“Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ”: ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑΝΟΥΡΗ

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ για την κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου σκηνοθετεί ο ταλαντούχος σκηνοθέτης σε μια παράσταση που ποντάρει στην ατμόσφαιρα και στις ωραίες ερμηνείες.

Στο ανακαινισμένο θέατρο Ζίνα συνεχίζεται με επιτυχία ο “Θάνατος του εμποράκου” του Άρθουρ Μίλερ μέσα από τη συγκινητική παράσταση του Γιώργου Νανούρη που φωτίζει τις αποχρώσεις του αμερικανικού αριστουργήματος, με όπλο του τις ωραίες ερμηνείες και κυρίως αυτή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη που επωμίζεται τον κεντρικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν σε μια από τις καλύτερες στιγμές της πορείας του. Στο πλευρό του πρωταγωνιστεί ένας αξιοπρόσεκτος θίασος: Έφη Μουρίκη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Γεροδήμος, Κατερίνα Μάντζιου,  Γιάννης Βαρβαρέσος, Θεοδόσης Τανής.

Όπως μας έχει πει ο Γιώργος Νανούρης εκτιμά πολύ τα έργα που στο κέντρο τους έχουν την ψυχή του ανθρώπου, μιλώντας την ίδια στιγμή για πάρα πολλά διαφορετικά θέματα που μας αφορούν διαχρονικά. Κάτι που του κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον στο αμερικανικό θέατρο και τους εκπροσώπους του. Μετά τον “Γυάλινο κόσμο” του Τενεσί Ουίλιαμς και το “Ψηλά απ’ τη γέφυρα” του Άρθουρ Μίλερ επέλεξε να ανεβάσει το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του τελευταίου γύρω από το μύθο της κατάρρευσης του αμερικανικού ονείρου.

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ κι ένα από τα κορυφαία έργα του που έχει γραφτεί το 1949, ο Άρθουρ Μίλερ κάνει το ψυχογράφημα του ήρωά του, ενός πλανόδιου πωλητή, του Γουίλι Λόμαν, αποκαλύπτοντας την ίδια στιγμή τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου στα γρανάζια του οποίου έχει πιαστεί. Παλεύοντας για την επιβίωσή του, εγκλωβισμένος μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, βιώνει μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα η οποία τον αναγκάζει να εκπληρώνει τα πρότυπα της καπιταλιστικής κοινωνίας της εποχής του. Ανίκανος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς, παρακολουθεί τη ζωή του και τους δεσμούς της οικογένειας του να καταρρέουν.

“Ο Γουίλι στην προσπάθεια του να εκπληρώσει τις συνταγές του καπιταλιστικού ονείρου, δέχεται την απόρριψη σαν να τον χτυπάει ρεύμα υψηλής τάσης και μένει ένα σπασμένο κλαδί στην άκρη του δρόμου. Ο ανθρώπινος παλμός του σβήνει, η αξιοπρέπεια του χάνεται κάτω από ένα σύστημα που σαρωτικά τον ματαιώνει. Αν αυτό δεν είναι πρόκληση για έναν ηθοποιό τότε τι είναι”, σημειώνει για τον εμβληματικό χαρακτήρα που ερμηνεύει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σε συνέντευξή του στο “α”.

Εκτός από την απόδοση του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης ο Γιώργος Νανούρης επιμελείται τη μουσική και τους φωτισμούς. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Γαβαλάς και τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη.

Πηγή : athinorama.gr