«Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗΣ» ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (4&5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – που εκτείνεται σε τριετή διάρκεια – ξεκινάει στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, με μια νέα ανάγνωση του εμβληματικού κύκλου τραγουδιών Η εποχή της Μελισσάνθης, μιας μουσικής αυτοβιογραφίας βασισμένης σε ποιήματα του συνθέτη.

Η Εποχή της Μελισσάνθης (έργο 37) είναι μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές ανδρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό μουσικό όργανο το μπουζούκι. Ο συνθέτης την αφιερώνει στη μνήμη της μητέρας του.

Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο με υψηλή ποιητική διάσταση, η σύνθεση του οποίου απασχόλησε τον Μάνο Χατζιδάκι σχεδόν όλη τη δεκαετία του ’70. Ο ίδιος σημειώνει πως “Η εποχή της Μελισσάνθης τέλειωσε. Σήμερα ζω για πάντα το χαμό της. Κι ο κόσμος μας δεν πάει να γίνει καλύτερος. Με όλα όμως αυτά, δε θέλω να δώσω ιστορικές διαστάσεις στη Μελισσάνθη και στην εποχή της. Επιθυμώ να καταγράψω μόνο, την προσωπική μου περιπέτεια και συμμετοχή στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου, έτσι καθώς την έζησα μέσ’ από το σπίτι μου και μέσα από την πόλη που εξακολουθώ να ζω”. Η Εποχή της Μελισσάνθης κυκλοφόρησε δισκογραφικά σε διπλό άλμπουμ το 1980 με βασική ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη. Εδώ, έχουμε μια νέα ανάγνωση του έργου – σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και με σολίστ τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και τους ερμηνευτές Γιώργο Περρή και Σταύρο Νιφοράτο. Κατά την παρουσίαση της Μελισσάνθης, στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος θα στηθεί το έργο Sipario – Uscite (Αυλαία – Έξοδοι) του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη

INFO

“Η εποχή της Μελισσάνθης”
Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις
4, 5 Νοεμβρίου 2017
Ώρα έναρξης 20.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Χατζιδάκις
Εικαστική εγκατάσταση Γιάννης Κουνέλλης (Sipario – Uscite) – Επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Διεύθυνση Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Τσιλιμπάρης

Σολίστ Θεοδώρα Μπάκα, Γιώργος Περρής, Σταύρος Νιφοράτος
Ψάλτης Ιωάννης Τσιοτσιόπουλος

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.
Συμμετέχει η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Πηγή: athinorama.gr

10
10