MERCEDES EQXX: ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 1.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ

Μετά από πολλά teaser η γερμανική εταιρία αποκάλυψε στην έκθεση CES, στο Λας Βέγκας, το εντυπωσιακό πρωτότυπο Vision EQXX που μπορεί να διανύσει τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση!

Θα μπορούσε να πει κανείς πως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η χρονική στιγμή που επιλέγει η Mercedes για να παρουσιάσει την EQXX. Τυχαία δεν είναι ούτε η τοποθεσία της παγκόσμιας πρεμιέρας για το αποδοτικότερο concept της Daimler που θέλει να ταράξει για τα καλά την Tesla και να της υπενθυμίσει πως μέχρι το 2030 θα την έχει ξεπεράσει σε κάθε επίπεδο! 

Όπως μπορούμε να δούμε και από τις επίσημες φωτογραφίες το EQXX έχει ένα εντυπωσιακά αεροδυναμικό ανάγλυφο με την προσοχή να προσελκύει το μπροστινό μέρος που είναι εντελώς διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει σήμερα η Mercedes. Σε αντίθεση με τον concept ανταγωνισμό (βλέπε BMW), η μάσκα δεν είναι κάθετη αλλά πιο αιχμηρή με τους προβολείς να γεφυρώνονται από μια LED λωρίδα.

Εντύπωση προκαλούν τα τονισμένα φτερά στα άκρα του καπό, ενώ πίσω το βλέμμα πέφτει στους τονισμένους ώμους. Το αεροδυναμικό σουλούπι υπερθεματίζεται από το σβήσιμο της οροφής προς τα πίσω δημιουργώντας το γνωστό -για την απόδοσή του- σχήμα σταγόνας, αλλά και από τις ειδικής σχεδίασης ζάντες.

Ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι το πίσω μέρος με το φωτεινό περίγραμμα και τον τεράστιο διαχύτη. Και αν θέλετε να μιλήσουμε με νούμερα να πούμε πως ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd αποτελεί ρεκόρ στο 0,17, σε σχέση με την EQS που έχει 0,20.

Μέχρι τώρα θα έχετε αντιληφθεί πως δεν μιλάμε για ένα απλό concept αλλά για ένα με high-tech προσανατολισμό με πολλές τεχνολογίες και συστήματα που θα περάσουν στις μελλοντικές Mercedes. Μάλιστα, η εταιρία κάνει λόγο για την σημαντικότητα της τεχνογνωσίας που έχει αποκομίσει από την ομάδα της στην Formula 1 και την εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος.

Το εσωτερικό είναι και αυτό εντυπωσιακό δείχνοντας την εξέλιξη που θα έχει το MBUX στην κορυφαία του εκδοχή. Όπως μπορούμε να δούμε το ταμπλό καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από οθόνες με διαγώνιο 47,5’’ ανάλυσης 8k δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό περιβάλλον σε συνδυασμό με την φουτουριστική σχεδίαση των αεραγωγών. Η μίνιμαλ άποψη χαρακτηρίζει γενικότερα το διάκοσμο, όπως και την κεντρική κονσόλα με τα πιεζοπεριστροφικά χειριστήρια.

To εντυπωσιακό concept των 1.750 κιλών έχει μια μπαταρία 900V στις 100 kWh και προέρχεται από την κινεζική CATL. Η Mercedes ισχυρίζεται πως είναι περίπου 50% πιο κόμπακτ σε μέγεθος από την μπαταρία των 107,8 kWh της EQS και 35% ελαφρύτερη (περίπου στα 495 κιλά).

Επίσης, υπάρχει νέος αποδοτικότερος ηλεκτροκινητήρας 204 ίππων στο πίσω άξονα με βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας ώστε το 95% αυτής να καταλήγει στους τροχούς. Και κάπως έτσι η εργοστασιακή μέση κατανάλωση διαμορφώνεται κάτω στις 10 kWh/100 χλμ., με την συνδρομή 25 χλμ. και της οροφής από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Αξιοσημείωτο είναι πως για να διατηρηθεί το βάρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχουν υιοθετηθεί ριζοσπαστικές λύσεις σε δομικά στοιχεία του αμαξώματος. Στην καμπίνα έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμα υλικά και βιώσιμες ύλες. Για παράδειγμα, το δέρμα αποτελείται από μια σύνθεση φυτικών προϊόντων με βάση τα μανιτάρια, η επένδυση του χώρου αποσκευών αποτελείται από ανακυκλωμένες παιδικές πάνες ή πολλά μέρη του ταμπλό, των πορτών κ.α. έχουν φτιαχτεί από μπαμπού και κάκτους.

Τέλος, να πούμε πως το EQXX θα αποτελέσει την βάση για την εξέλιξη του συστήματος πρόωσης της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών της Mercedes. Στόχος είναι η βελτίωση της αυτονομίας αλλά και της ενεργειακής κατανάλωσης με νέας γενιάς μπαταρίες.

Πηγή: newsauto.gr