ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ-ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ -ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ PROJECT

Με το ενδιαφέρον για τον εικονικό σχεδιασμό να αυξάνεται συνεχώς, o Έλληνας δημιουργός Γιώργος Κρουστάλλης παρουσιάζει το Cave House, ένα project που δημιουργήθηκε οπτικοποιεί ένα σπίτι στη Μήλο.

Πρόκειται για ένα έργο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και έχει γίνει ήδη viral τις τελευταίες ημέρες στα social media, με τους χρήστες να αναρωτιούνται αν το σπίτι είναι αληθινό και πού ακριβώς βρίσκεται.

Ο Γιώργος Κρουστάλλης, που γι’ αυτό το έργο συνεργάστηκε με τον 3D σχεδιαστή Alvaro Polo, εξηγεί στο iefimerida: «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να απομακρυνθούμε από τα αρχιτεκτονικά κλισέ και τις έτοιμες λύσεις και να σχεδιάσουμε έναν χώρο από το μηδέν, παίζοντας με τον βράχο, τη βαρύτητα, την ελληνικότητα, αλλά και τον μπρουταλισμό.

Η περιέργεια που έχουμε ακριβώς επειδή δεν είμαστε αρχιτέκτονες μας ανάγκασε να βρούμε μη τυπικές σχεδιαστικές λύσεις. Η αρχιτεκτονική του Cave House είναι μια μελέτη αντιθέσεων, ακατέργαστη αλλά εκλεπτυσμένη, οργανική αλλά και γεωμετρική».

Πράγματι, τα δομικά στοιχεία αψηφούν τη βαρύτητα, σαν να διαμορφώνονται από τον χρόνο και τους ανέμους του Αιγαίου, ξεκινώντας έναν διάλογο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, φτιαχτού και φυσικού.

«Ο στόχος μου ήταν από την αρχή να επαναπροσδιορίσουμε τον χώρο και τον τόπο, αλλά και να σπρώξουμε τα αισθητικά όρια όσο είναι δυνατόν. Να οραματιστούμε ένα αρχιτεκτονικό/σχεδιαστικό μέλλον που είναι κυριολεκτικά ριζωμένο στο τοπίο όσο και στην υπέρβαση των ορίων του σχεδιασμού γενικότερα», προσθέτει ο Γιώργος Κρουστάλλης.

Cave House: Ένα σπίτι-σπηλιά στη Μήλο εμπνευσμένο από τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του νησιού

Στο παρθένο έδαφος της Μήλου, ένα ιερό παίρνει μορφή, όχι ως μια ξένη επιβολή, αλλά ως οργανική προέκταση του τοπίου. O λόγος για το Cave House, που είναι μια μεταμόρφωση του ίδιου του βράχου, ενσαρκώνοντας τις αναξιοποίητες δυνατότητες της αρχιτεκτονικής να συγχωνεύεται με τη φύση.

Το σκυρόδεμα χρησιμοποιείται με πρόθεση, εναρμονισμένο με γεωμετρικά έπιπλα που συνδυάζουν τον μπρουταλισμό και τον πρωτόγονο σχεδιασμό. Αυτή η αυστηρότητα απαλύνεται από τις φυσικές μορφές των βράχων και τη ζεστασιά του ελληνικού μαρμάρου. Η ρευστή αρχιτεκτονική πραγματοποιείται καθώς οι χώροι ρέουν απρόσκοπτα από το εσωτερικό στο εξωτερικό.

Το Cave House στη Μήλο αποτελεί παράδειγμα της μετασχηματιστικής δύναμης της αρχιτεκτονικής – μια ψηφιακά σφυρηλατημένη κυκλαδίτικη συμβίωση που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον χώρο και τον τόπο, αλλά και να διευρύνει με τόλμη τα αισθητικά όρια. Προσφέρει μια οραματική ματιά σε ένα χωροταξικό μέλλον που έχει τις ρίζες του τόσο στο τοπίο όσο και στη διεύρυνση των ορίων του σχεδιασμού.

Πηγή : iefimerida.gr

10
10