ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός μας: η έκθεση στον ήλιο και τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης (AGEs) . Τα AGE σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με τη ζάχαρη. Αν και αυτοί οι ένοχοι δεν είναι 100 τοις εκατό στον έλεγχό σας, ωστόσο χρησιμοποιώντας αντηλιακό και κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσετε το σώμα σας να προστατεύσει το δέρμα από τη διαδικασία της γήρανσης.

Τηγανιτά

Τρόφιμα τηγανισμένα σε λάδι και σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη στο δέρμα. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, επηρεάζοντας τα μόρια του DNA και αποδυναμώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Αντικαταστήστε τα τηγανιτά τρόφιμα με τα ψητά ή τα βραστά.

Απλοί υδατάνθρακες

Τα τρόφιμα με υψηλό  γλυκαιμικό δείκτη , όπως το λευκό ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία γήρανσης. Δοκιμάστε να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, που περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία είναι ευεργετικά για το δέρμα.

Trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από φυτικά έλαια, τα οποία έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία (υδρογόνωση ή μερική υδρογόνωση) προκειμένου να αποκτήσουν στερεά μορφή ή πιο παχύρρευστη. Τα συγκεκριμένα λιπαρά καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του. Αντικαταστήστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο ή τα αβοκάντο, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Αυτά τα κρέατα είναι υψηλά σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και θειώδη, τα οποία μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα και να αποδυναμώσουν το κολλαγόνο προκαλώντας φλεγμονή.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όταν πρόκειται για το δέρμα, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, απώλεια κολλαγόνου και ρυτίδες. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στην παραγωγή κολλαγόνου, εξασφαλίζοντας την ελαστικότητα του δέρματος.

Τέλος το πιο σημαντικό είναι να είστε υγιείς και να αγκαλιάσετε τις αλλαγές του σώματός σας που συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: jenny.gr