία του design στην Ελλάδα, ένα όνομα σε όλους οικείο: Δελούδης. Από το 1972 που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Κολωνάκι, ο Γιάννης Δελούδης εργάστηκε με συνέπεια και όραμα για να διαδώσει και να καταξιώσει το σύγχρονο design στη χώρα μας.

Μαζί του συμπορεύτηκε η σύζυγός του Βάνα Δελούδη και κατόπιν τα παιδιά τους, Σόφη και Κωνσταντίνος. Ο Κωνσταντίνος είναι που σήμερα έχει αναλάβει ευδοκίμως, τα ηνία της επιχείρησης. Τα πενήντα πρώτα χρόνια της επιτυχημένης αυτής πορείας διαγράφονται στον βαρύτιμο αλλά φωτεινό αφιερωματικό τόμο 50 Years Deloudis – 50 Χρόνια Δελούδης που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2022.

Η λαμπερή αυτή πεντηκονταετία αναβιώνει γλαφυρά μέσα από 350 μεγάλου σχήματος ιλουστρασιόν σελίδες με σκληρόδετο εξώφυλλο στο χρώμα του χρυσού και του μπρούτζου. Η διάρθρωση του δίγλωσσου τόμου (αγγλικά και ελληνικά) γίνεται ανά δεκαετία και περιέχει συνεντεύξεις, σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειας Δελούδη και μια επιλογή από τα εμβληματικότερα αντικείμενα design κάθε δεκαετίας.

Ο Κωνσταντίνος Δελούδης συνεχίζει σθεναρά και με στυλ, την οικογενειακή παράδοση.

Ακόμα, η έκδοση περιλαμβάνει και μια επιλογή από project εσωτερικής και εξωτερικής διακόσμησης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από κορυφαίους διακοσμητές και γραφεία σε συνεργασία με την εταιρεία Δελούδης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλάμε για τα κορυφαία σπίτια στα νησιά, και όχι μόνο. Οι καταληκτικές σελίδες του λευκώματος είναι αφιερωμένες στα showroom της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λεμεσό.

Ξεφυλλίζοντας το πολυτελές λεύκωμα ο αναγνώστης θα έλθει αντιμέτωπος με εικόνες που δεν του είναι ξένες. Αν τις μελετήσει με λίγο πιο προσεκτικό βλέμμα, ουσιαστικά μαθαίνει κανείς να αναγνωρίζει ένα αξιόλογο μέρος του σχεδιαστικού κόσμου που μας περιβάλλει: οι αρχικά καινοτόμες επιλογές εξελίχθηκαν στο οικείο λεξιλόγιο που σήμερα αρθρώνει τον κόσμο της εσωτερικής διακόσμησης διεθνώς.

Πράγματι, ο Γιάννης και η Βάνα Δελούδη αναγνωρίζονται ως οι διορατικοί πρωτοπόροι που μπορούσαν να διακρίνουν ποιοι από τους κορυφαίους σχεδιαστές και καλλιτέχνες έθεταν μια σοβαρή υποψηφιότητα για την καθιέρωση, ώστε να συμβουλεύουν αντίστοιχα τους πελάτες τους.

Η περιπέτεια της καθιέρωσης του καλού design προσφέρεται στον αναγνώστη μαζί με μια αναδρομή στην ελληνική πραγματικότητα αυτών των ετών, μέσα από τα πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα από εγκαίνια, οικογενειακές στιγμές και δημοσιογραφικά αφιερώματα, όπου πρωταγωνιστούν ο Γιάννης και η Βάνα Δελούδη αλλά και προσωπικότητες και καλλιτέχνες που συνδέθηκαν μαζί τους: ο γλύπτης Τάκης, ο γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης, ο… κοινωνικός Ζάχος Χατζηφωτίου, και πολλοί άλλοι ακόμα.

