Η ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!

Είναι νέα, όμορφη, εντυπωσιακή, σικάτη και υπέρκομψη. Όμως, το «δυνατό της όπλο», είναι η έντονη προσωπικότητα της. Είναι πάντα χαμογελαστή και εκπέμπει θετική ενέργεια.. . είναι  η  Έλενα Ράπτη!  Η βουλευτής της Ν.Δ  μοιράζεται μαζί μας το όραμα της και τις ανησυχίες της. Μας εκμυστηρεύεται τι της στέρησε η ενασχόληση της με την πολιτική αλλά και ποια είναι η σχέση της με τα ΜΜΕ! Απολαύστε την!

Φαντάζομαι, ότι ξεκινήσατε να ασχολείστε με την πολιτική έχοντας κάποιο όραμα. Πόσο έχει αλλάξει μέσα σας η εικόνα που είχατε για την πολιτική αλλά και για τους πολιτικούς;

Ξεκίνησα με το όραμα που ξεκινούν όλοι οι νέοι μπαίνοντας στην πολιτική. Να προσφέρουν, να είναι χρήσιμοι, να κάνουν έργο, να βοηθήσουν την πόλη και τους συμπολίτες τους. Προφανώς η διαδικασία της πολιτικής είναι διαφορετική όταν τη ζεις από μέσα. Αυτό όμως δεν καταργεί το όραμα. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός, μια αποδοχή των όσων έχουν χτιστεί και λειτουργούν με λάθος τρόπο. Πρέπει αντίθετα να είναι ένας αγώνας για να αλλάξουν. Επίσης οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Είναι μια λάθος γενίκευση. Υπάρχουν αξιόλογοι πολιτικοί με ήθος και συνέπεια. Υπάρχουν πάντοτε και αυτοί που τραυματίζουν την αξιοπιστία της πολιτικής. Εγώ συνεχίζω να πολιτεύομαι με το όραμα που ξεκίνησα. Όπου οι συνθήκες μου το επιτρέπουν το κάνω πράξη. Όπου οι συνθήκες δεν μου το επιτρέπουν δίνω αγώνα να τις αλλάξω.

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί αμφισβητούνται από τους πολίτες συνέχεια. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Η Ελλάδα συνεχίζει να περνά μια μεγάλη περιπέτεια. Η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει. Την κύρια ευθύνη για την κρίση την έχει το πολιτικό σύστημα, όσοι διοίκησαν, ο καθένας στο μέτρο της δικής του ευθύνης. Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις ελέγχονται για όσα είπαν και δεν έκαναν αλλά για όσα έκαναν χωρίς πριν να τα έχουν πει. Για τις επώδυνες αποφάσεις και τα σκληρά μέτρα που ήρθαν ως τίμημα κακών πολιτικών. Δεν μπορεί η πολιτική να πιστώνεται τις επιτυχίες και να μην χρεώνεται τις αποτυχίες. Η αμφισβήτηση των πολιτικών από τους πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένη και δεν ακούστηκε από το πολιτικό σύστημα ούτε μια ειλικρινής συγνώμη.

Είστε από τους αγαπημένους πολιτικούς τον ΜΜΕ; Έχετε κάποιο παράπονο απ΄ αυτά ;

Δεν συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που λέτε. Δεν έχω κανένα παράπονο. Όταν ξεκίνησα, αμφισβητήθηκα, νομίζω όμως πως στη συνέχεια με τη δουλειά και την παρουσία μου μάλλον κέρδισα τον κόσμο. Συνεχίζει βέβαια μια αναφορά σε θέματα της προσωπικής μου ζωής που έχει εμπορικό ίσως ενδιαφέρον αλλά θεωρώ πως δεν ξεπερνά το μέτρο. Γενικώς νομίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους.

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στη Βουλή ;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν αναγκαστήκαμε από τις συνθήκες να ψηφίσουμε δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου. Όταν βρεθήκαμε μπροστά στο μεγάλο δίλημμα μέτρα ή έξοδος από την ευρωζώνη. Είναι από τις στιγμές που δεν θα ήθελε κανένας πολιτικός να ζήσει.

789

Θα επηρεάσει την Ελλάδα η εκλογή Τράμπ;

Κανείς δεν το γνωρίζει. Ο Πρόεδρος Τράμπ δεν έχει δώσει ακόμη πλήρως το στίγμα της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε ό τι αφορά γεωπολιτικά ζητήματα που μας ενδιαφέρουν (σχέσεις με Τουρκία, Σκόπια, Κυπριακό κλπ). Σε ό τι αφορά την οικονομία, οι πρώτες δηλώσεις δείχνουν τη διάθεση για μια αποστασιοποίηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι όμως που οφείλεται κυρίως στη συνολική αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ενθάρρυνση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην εικόνα μιας διαιρεμένης Ευρώπης.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της σημερινής κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση έχει κάνει σωρεία λαθών. Απροετοίμαστη για τη διακυβέρνηση της χώρας, με προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς μας έκανε μεγάλη κοινωνική και δημοσιονομική ζημιά και δυστυχώς μετέθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση. Νομίζω πως το μεγαλύτερο λάθος είναι πως δεν αναγνωρίζει την ανεπάρκειά της να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και επιμένει να κυβερνά και να ζημιώνει τον τόπο.

