Ελληνες και Τούρκοι επιστήμονες, που μελετούν τα συστατικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έκαναν πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση ασθενειών του σύγχρονου κόσμου και για όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου,
Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας κατάφεραν να εφαρμόσουν στο εργαστήριο μία καινοτόμα μέθοδο, που προσδιορίζει την παρουσία του συστατικού «3,3 διμεθυλο-1-βουτανόλης» (3,3 Dimethyl 1-butanol, εφεξής και DMB) στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενός συστατικού ευεργετικού για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο δρα κατά των επιβλαβών ενώσεων (ΤΜΑ και ΤΜΑΟ), οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση αθηροσκλήρωσης και την εμφάνιση φλεγμονών σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Έως τώρα στη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζονται λιγοστές και κυρίως αποσπασματικές αναφορές για τη σημασία της DMB και καμία μέθοδος δεν έχει δημοσιευτεί, που να προσδιορίζει εργαστηριακά και με ασφάλεια τις συγκεντρώσεις της DMB στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όπως σημειώνουν συμμετέχοντες στη μελέτη, είναι «η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, βάσει μιας αξιόπιστης επιστημονικής μεθόδου, η παρουσία του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και προσδιορίζονται οι τιμές της με εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Στα τέλη Ιουνίου, η διεθνής επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από 4 Έλληνες, 3 Τούρκους κι έναν Καναδό, ιρανικής καταγωγής (και συγκεκριμένα τους: Rifat Gimatdin, Hasan Yavuz Gören, Nikos Sakellaropoulos, Konstantinos Kiritsakis, Charalampos Anousakis, Fereidoon Shahidi, Ahmet Ceyhan Gören), με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Απόστολο Κυριτσάκη, δημοσίευσε στο διεθνές επιστημονικό και έγκριτο περιοδικό Journal of Food Bioactives τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πρωτοποριακής μελέτης, υπό τον γενικό τίτλο «Quantification of 3,3-dimethyl-1-butanol(DMB) in olive oil: a rapid and novel method». H έρευνα αυτή έδωσε, παράλληλα, οριστική απάντηση σε δύο βασικά, μέχρι σήμερα, ερωτήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας του ελαιολάδου: «εάν υπάρχει πράγματι η DMB στο ελαιόλαδο» και «αν αυτό το συστατικό τού προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία».
Aναζητώντας την DMB σε ελαιόλαδα και εργαστήρια του κόσμου, ο καθηγητής Α. Κυριτσάκης, που είχε μιλήσει πρώτος στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’80, για τις πολύτιμες πολυφαινόλες, έχοντας προσδιορίσει τη μεταβολή τους στον καρπό της ελιάς με την πρόοδο της ωρίμανσής του, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «από το 2014 μας απασχολούσε η ανίχνευση και ο προσδιορισμός του σημαντικού συστατικού DMB, που μπορεί να υπάρχει στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Ο καθηγητής στο παρελθόν είχε εντοπίσει μόνο σε έρευνα προερχόμενη από το πανεπιστήμιο των Συρακουσών μία αναφορά για την παρουσία του DMB στο ελαιόλαδο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά πέραν αυτής κανένα άλλο στοιχείο. Σε κάθε ευκαιρία, όλα αυτά τα χρόνια, στις συναναστροφές του με άλλους επιστήμονες, σε παγκόσμια συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις, έθετε το ερώτημα ύπαρξης της DMB στο ελαιόλαδο και του τρόπου ανίχνευσής της, έχοντας αναπτύξει παράλληλα και σχετική αλληλογραφία με ερευνητές στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ταιβάν και άλλες χώρες, αλλά τα αποτελέσματα τόσο εντός όσο και εκτός ήταν αποκαρδιωτικά. «Ψάξαμε στην βιβλιογραφία και σε περισσότερες από 200 εργασίες για το ελαιόλαδο, αλλά πουθενά δεν φαίνεται o τρόπος προσδιορισμού του συστατικού DMB», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης.
Τελικά, τα τελευταία δύο χρόνια, με πρωτοβουλία του και «σε συνεργασία με τον γνωστό και πολυβραβευμένο για τις διεθνείς διακρίσεις του στο ελαιόλαδο και την ελιά Γιώργο Σακελλαρόπουλο από τη Σπάρτη και τον επίσης γνωστό καθηγητή Ahmet Ceyhan Gören του Πανεπιστημίου Gebze της Kωνσταντινούπολης, πετύχαμε για πρώτη φορά διεθνώς την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της σημαντικής αυτής ένωσης σε δείγματα βιολογικού ελαιολάδου από την Ελλάδα και την Τουρκία», ανέφερε ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ.