Τη συλλεκτική έκδοση προλογίζουν οι κορυφαίοι σχεδιαστές William Sawaya και Paolo Moroni, συνεργάτες και προσωπικοί φίλοι της οικογένειας. Συνεντεύξεις έχουν δώσει κορυφαίοι σχεδιαστές και επιχειρηματίες της ελληνικής και διεθνούς σχεδιαστικής σκηνής: Nasir Kassamali, Carola Bestetti, Piero Lissoni, Maria Porro, Enrico Acerbis, Giorgio Busnelli· Τάσος Ζέπος, Κύριος Κρίτων, Σταύρος Παπαγιάννης, Στέλιος Αγιοστρατίτης, Μηνάς Κοσμίδης. Και φυσικά οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές: ο Γιάννης και η Βάνα Δελούδη, και τα παιδιά τους, Σόφη και Κωνσταντίνος, ο οποίος όπως προείπαμε έχει πλέον αναλάβει την εταιρεία, μέσα στην οποία -κυριολεκτικά- μεγάλωσε.

Σπουδαίες φυσιογνωμίες έδωσαν το παρών σε εγκαίνια καταστημάτων της Deloudis.

Μέσα από τις συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της επιτυχημένης πορείας, ο αναγνώστης θα γνωρίσει το επιχειρηματικό ήθος που χαρακτήρισε την οικογένεια Δελούδη, οι οποίοι πάντοτε γνώριζαν πώς να δημιουργούν ουσιαστικές και διαχρονικές σχέσεις με τους διεθνείς συνεργάτες τους, αλλά και πώς να λειτουργούν ως μια επιτυχημένη συνεργατική ομάδα. Επίσης δεν κρύβεται η αγάπη τους για την Ιταλία και η ικανότητα τους να διερμηνεύουν το ιταλικό design στις προσδοκίες του ελληνικού κοινού. Η σχέση τους με τους Ιταλούς σχεδιαστές και κατασκευαστές έχει παραμείνει διαχρονικά προνομιακή, και ο προσανατολισμός τους σταθερός και σε βάθος γενεών. Εν πολλοίς, οι συνεργασίες τους στράφηκαν προς επιχειρήσεις που όπως και η δική τους λειτουργούν διαχρονικά σε οικογενειακή κλίμακα.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται η μετάβαση από μία γενεσιουργό περίοδο αναζήτησης, που είχε ως αφετηρία την ελευθερία και την έμπνευση του σχεδιαστή, σε μία εποχή ωριμότητας, στην οποία ο δημιουργός καλείται πλέον να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις ανάγκες και τις προσδοκίες του καταναλωτή, αλλά και νέες παραμέτρους, όπως η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αντικειμένου. Η τάση να επανακυκλοφορούν παλαιότερες και αναγνωρισμένες σειρές εκφράζει ακριβώς τη συνθήκη στην οποία δεν επιβραβεύεται μόνο το ρηξικέλευθο πνεύμα, αλλά και η ικανότητα έκφρασης μέσα από μια καθολικά αφομοιωμένη σχεδιαστική γλώσσα.

Μεταξύ οικογενειακού λευκώματος και κοινωνιολογικού τεκμηρίου, ο συλλεκτικός τόμος 50 Years Deloudis αποτελεί μια σημαντική κατάθεση για την ιστορία της Δελούδης και των συνεργατών της και γενικότερα για τη διαχρονία του design στην Ελλάδα και διεθνώς. Μέσα από τις συνεντεύξεις, τις αρχειακές φωτογραφίες και τα σύγχρονα projects, αποτυπώνει ταυτόχρονα μια μακρά περίοδο του παρελθόντος αλλά και φωτίζει σαν ένα στιγμιότυπο το απόλυτο παρόν. Κάπου εκεί ίσως κρύβεται και το μέλλον.

Τα στοιχεία της έκδοσης

Πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου: 50 Years Deloudis. Μια ιδέα του Κωνσταντίνου Δελούδη. Concept και Editorial & Creative consultant είναι η UpGreat London, με Editorial & Creative Consultant τον Σταύρο Παπαγιάννη, και Editor at large τη Μάγδα Τσολάκη Δελούδη.

Πηγή: Andro.gr

10
10