ΕΛΕΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΥΔΑΚΗ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ»

Είναι από τα πρόσωπα, που μιλάνε μέσα από τα δείγματα δουλειάς τους. Πρόκειται για μια συγκροτημένη προσωπικότητα, με πρόγραμμα, στόχους και πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που βιώνει η χώρα. Η Ελεάννα Μαυρουδάκη, είναι Event Coordinator at Happy People Models και NLP Coach at Helenic NLP Academy.

Θα ήθελα να μου μιλήσεις για το γραφείο και πως προέκυψε η συνεργασία.

Η συνεργασία μου με το Happy People Models, προέκυψε ένα χρόνο πριν. Ήμουν σε μια μεταβατική επαγγελματική περίοδο διότι αποφάσισα να ξεκινήσω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα πάνω στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει και λατρεύω τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP Coaching). Ωστόσο, επειδή όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, επέλεξα να λειτουργήσω πιο ευέλικτα και να βρω και μια δεύτερη εργασία παράλληλα όσο εγώ  θα σχεδιάζω το όραμα μου σε SMART στόχο. Πιστεύω ότι το timing ήταν σωστό, διότι μέσα από την σκληρή μου δουλειά και φυσικά την καλή τύχη, δημιούργησα μια ευκαιρία η οποία συνεχώς με εξελίσσει και με κατευθύνει προς τον στόχο μου. Πρόκειται για μια άψογη συνεργασία, και νιώθω πολύ τυχερή που γνώρισα και αυτόν τον χώρο, αλλά περισσότερο διότι γνώρισα την Βενετία Κυρίου, η οποία είναι ένα υπέροχο άτομο και πάνω από όλα άνθρωπος.

Θα ήθελα τη γνώμη σου για τα fashion weeks και μια σύγκριση Ελλάδας και εξωτερικού.

Με βάση πάντα το μέγεθος της αγοράς της χώρας μας αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θεωρώ ότι τα fashion weeks ή και άλλα fashion events που διοργανώνονται στην Ελλάδα,  είναι αξιοπρεπέστατα. Σαφώς, και στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πάντα 5 βήματα μπροστά αλλά πιστεύω ότι και στην Ελλάδα οι άνθρωποι της μόδας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μην ξεχνάς ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια νέοι Έλληνες designers κάνουν την εμφάνιση τους στον χώρο με μεγάλη επιτυχία, διαφημίζοντας με σεβασμό και άκρως επαγγελματικά τις δημιουργίες τους και κατά συνέπεια και την χώρα μας. Μόνο ευγνώμων, λοιπόν, θα μπορούσα να νιώθω για όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, που όχι μόνο  δεν το βάζουν κάτω αλλά παραμένουν δημιουργικοί, συνεπείς και αφοσιωμένοι στο έργο τους.

Θα ήθελα να μου αναφέρεις κάποια περιστατικά από την δουλειά σου που είναι χαραγμένα στην μνήμη σου.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά η συμμετοχή του γραφείου μας σε μεγάλες εκθέσεις όπως η HO.RE.CA, τα Ποσειδώνια, η Αυτοκίνηση και πολλές άλλες. Κάθε φορά που πηγαίνω σε μια έκθεση, καταλαβαίνω την εργασία που έχουμε ρίξει σε πρακτικό επίπεδο. Είναι τόσο αναζωογονητικό να ξέρεις ότι έχεις συμβάλει και εσύ με τον δικό σου άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε μια μεγάλη διοργάνωση. Εκείνη την στιγμή, βλέπεις ότι έχεις πετύχει τον στόχο σου, είσαι μέσα στον στόχο σου. Ανήκεις σε μια ομάδα που όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό την προώθηση και την ανάπτυξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να είναι το μέλλον. Η Ελλάδα έχει πολλούς αξιόλογους επιχειρηματίες αλλά και στελέχη εταιρειών που παρά τις δυσκολίες φέρνουν πάντα άρτια αποτελέσματα.

Το δεύτερο είναι πιο προσωπικό και ίσως επηρεάζεται και από τον άλλο μου επαγγελματικό ρόλο ως Personal NLP Coach. Eίναι η στιγμή, που έρχονται στο γραφείο νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της μόδας, της διαφήμισης και της προώθησης.  Είναι, λοιπόν, κάποια παιδιά που απλά το έχουν, ξέρεις πριν καν μιλήσουν ότι θα πετύχουν και χαίρομαι πάρα πολύ που ουσιαστικά άρπαξαν την πρώτη τους ευκαιρία μέσω εμού και ότι έχω συμβάλει και εγώ στην πρόοδο τους. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βλέπεις τους συνεργάτες σου να εξελίσσονται και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση;

Αρχικά, πιστεύω ότι έχει να κάνει με το ποια ετυμολογία επιλέγει να δώσει κανείς στην λέξη «κρίση». Καταλαβαίνω από την ερώτηση ότι αναφέρεσαι σε αυτήν με την έννοια της ως «η απότομη όξυνσης ενός προβλήματος». Ωστόσο, έχω επιλέξει να αντιμετωπίζω την κρίση με την δεύτερη ετυμολογία της, αυτήν της «νοητικής ενέργειας που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογή». Για εμένα, η κρίση ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου…διότι την διαχειρίστηκα ως κρίση ταυτότητας παρά ως κρίση οικονομική. Το θέμα είναι να βρίσκεσαι στην θέση αιτία (cause) ότι δηλαδή εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος για τις σκέψεις μου και για τις επιλογές μου, διότι έτσι θα βρεις και τον τρόπο για να ξεπεράσεις τα εμπόδια, διότι κάνεις ερωτήσεις με το «πώς». Αντίθετα, αν είσαι στην θέση αποτελέσματα (effect) δηλαδή ότι φταίει η κρίση, η ανεργία, η κυβέρνηση κοκ τότε κάνεις ερωτήσεις με το «γιατί» και οι απαντήσεις θα είναι απλά δικαιολογίες, και παραμένεις στην comfort zone σου, διότι είναι βολικό να φταίει η κρίση. Πιστεύω, ότι όταν οι Έλληνες δράσουν από την θέση αιτία τότε μόνο θα αρχίσει όλο αυτό να επαναπλαισιώνεται και θα αρχίσει να φαίνεται πιο έντονα η έξοδος του τούνελ. Κατά βάση η αλλαγή είναι προσωπική δουλειά του καθενός, είναι η ενδοσκόπηση που χρειάζεται να κάνεις για να ανακαλύψεις τι θέλεις, για ποιον λόγο το θέλεις και πώς το θέλεις σε κάθε τομέα της ζωής σου. Η αλλαγή πρώτα ξεκινά εσωτερικά και ατομικά και κατά συνέπεια εξωτερικά και συλλογικά.

Αν σου έλεγα να μου αναφέρεις 10 Ελληνίδες κούκλες ποίες θα ήταν;

Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που τα πάει καλά με τα top ten. Θεωρώ ότι είναι πολύ mainstream και δημιουργεί γενικεύσεις. Επίσης, η ομορφιά ως έννοια, είναι τόσο ελεύθερη και ευαίσθητη, που θα ήταν άδικο και περιοριστικό να την βάλω σε μια λίστα των 10 ή 20 ομορφότερων ανθρώπων, με παράμετρο μόνο την εξωτερική εμφάνιση. Όλοι είμαστε όμορφοι, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και αυθεντικό τρόπο και αυτό είναι υπέροχο.