Βρισκόμαστε σε αναμονή της αξιολόγησης και  σε ένα αβέβαιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Με το χέρι στην καρδιά, αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ πιστεύετε ότι θα τα είχε καταφέρει καλύτερα;

Σε ό τι αφορά την αξιολόγηση δεν είναι ζήτημα εκτίμησης αλλά γεγονότων που έχουν καταγραφεί. Θα σας θυμίσω λοιπόν τον σάλο που είχε γίνει για το mail Χαρδούβελη, με μέτρα αξίας 900 εκ ευρώ που θα έκλειναν την αξιολόγηση και θα έβγαζαν τη χώρα στις αγορές και την Ελλάδα από το μνημόνιο, σε σύγκριση με τα μέτρα 2,5 δις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των μέτρων 4,5 δις που εικάζεται πως έπονται λόγω των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει. Η Ελλάδα θα έβγαινε από τη κρίση αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια τη θητεία της παίζοντας με τους θεσμούς. Σε ό τι αφορά το μεταναστευτικό απλά θα ρωτήσω αν εσείς ή κάποιος άλλος στην Ελλάδα διαπίστωσε αυτή τη ροή των μεταναστών επί κυβέρνησης της ΝΔ. Και ασφαλώς δεν οφείλεται στον πόλεμο στη Συρία, όπως κάποιοι βολεύονται να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, αφού ο πόλεμος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Αλλά τότε δεν υπήρχαν, ούτε Πρωθυπουργικές δηλώσεις περί ανοιχτών συνόρων, ούτε υπουργικές δηλώσεις περί μεταναστών που λιάζονται στην Ομόνοια, ούτε βέβαια αφύλακτα σύνορα.

Τι σας στεναχωρεί περισσότερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Με στενοχωρεί πως η χώρα βυθίζεται κάθε μέρα σε μια κινούμενη άμμο. Πως ο κόσμος φτωχοποιείται, πως οι επιχειρήσεις μετακομίζουν σε διπλανές χώρες συμβάλλοντας στη δική τους οικονομία και πως οι νέοι μας μεταναστεύουν για να φτιάξουν τη ζωή τους αλλού. Με θλίβει πως δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική  και αυτό μπορείς να το δεις όχι μόνο στις απαντήσεις των πολιτών σε έρευνες αλλά κυρίως στα πρόσωπά τους.

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον;

Εξαρτάται από το μέλλον. Αν αυτό θα καθοριστεί από τις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Πρέπει στην Ελλάδα να αλλάξει κάτι πολύ δραστικά για να βγούμε από την τροχιά του προβλήματος και να αλλάξουμε σελίδα. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώ πως μπορεί να το κάνει.

Τι σας έχει στερήσει και τι σας έχει χαρίσει η πολιτική;

Πολλές στιγμές, πολλά και έντονα συναισθήματα, χαρές, σχέσεις με συμπολίτες, εμπειρίες, νίκες και ήττες. Απαιτεί θυσίες κυρίως σε προσωπικό χρόνο και πολύ ευθύνη. Είναι μια μεγάλη σχολή.

Εδώ και χρόνια δίνετε έναν μεγάλο αγώνα ενημερώνοντας τον κόσμο για την παιδική κακοποίηση; Απογοητευτήκατε μαθαίνοντας για κάποια άσχημα περιστατικά;

Πραγματικά, είναι ένα μεγάλο θέμα όλων των κοινωνιών. Στην Ευρώπη έχει υπολογιστεί πως 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Αν αυτό καταγράφεται στην πολιτισμένη Ευρώπη, μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχοντας δει συχνά περιστατικά βίας με θύματα παιδιά ένιωσα την ανάγκη να αναλάβω την ευθύνη αυτής της καμπάνιας με σκοπό τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Συνεργαστήκαμε επί τρία χρόνια με το Συμβούλιο της Ευρώπης και πετύχαμε εξαιρετικά πράγματα και με την ίδια ένταση συνεχίζουμε.

Πριν λίγο καιρό, διαβάσαμε ότι ένα παιδάκι, που είχε δει το dvd της καμπάνιας, γλύτωσε την κακοποίηση. Πως αισθανθήκατε;

Δικαίωση για την προσπάθεια και τον αγώνα να μεταφέρω τα μηνύματα της καμπάνιας σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε σχολείο, σε όλη την κοινωνία. Ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή αυτού του παιδιού αν τελικά έπεφτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σας αρέσει να ζείτε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη;

Η Αθήνα είναι πολύ όμορφη, αλλά σαν τη Θεσσαλονίκη …δεν έχει!

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα γινόσασταν πάλι πολιτικός;

Όσες φορές και να γύριζε πίσω ο χρόνος θα επέλεγα πάλι την πολιτική.  Μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω στους ανθρώπους, να αλλάξω πράγματα προς το καλύτερο, να αγωνιστώ για αξίες και αιτήματα της κοινωνίας.

Μότο ζωής έχετε;

«Να προσπαθείς για το ακατόρθωτο».

10
10