ΟΙ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ FORBES ΓΙΑ ΤΟ 2024

Η εφοπλίστρια Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια είναι η πιο πλούσια Ελληνίδα

Το 2024 αποδεικνύεται μια πολύ καλή χρονιά για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Οι περιουσίες τους συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεπερνούν τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική αναταραχή και τον παρατεταμένο πληθωρισμό. Αυτό προκύπτει από τη διάσημη λίστα δισεκατομμυριούχων του «Forbes», που δείχνει ότι υπάρχουν τώρα περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ: 2.781 συνολικά, 141 περισσότεροι από πέρυσι και 26 περισσότεροι από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021. Η συνολική αξία των περιουσιών τους ξεπερνά τα 14,2 τρισ. δολάρια, αυξημένη κατά 2 τρισ. από το 2023 και 1,1 τρισ. δολάρια υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.

Τα δύο τρίτα των μελών της λίστας έχουν αυξήσει την περιουσία τους από πέρυσι, ενώ μόνο το ένα τέταρτο υπέστη πλήγμα.

Από τη μακροσκελή λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι έλληνες πλούσιοι, που, αν και δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους σε σχέση με πέρυσι.

Πρώτη στην κατάταξη της φετινής λίστας του «Forbes», η Μαρία Αγγελικούση, η περιουσία της οποίας ενισχύθηκε από τα 5,6 δισ. δολάρια πέρυσι στα 6,4 δισ. δολάρια. Η 42χρονη Μαρία Αγγελικούση είναι διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του ομίλου Αγγελικούση, της ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, και πλέον κατατάσσεται στην 432η θέση παγκοσμίως.

Δεύτερος πιο πλούσιος Έλληνας είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός και ως «Τέλης», όπως σημειώνει το «Forbes», με επιχειρήσεις στον κλάδο των μετάλλων. Η περιουσία του 62χρονου κροίσου έφθασε τα 3,3 δισ. δολ. φέτος και βρίσκεται στην 991η θέση στον κόσμο.

Τρίτος αναδεικνύεται ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου εφοπλιστή, Σταύρου Νιάρχου, που κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. H περιουσία του φθάνει τα 2,8 δισ. δολ. και βρίσκεται στην 1187 θέση παγκοσμίως.

Τον ακολουθεί η οικογένεια Γιώργου Προκοπίου, που εμφανίζεται στην 1286η θέση με περιουσία 2,6 δισ. δολ. Ο Γιώργος Προκοπίου κατέχει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες «Dynacom», «Dynagas Holding» και «Sea Traders», καθώς και το 42% της εισηγμένης «Dynagas LNG Partners».

Στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους έλληνες δισεκατομμυριούχους και στην 1438η παγκοσμίως βρίσκεται η οικογένεια Κωνσταντίνου Μαρτίνου, με περιουσία 2,3 δισ. δολάρια. Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής, «Thenamaris», η οποία διαθέτει στόλο 89 δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθεί η οικογένεια του Σπύρου Λάτση, με περιουσία 2,2 δισ. δολ., ενώ στην έβδομη θέση μεταξύ των Ελλήνων βρίσκεται η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη με περιουσία 2,1 δισ. δολ., στην 1545η θέση παγκοσμίως. Ο Βαρδής Γ. Βαρδινογιάννης ίδρυσε μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του την «Motor Oil Hellas», μια εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα την Ελλάδα, το 1970.

Στην όγδοη και ένατη θέση των ελλήνων δισεκατομμυριούχων ισοβαθμούν η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση και η οικογένεια του Ανδρέα Μαρτίνου, με περιουσία 1,8 δισ. δολ., που μοιράζονται την 1764η θέση παγκοσμίως. Ο Ανδρέας Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής, «Minerva Marine», η οποία διαθέτει στόλο 71 δεξαμενόπλοιων, πλοίων ξηρού φορτίου και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στη λίστα του «Forbes» κατάφερε να μπει και η οικογένεια του Αθανάσιου Μαρτίνου, ιδιοκτήτη της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, «Eastern Mediterranean Maritime», με περιουσία 1,5 δισ. δολ.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή στη λίστα του «Forbes» βρίσκονται και οι δύο κύπριοι δισεκατομμυριούχοι της Easyjet. Ο Πόλυς Χατζηιωάννου με περιουσία 1,3 δισ. δολαρια και ο Στέλιος Χατζηιωνάννου με 1,2, δισ. δολάρια.

Πηγή : newsbeast.gr

10
10