KHI HOUSE ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ

Πολλαπλασιάζονται τα φουτουριστικά κτίρια στην Ελλάδα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο LASSA δημιούργησε μια «υβριδική» κατοικία στη Μεθώνη που ακολουθεί την τυπολογία μιας γκαλερί αλλά και ενός μοναστηριού.

Με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, οι αρχιτέκτονες Theo Sarantoglou Lalis και Dora Sweijd του αρχιτεκτονικού γραφείου LASSA σχεδίασαν το KHI House & Art Space στη Μεθώνη, στη νότια Πελοπόννησο, συνδυάζοντας δύο ακραίες συνθήκες που αλληλοσυμπληρώνονται: το στοχαστικό περίβλημα της αυλής με το απεριόριστο άνοιγμα της προσβάσιμης ταράτσας προς η θάλασσα.

Το KHI βρίσκεται σε έναν ελαφρά κεκλιμένο ελαιώνα στη νότια Πελοπόννησο. Το έργο διαμορφώνεται από έναν ενιαίο συνεχόμενο κυματιστό τοίχο που πλαισιώνει μια σειρά προστατευόμενων αυλών στο άκρο κάθε πτέρυγας. Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί διαιρεί την τοποθεσία σε τέσσερις ξεχωριστές περιοχές παρέχοντας στους ανατολικούς κήπους οπτική οικειότητα και μεταβλητή σκίαση όλη την ημέρα.

«Το KHI συνδυάζει δύο ακραίες συνθήκες που αλληλοσυμπληρώνονται – τις αυλές που παρέχουν διαλογιστικό περίβλημα, και τη δυτική πτέρυγα και τη στέγη που, σε αντίθεση, προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα προς τη θάλασσα», λέει ο Theo Sarantoglou Lalis.

Το KHI βρίσκεται σε έναν ελαφρά κεκλιμένο ελαιώνα στη νότια Πελοπόννησο.

Η επιφάνεια του τοίχου είναι φτιαγμένη από κυματιστό σκυρόδεμα με το πλάτος να μειώνεται κατά μήκος της πρόσοψης. Η πορεία του ήλιου δημιουργεί ένα παιχνίδι σκιών όλη την ημέρα. Ο κυματισμός τοίχος λειτουργεί ως σκηνικό για σκιές δέντρων. Το ύψος του έργου περιορίζεται στην κορυφή των γύρω ελαιόδεντρων, διατηρώντας παράλληλα την πανοραμική θέα στη θάλασσα από μια προσιτή ταράτσα.

Κατά την ανάπτυξή του, το υψόμετρο του τοίχου ποικίλλει καθώς βαθμιαία βυθίζεται στο έδαφος, μειώνοντας το ύψος της πρόσοψης στα 1,2 μέτρα στο τέλος κάθε πτέρυγας.

Ο χώρος της πισίνας.

Η δυτική πτέρυγα περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη θάλασσα και τη νότια βεράντα. Εσωτερικά, κάθε δωμάτιο εκτείνεται από βεράντα και αυλή. Ο τοίχος του δωματίου προεξέχει προς τα έξω και διπλώνει για να πλαισιώσει μια λεμονιά. Η απουσία γωνιών και η συνέχεια του τοίχου παρέχουν χωρική επέκταση. Οι καμπύλοι τοίχοι πλαισιώνουν το μεταβαλλόμενο χρώμα και το φως του ουρανού, προκαλώντας μια ισχυρή παρουσία του ουρανού στο εσωτερικό.

Ανοιχτοί χώροι που επιτρέπουν το φως να εισέρχεται στην κουζίνα.

«Το KHI δημιουργήθηκε για ένα ζευγάρι συλλεκτών τέχνης και συνδυάζει στοιχεία τυπολογίας μιας γκαλερί με την τυπολογία μοναστηριού», λέει Theo Sarantoglou Lalis.

Το έργο κατασκευάστηκε από τοπικούς εργολάβους που υποστηρίζονται από την εμπειρία της LASSA με τον ψηφιακό σχεδιασμό και την κατασκευή μη τυποποιημένων ανταλλακτικών. Οι αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν με μια εταιρεία που ειδικεύεται σε προϊόντα πολυστυρολίου, από υποδομές έως την αλιευτική βιομηχανία.

Αίφνης μέσα στο σπίτι βλέπεις ένα δέντρο, ενώ από τα παράθυρα η οπτική επαφή με τη φύση είναι άμεση.

Αυτή η στρατηγική επέτρεψε την παραγωγή εκτός του χώρου χρησιμοποιώντας ψηφιακή κοπή θερμών συρμάτων σημαντικών κατασκευαστικών στοιχείων, όπως το σκυρόδεμα ξυλότυπου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κυματισμού τοίχου, τα στοιχεία φωτισμού κατά παραγγελία που περιέχονται στην οροφή, καθώς και τα κατά παραγγελία έπιπλα.

 

Το έργο χρησιμοποίησε υλικά τοπικής προέλευσης όπως το σκυρόδεμα και το terrazzo μεταξύ άλλων προϊόντων της τοπικής βιομηχανίας μαρμάρου.

Φωτογραφίες: Grigoris Markakis

Πηγή: Andro.gr