ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ: ΓΙΑ 139,9 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ Η ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ «ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΡΟΛΟΙ»

Για 139,9 εκατομμυρία δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, δημοπρατήθηκε χθες Τετάρτη η ελαιογραφία σε καμβά υπό τον τίτλο Femme à la montre «Γυναίκα με ρολόι», που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932.

Η ελαιογραφία (130 x 97 εκατ.) που πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, είχε θέμα στην πραγματικότητα μια από τις μούσες κι ερωμένες του εμβληματικού ισπανού καλλιτέχνη, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση από τον οίκο έκανε λόγο για 120 εκατ. δολάρια.

Ο πίνακας ανήκε στη βαθύπλουτη νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε νωρίτερα φέτος στα 102 της χρόνια. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα ιερά τέρατα (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ…) κι εκποιείται σε δημοπρασία που μοιράστηκε σε δυο χωριστές ειδικές βραδιές, χθες Τετάρτη και απόψεστη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος, ο οποίος προβλέπει η αξία των πωλήσεων της συλλογής Λαντάου να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο –και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά– ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d’Alger — Version O («Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκαν το 2015 έναντι του υψηλότερου τιμήματος που είχε δοθεί ποτέ για έργο τέχνης μέχρι τότε.
Το ρεκόρ εκείνο όμως συνέτριψε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκε το 2017 για την ελαιογραφία Salvator Mundi, έργο αποδιδόμενο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πηγή : protothema.gr