Ο κομβικός ρόλος των βιολογικών ελαιώνων της Σπάρτης
«Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος παραγωγής – χημικός μηχανικός M.sc. Νίκος Σακελλαρόπουλος, ήταν εξαρχής αρωγοί σε όλη την προσπάθεια. Έχοντας ήδη κάνει πληθώρα πειραματισμών, δοκιμών και αναλύσεων, παρήγαγαν πολυποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία προσέφεραν για χρήση στη συγκεκριμένη έρευνα, ενώ παράλληλα στήριξαν επιστημονικά το υπόβαθρο και την κατεύθυνση της εν λόγω συνέργειας.
Έτσι, τα περισσότερα δείγματα που αναλύθηκαν σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης και στα οποία προσδιορίστηκε η υψηλότερη παρουσία της DMB, προέρχονται από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου της Σπάρτης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Food Bioactives, οι τιμές DMB στα 9 δείγματα ελαιολάδου από την Ελλάδα και την Τουρκία είναι: N1 «Plus health blue» πολυποικιλιακό: 9,7 mg/L, Ν2 «Plus health DMB» πολυποικιλιακό: 11,4 mg/L, N3 «Fyllikon» πρώτης συγκομιδής βιολογικό»: 8,3 mg/L, N4 «Plus health green πολυποικιλιακό»: 7,8 mg/L, N5 «Agourelaio» πρώιμης συγκομιδής βιολογικό: 6,8 mg/L, N6 (άγνωστο) 4,8 μg/L, N7 «Armonia» μονοποικιλιακό βιολογικό: 4,8 μg/L, N8 (ελαιόλαδο τύπου Edremit από το Kırkağaç, Manisa) 8,8 μg/L και N9 (προϊόν αγοράς στην Τουρκία) 1,5 μg/L. To N2 έλαβε, μάλιστα, και τον χαρακτηρισμό DMB επειδή εμφάνισε στις αναλύσεις τις υψηλότερες τιμές της.
«Είμαστε οι πρώτοι που προσδιορίσαμε τις τιμές του συστατικού DMB», σχολίασε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε: «Τώρα οδηγούμαστε στο επόμενο βήμα: να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτού του συστατικού, που είναι ξεχωριστό και δεν είναι φαινόλη….Το συστατικό που έχουμε εντοπίσει και προσδιορίσει φαίνεται ότι μπορεί να αναστείλει τη δράση των ενζύμων που δημιουργούν τις ενώσεις ΤΜΑ και ΤΜΑΟ, οι οποίες συνδέονται με πολλές ασθένειες της εποχής μας, όπως είναι η αθηροσκλήρωση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις».
«Ένα από τα προσεχή βήματα της μελέτης μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, «είναι να δούμε και τον ρόλο των συνθηκών, των μεθόδων, των ποικιλιών, των εποχών συγκομιδής και της παραγωγής ελαιολάδου και πόσο αυτές επηρεάζουν τις τιμές συγκέντρωσης της DMB. Είναι ένα συστατικό που δεν είχαμε διερευνήσει εκτενώς την ωφελιμότητά του. Από την υπάρχουσα, όμως, βιβλιογραφία ξέρουμε ότι είναι ευεργετικό για την υγεία, αλλά πιθανώς συμβαίνει ό,τι συνέβη και με τις φαινόλες, που στην αρχή δεν γνωρίζαμε πολλά για τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους και τις μάθαμε στη συνέχεια μέσα από μελέτες, έρευνες και αναλύσεις. Η μέθοδος πάντως που εφαρμόσαμε για τις αναλύσεις των βιολογικών δειγμάτων μας είναι αξιόπιστη, ασφαλής, γρήγορη και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο…».
Η ανάπτυξή της ως νέα μέθοδος χρωματογραφίας αερίου/φασματογραφίας μάζας (HS GC/MS, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης, «θα βρει σύντομα ευρείες εφαρμογές στην έρευνα για το ελαιόλαδο ως βιολειτουργικό τρόφιμο και στην πρόληψη ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Απόστολος Κυριτσάκης και Νίκος Σακελλαρόπουλος τόνισαν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές και οι διεργασίες και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν διευρυμένες μελέτες (και κλινικές), προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και ο μηχανισμός λειτουργίας του, καθώς και πώς αυτή δρά προστατευτικά σε διάφορες ασθένειες.
