ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ BROKER ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ LLOYDS

Επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που διοικεί μια εταιρεία, αλλά εκείνος που έχει όραμα και αναζητά διαρκώς τρόπους που θα τον διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό, καθιστώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του μοναδικά. Κρίνοντας από τη διαδρομή του Δημήτρη Τσεσμετζόγλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΜΑTRIX Broker at Lloyd’s, δεν είναι τυχαίο που η εταιρεία του αναπτύσσεται διαρκώς, τόσο σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, αφού μέσα στα χρόνια κατάφερε να γίνει γνωστή στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές για τις καινοτόμες προτάσεις της, αλλά και για εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που παρέχει στους πελάτες της.

«Η ιδέα μιας μεσιτικής αντασφαλιστικής με κύριο άξονα εργασιών την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν μια προσωπική μου εμμονή, θα έλεγα, μία επιδίωξη που γεννήθηκε από την πρώτη στιγμή που εργάστηκα ως αντασφαλιστικός broker στην αγορά του Λονδίνου» λέει στο fortunegreece.com ο κ. Τσεσμετζόγλου, ο οποίος είχε την τύχη, μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο, να συνεργαστεί με την BMS – έναν από τους μεγάλους Lloyd’s Brokers – που την περίοδο εκείνη εφάρμοζε στρατηγική διεθνοποίησης.

Βλέποντας τις προοπτικές που εμφάνιζε η ελληνική αγορά, τα στελέχη της εταιρείας αποφασίζουν να ιδρύσουν την BMS Hellas, μία μεσιτική με έδρα την Αθήνα και με εμβέλεια δραστηριότητας την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Το project ανατίθεται στον κ. Τσεσμετζόγλου και όταν πέντε χρόνια μετά – και παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα της BMS Hellas-αλλάζουν τη στρατηγική τους, ο ίδιος προτείνει να εξαγοράσει, μαζί με τους τότε συνεργάτες του, την ελληνική εταιρία, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε MATRIX Insurance & Reinsurance Brokers.

«Η μεσιτική αντασφαλιστική αγορά λειτουργούσε σε καθεστώς ολιγοπωλιακό»

«Από το ξεκίνημα της καριέρας μου είχα διαπιστώσει πως η ελληνική και η κυπριακή μεσιτική αντασφαλιστική αγορά λειτουργούσε σε καθεστώς ολιγοπωλιακό, για να μην πω μονοπωλιακό. Ήμουν λοιπόν βέβαιος, πως μια νέα, καινοτόμα, ευέλικτη και φερέγγυα πρόταση είχε πολλά περιθώρια να διεκδικήσει, όχι απλώς σημαντικό μερίδιο αγοράς, αλλά ακόμη και την μερίδα του λέοντος, όπως και έγινε».

Σταθμός στην πορεία της Matrix ήταν αναμφίβολα η διαπίστευση Broker at Lloyd’s που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2012. Αυτό την καθιστά επί της ουσίας τη μοναδική ελληνικών συμφερόντων μεσιτική, και μεταξύ των 20 εταιριών παγκοσμίως, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν το προνόμιο να φέρουν αυτόν τον διακριτικό και σημαντικό τίτλο.

«Σήμερα, 15 περίπου χρόνια μετά από την ίδρυση της εταιρίας, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το μυστικό της επιτυχίας μας εντοπίζεται στο ότι είμαστε αεικίνητοι. Διευρύναμε τις εργασίες μας με γραφεία στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Τουρκία και στη Νότιο Αφρική. Παράλληλα προβήκαμε στη σύσταση της ΜΑTRIX Marine Brokers, ενώ συνεργαζόμαστε με τους πλέον ισχυρούς αντασφαλιστικούς οργανισμούς και διαθέτουμε εξειδικευμένους συνεργάτες σε περισσότερες από 22 χώρες» τονίζει ο κ. Τσεσμετζόγλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το ισχυρό brand name του ομίλου έχει επιτρέψει συμμαχίες με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το CASS στο Λονδίνο, με στόχο την υλοποίηση των πλέον σύγχρονων μοντέλων και εφαρμογών, που επιτρέπουν στη Matrix να παρέχει στους πελάτες της σήμερα τις λύσεις που θα τους είναι απαραίτητες αύριο.

«Θεωρώ ότι ο αρχικός μου στόχος, δηλαδή μία νέα, φρέσκια και συγχρόνως άκρως επαγγελματική προσέγγιση στον χώρο της αντασφαλιστικής μεσιτείας για την ελληνική και κυπριακή ασφαλιστική αγορά, όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά ξεπέρασε κατά πολύ και τις πιο υψηλές προσδοκίες μου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως έχω εφησυχάσει, ούτε ως μέτοχος, αλλά ούτε και ως CEO του ομίλου MATRIX».

Ασφαλίζει από lear jets και tankers μέχρι και δορυφόρους

Σήμερα η MATRIX Broker at Lloyd’s, με έδρα την Αθήνα, διαθέτει γραφεία σε Λευκωσία, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη και στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς και μια πολύ δυνατή και αποτελεσματική ομάδα που ασχολείται με ναυτασφαλιστικές εργασίες. Τα στελέχη, οι brokers και οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεπερνούν συνολικά τα 85 άτομα, αριθμός που επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία είναι σε θέση να παρέχει αντασφαλιστική κάλυψη για ό,τι ασφαλίζεται: από τον πλέον απλό και καθημερινό κίνδυνο που καλείται να καλύψει μία ασφαλιστική εταιρία, π.χ. τα αυτοκίνητα, μέχρι lear jets και δορυφόρους, από τις άκρως πολύπλοκες ασφαλίσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι την αστική ευθύνη επαγγελματιών. Από tankers μέχρι mega yachts και από μία συνεδριακή εκδήλωση, έως τη συναυλία των Rolling Stones.

«Έχουμε επενδύσει πολύ και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε λύσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή βάση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σε καινοτόμα μοντέλα αποθεματοποίησης και έχουμε να προτείνουμε την καταλληλότερη λύση για όλο το φάσμα των ειδικών καλύψεων. Εκεί όμως που θεωρώ ότι αδιαμφισβήτητα υπερέχουμε, είναι στην προσωπική, ταχύτατη και άψογη εξυπηρέτηση, από την πρώτη στιγμή έως και την ώρα της αποζημίωσης».

Το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο με τη διοίκηση να θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών από ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε αγορές εκτός Ελλάδος. Σχολιάζοντας δε τα όσα διαδραματίστηκαν, λόγω κρίσης, εντός συνόρων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Matrix επισημαίνει πως ο ασφαλιστικός κλάδος υπέστη τις λιγότερες απώλειες συγκριτικά με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και πως διαθέτει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

«Doing work that matters. Δουλειά ουσίας, που πραγματικά στον δικό μας χώρο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και ανάπτυξη του νευραλγικής σημασίας για την οικονομία κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης» είναι η φιλοσοφία ζωής του κ. Τσεσμετζόγλου. Άλλωστε για τον ίδιο επιχειρείν σημαίνει ρίσκο, σημαίνει γερά νεύρα, σημαίνει ελάχιστες ώρες ύπνου. «Και δεν μπορείς να επιλέξεις τα δύο από τα τρία… Πρέπει να μπορείς να ζήσεις έτσι». Όσο για το motto που τον αντιπροσωπεύει, απαντά πως μάλλον πρόκειται για το mantra του: The only safe thing is to take a chance…

Πηγή: thepaper.gr

10
10