ΜΙΑ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ

Εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, αυτή εξοχική κατοικία των 250 τετραγωνικών μέτρων, τον σχεδιασμό της οποίας επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο A2 Architects, αναπτύσσεται σε μία απόμερη τοποθεσία στα βορειοανατολικά της Σίφνου, έχοντας απεριόριστη θέα στο Αιγαίο αλλά και στην πλαγιά και στο εκκλησάκι του Αγ.Ιωάννη.

Η μοναδική τοποθεσία με τα φυσικά πλατώματα και τις ξερολιθιές, η θέα στη θάλασσα και ο προσανατολισμός καθορίσαν τη μορφή και τη διάταξη των επιμέρους κτισμάτων, με τον κύριο όγκο της κατοικίας να αναπτύσσεται στο άνω φυσικό πλάτωμα ενώ οι μικρότεροι όγκοι των δωματίων απλώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα.

 

Η κατοικία σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι από τη Γαλλία, οι οποίοι σε αναζήτηση για ένα ήσυχο και απομονωμένο εξοχικό στην Ελλάδα, γοητεύτηκαν από το νησί και την όμορφη τοποθεσία του οικοπέδου. Ζητούμενό τους, μία καλοκαιρινή κατοικία λιτή και λειτουργική με ευρύχωρους χώρους διημέρευσης, τέσσερα δωμάτια και δύο ξενώνες, με ιδιωτικότητα και ανεξαρτησία, για να φιλοξενούν φίλους και οικογένεια. Υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης και χαλάρωσης και μία πισίνα με θέα, συμπληρώνουν το πλάνο ενός ανεπιτήδευτου εξοχικού όπου μπορεί να απολαύσει κάποιος το ελληνικό καλοκαίρι, το φυσικό τοπίο και τη θέα.

Η σύνθεση βασίζεται στη δημιουργία ενός μικρού κυκλαδίτικου συγκροτήματος από λευκούς και πέτρινους όγκους αρμονικά τοποθετημένους στο φυσικό περιβάλλον, που ενώνονται μεταξύ τους με διαδρομές, πλατώματα και πέτρινα τοιχία.

Η κατοικία τοποθετείται στο άνω τμήμα του οικοπέδου, στα δύο φυσικά πλατώματα που δημιουργούνται από τις υφιστάμενες ξερολιθιές, δημιουργώντας εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους και αφήνοντας ελεύθερη μπροστά της μία φυσικά όμορφη πλαγιά με ξερολιθιές και μεσογειακή φύτευση.

Στο άνω πλάτωμα, από όπου πραγματοποιείται η πρόσβαση κατά μήκος της ξερολιθιάς, οργανώνονται οι κοινόχρηστοι χώροι διημέρευσης σαφώς διαχωριζόμενοι από τους χώρους των δωματίων, που διατάσσονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Η κεντρική είσοδος και η ενιαία κουζίνα φιλοξενούνται στον ισόγειο όγκο, στο άνω πλάτωμα, όπου μία ξύλινη πέργκολα μεταξύ του λευκού όγκου και του υφιστάμενου βράχου, ορίζει έναν προστατευμένο υπαίθριο χώρο, όπου επεκτείνεται η τραπεζαρία της κουζίνας. Τρία σκαλιά χαμηλότερα, στον πέτρινο όγκο σχεδιάστηκαν το καθιστικό και η τραπεζαρία, με θέα και άμεση πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους και στην πισίνα.

Λόγω της υψομετρικής διαφοράς των δύο πλατωμάτων, μία «γέφυρα» ενώνει τους κοινόχρηστους με τους ιδιωτικούς χώρους. Ένας άνετος διάδρομος με μακρόστενα παράθυρα, οδηγεί από τους χώρους διημέρευσης στο μάστερ υπνοδωμάτιο στο ίδιο επίπεδο και στην σκάλα που οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο. Προκύπτει έτσι ένας επιμήκης όγκος που καθώς τοποθετείται εγκάρσια στις υφιστάμενες πεζούλες και στις ξερολιθιές, παραμένει ισόγειος στο άνω, φυσικό πλάτωμα, ενώ στη συνέχειά του -και λόγω της κλίσης- εδράζεται στο χαμηλότερο πλάτωμα και γίνεται διώροφος.

Στο χαμηλότερο φυσικό πλάτωμα, οργανώνεται το επίπεδο με τα υπνοδωμάτια και τις βοηθητικές χρήσεις, με ένα δωμάτιο να αποτελεί μέρος του κύριου όγκου ενώ οι δύο ανεξάρτητοι ισόγειοι όγκοι φιλοξενούν αλλά δύο δωμάτια. Καθώς διατάσσονται κάθετα στον όγκο της κύριας κατοικίας και σε συνδυασμό με τα πέτρινα τοιχία ανάμεσα τους, δημιουργούν έναν εξωτερικό τοίχο προς τον βορεινό άνεμο ενώ συγχρόνως ορίζουν μία μεγάλη αυλή στο κέντρο της σύνθεσης, από την οποία έχουν πρόσβαση.

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

10
10