«HER MAJESTY»: ΤΟ ALBUM ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΖΩΗΣ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε μια φυσιογνωμία καθοριστικής σημασίας για τη Μεγάλη Βρετανία. Ο χαμός της κλείνει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο. Πόσο καλά την ξέραμε, όμως; Ο εκδοτικός οίκος Taschen προχώρησε πρόσφατα σε επανέκδοση του οριστικού άλμπουμ της ζωής της με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και διηγήσεις μέσα από το παλάτι.

Η Βασίλισσα είναι, πλέον, μόνη. Στο επέκεινα. Ο θάνατος της τόσο σε συμβολικό, όσο και σε πραγματικό επίπεδο είναι σημαντικός για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορίζει το τέλος μια μακράς εποχής και την ανάδειξη μιας νέας. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, ακόμη και για εκείνους που ανατριχιάζουν με τους εστεμμένους εν 2021, υπήρξε ένα σύμβολο για την Αγγλία και ο πόνος του χαμού της δεν έχει νόημα να αποσιωπηθεί.

Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική μορφή που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στα δημόσια πράγματα της Γηραιάς Αλβιώνας. Ας μην ξεχνάμε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ εκτέλεσε τα καθήκοντά της για σχεδόν επτά δεκαετίες. Είναι, λοιπόν, η ζώσα ιστορία του νησιού. Όσο και αν το σώμα της, πλέον, βρίσκεται αλλού.

Γεννήθηκε το 1926, παντρεύτηκε το 1947 και ανέβηκε στο θρόνο το 1953. Έκτοτε κυριάρχησε στη δημόσια ζωή της Μ. Βρετανίας. Πόσο καλά γνωρίζουμε, όμως, την Ελισάβετ; Η ίδια έδινε σπάνια συνεντεύξεις, ενώ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα προσωπικά της αισθήματα. Στην πραγματικότητα οτιδήποτε γράφεται ή λέγεται για εκείνη προέρχεται από διαρροές, εικοτολογίες ή αναλύσεις από τους δαιμόνιους άγγλους δημοσιογράφους που πάντα ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα ενδότερα του παλατιού.

Ο εκδοτικός οίκος Taschen γιόρτασε προ ολίγου καιρού την αξιοσημείωτη βασιλική ιστορία της με μια νέα έκδοση του λευκώματος Her Majesty. Πρόκειται για την οριστική φωτογραφική συλλογή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της. Αυτό είναι και το παράδοξο με την Βασίλισσα Ελισάβετ: ενώ υπάρχουν πολλές φωτογραφίες της ιδιωτικής φύσεως, στην ουσία πολλά πράγματα που την αφορούν προσωπικά παραμένουν κρυμμένα στο ημίφως. Ήταν κάτι που το επιδίωξε και το επέβαλλε η ίδια και ως φαίνεται το κατάφερε.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα είναι γεμάτο από ιστορία, βρετανική παράδοση, βασιλική αίγλη, αλλά και έντονα στοιχεία πολιτισμού. Καλύπτει τα πρώτα χρόνια της βασίλισσας μέχρι τις πιο πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις της.

Παρακολουθούμε την ενηλικίωσή της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον γάμο της, τη μητρότητα και τη στέψη της, τις συναντήσεις της με είδωλα της εποχής τους, όπως οι Beatles, η Μέριλιν Μονρόε και ο JFK, καθώς και τα εκτεταμένα διεθνή ταξίδια της.

Επισκεπτόμαστε τα εντυπωσιακά βασιλικά παλάτια και απολαμβάνουμε τη γιορτή των βασιλικών γάμων και των ιωβηλαίων. Γινόμαστε μάρτυρες της κομψότητας των επίσημων πορτρέτων, της τρυφερότητας και του χιούμορ των ανεπίσημων και οικογενειακών στιγμών.

Στο λεύκωμα μετέχουν κάμποσοι ονομαστοί φωτογράφοι που παραχώρησαν τα δικαίωμα των φωτογραφιών τους έτσι ώστε να πάρει σάρκα και οστά η έκδοση. Πρόκειται για τους φωτογράφους: Cecil Beaton, Studio Lisa, Dorothy Wilding, Karsh, Lord Snowdon, David Bailey, Patrick Lichfield, Wolfgang Tillmans, Rankin και Annie Leibovitz.

Συγγραφέας του λευκώματος είναι ο Christoper Warwick που θεωρείται ένας ιδιαίτερα σεβαστός βασιλικός ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιαστής. Είναι ο εξουσιοδοτημένος βιογράφος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας – Princess Margaret: A Life of Contrasts – και πολλών άλλων μπεστ σέλερ, όπως το George and Marina, Duke and Duchess of Kent και The Life and Death of Ella Grand Duchess of Russia. Επίσης, είναι ανεξάρτητος βασιλικός σχολιαστής.

Ως αυθεντία στη σύγχρονη βασιλική ιστορία, ο Warwick συμμετέχει τακτικά σε εθνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, καθώς και σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ που αφορούν τη σύγχρονη βασιλική ιστορία από τη βασιλεία της βασίλισσας Βικτωρίας έως σήμερα. Αυτό του έδωσε προνομιακή πρόσβαση στην βασίλισσα, για ένα άλμπουμ που τώρα ξανακυκλοφορεί ανανεωμένο.

Πηγή: Andro.gr