Ο κομβικός ρόλος των βιολογικών ελαιώνων της Σπάρτης
«Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος παραγωγής – χημικός μηχανικός M.sc. Νίκος Σακελλαρόπουλος, ήταν εξαρχής αρωγοί σε όλη την προσπάθεια. Έχοντας ήδη κάνει πληθώρα πειραματισμών, δοκιμών και αναλύσεων, παρήγαγαν πολυποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία προσέφεραν για χρήση στη συγκεκριμένη έρευνα, ενώ παράλληλα στήριξαν επιστημονικά το υπόβαθρο και την κατεύθυνση της εν λόγω συνέργειας.
Έτσι, τα περισσότερα δείγματα που αναλύθηκαν σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης και στα οποία προσδιορίστηκε η υψηλότερη παρουσία της DMB, προέρχονται από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου της Σπάρτης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Food Bioactives, οι τιμές DMB στα 9 δείγματα ελαιολάδου από την Ελλάδα και την Τουρκία είναι: N1 «Plus health blue» πολυποικιλιακό: 9,7 mg/L, Ν2 «Plus health DMB» πολυποικιλιακό: 11,4 mg/L, N3 «Fyllikon» πρώτης συγκομιδής βιολογικό»: 8,3 mg/L, N4 «Plus health green πολυποικιλιακό»: 7,8 mg/L, N5 «Agourelaio» πρώιμης συγκομιδής βιολογικό: 6,8 mg/L, N6 (άγνωστο) 4,8 μg/L, N7 «Armonia» μονοποικιλιακό βιολογικό: 4,8 μg/L, N8 (ελαιόλαδο τύπου Edremit από το Kırkağaç, Manisa) 8,8 μg/L και N9 (προϊόν αγοράς στην Τουρκία) 1,5 μg/L. To N2 έλαβε, μάλιστα, και τον χαρακτηρισμό DMB επειδή εμφάνισε στις αναλύσεις τις υψηλότερες τιμές της.
«Είμαστε οι πρώτοι που προσδιορίσαμε τις τιμές του συστατικού DMB», σχολίασε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε: «Τώρα οδηγούμαστε στο επόμενο βήμα: να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτού του συστατικού, που είναι ξεχωριστό και δεν είναι φαινόλη….Το συστατικό που έχουμε εντοπίσει και προσδιορίσει φαίνεται ότι μπορεί να αναστείλει τη δράση των ενζύμων που δημιουργούν τις ενώσεις ΤΜΑ και ΤΜΑΟ, οι οποίες συνδέονται με πολλές ασθένειες της εποχής μας, όπως είναι η αθηροσκλήρωση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις».
«Ένα από τα προσεχή βήματα της μελέτης μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, «είναι να δούμε και τον ρόλο των συνθηκών, των μεθόδων, των ποικιλιών, των εποχών συγκομιδής και της παραγωγής ελαιολάδου και πόσο αυτές επηρεάζουν τις τιμές συγκέντρωσης της DMB. Είναι ένα συστατικό που δεν είχαμε διερευνήσει εκτενώς την ωφελιμότητά του. Από την υπάρχουσα, όμως, βιβλιογραφία ξέρουμε ότι είναι ευεργετικό για την υγεία, αλλά πιθανώς συμβαίνει ό,τι συνέβη και με τις φαινόλες, που στην αρχή δεν γνωρίζαμε πολλά για τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους και τις μάθαμε στη συνέχεια μέσα από μελέτες, έρευνες και αναλύσεις. Η μέθοδος πάντως που εφαρμόσαμε για τις αναλύσεις των βιολογικών δειγμάτων μας είναι αξιόπιστη, ασφαλής, γρήγορη και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο…».
Η ανάπτυξή της ως νέα μέθοδος χρωματογραφίας αερίου/φασματογραφίας μάζας (HS GC/MS, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης, «θα βρει σύντομα ευρείες εφαρμογές στην έρευνα για το ελαιόλαδο ως βιολειτουργικό τρόφιμο και στην πρόληψη ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Απόστολος Κυριτσάκης και Νίκος Σακελλαρόπουλος τόνισαν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές και οι διεργασίες και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν διευρυμένες μελέτες (και κλινικές), προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και ο μηχανισμός λειτουργίας του, καθώς και πώς αυτή δρά προστατευτικά σε διάφορες ασθένειες.
Πηγή : newsbeast.gr