ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: 10 ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με φόντο μερικά από τα ιστορικότερα και πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία που άνοιξαν ποτέ τις πόρτες τους στην Ευρώπη μπορεί να αφηγηθεί κανείς τέλεια ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία των τελών του 19ου αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου.

Σε μία πολύ πιο «αργή» εποχή κατά την οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα ήταν κάτι περισσότερο από ένα μέρος για να περάσει ένα ταξιδιώτης το βράδυ του, τα κτήρια αυτά υπήρξαν αληθινά σημεία συνάντησης και ανταλλαγής φιλοσοφικών ιδεών, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μετατράπηκαν σε σωτήρια καταφύγια για κυνηγημένους πολίτες που έψαχναν ένα μέρος για να κρυφτούν από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής άποψης και ακόμα πιο σημαντικά αν τα μελετήσει κανείς κάτω από το πρίσμα της βαριάς ιστορίας που τα έχει σημαδέψει, αυτά είναι 10 από τα πιο πολυτελή, όμορφα και συναρπαστικά ξενοδοχεία στα οποία μπορείτε να κοιμηθείτε στην Ευρώπη, να απολαύσετε ένα αξέχαστο, γκουρμέ δείπνο σε μία αίθουσα που θυμίζει Βερσαλλίες ή απλά ένα αριστοκρατικό πρωινό παρέα με ένα από τα πιο διάσημα γλυκά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sacher Hotels (@sacherhotels)

Hotel Sacher – Βιέννη, Αυστρία

To ξενοδοχείο που συνέδεσε το όνομα του με ένα από τα θρυλικότερα πιάτα που έβγαλε ποτέ η Αυστρία, το κέικ Sachertorte, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Όπερα της Βιέννης και έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ, ανάμεσα τους η Ελισάβετ ΙΙ της Μεγάλης Βρετανίας, ο Τζον Κένεντι, η Γκρέις Κέλι και ο Τζον Λένον.

Το Hotel Sacher Wien ιδρύθηκε από την οικογένεια Sacher to 1876 και παραμένει στην ιδιοκτησία τους μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, μία μεγάλη επιγραφή που φέρει το όνομα του Franz Sacher, του νεαρού ζαχαροπλάστη που το 1832 εμπνεύστηκε το διάσημο Sachertorte μετά από μία παραγγελία του Καγκελάριου Metternich, κοσμεί ακόμα τον τοίχο δίπλα στον χώρο υποδοχής.

Γεμάτο από ενθύμια και πολύτιμα αναμνηστικά μίας λαμπερής – για τη Βιέννη – εποχής, το ξενοδοχείο περιλαμβάνει συνολικά 86 δωμάτια και 63 σουίτες και αποτελεί από μόνο του ένα πραγματικό αξιοθέατο στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Ακόμα κι αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να περάσετε ένα βράδυ σε κάποια από τις ακριβές σουίτες του, το Hotel Sacher Wien περιλαμβάνει αρκετά εστιατόρια και καφέ στα οποία μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τη βιεννέζικη μεγαλοπρέπεια για την οποία έχει γίνει διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Hotel Metropole – Bρυξέλλες, Βέλγιο

Σύμβολο των Βρυξελλών και ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, το Hotel Metropole ξεκίνησε να λειτουργεί το 1895 και προσφέρει αφοπλιστικά πολυτελή διαμονή στο κέντρο της πόλης σε τιμές που δεν είναι επικίνδυνα υψηλές. Εκεί μπορείτε να κλείσετε ένα από τα απλά δωμάτια με περίπου 120 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα με την εποχή που έχετε επιλέξει να ταξιδέψετε, ενώ σίγουρα η εμπειρία αξίζει τον κόπο.

Μία διανυκτέρευση στις πανέμορφες art deco αίθουσες αυτού του επιβλητικού κτηρίου, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ζωντανεύει ιστορίες από τους διάσημους θαμώνες του: ανάμεσα τους ο Albert Einstein, η Marie Curie, ο Dwight D. Eisenhower και ο Herbert Hoover.

Ωστόσο, το Hotel Metropole έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και για έναν ακόμα λόγο. Εδώ κάνουν παραδοσιακά στάση οι ηγέτες όλου του κόσμου όταν περνούν απ’ τις Βρυξέλλες, συμβάλλοντας στη μεγάλη ιστορία αυτού του εντυπωσιακού ξενοδοχείου που καταλήφθηκε από τον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και άρχισε να επαναλειτουργεί κανονικά, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών το 1958.

Esplanade Zagreb Hotel – Ζάγκρεμπ, Κροατία

Το Esplanade Zagreb Hotel στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας αναβλύζει ολόκληρη την κομψότητα και την αφθονία της Ευρώπης του Μεσοπολέμου, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να κλείνει μέσα του κάτι από το μυστήριο και τη θέρμη που είχαν τα Βαλκάνια στα μάτια των βορειοευρωπαίων το πρώτο μισό του 20αιώνα.

Από εκεί έχουν περάσει οι πάντες. Από την Elizabeth Taylor και τον Louis Armstrong μέχρι τον Οrson Welles και την Εlla Fitzgerald. Ανάμεσα τους λαμπερούς θαμώνες του και εκατοντάδες ευκατάστατοι ταξιδιώτες οι οποίοι ταξίδευαν από την Ευρώπη στην Ασία με το Orient Express. Κάπως έτσι, το μόνο σίγουρο είναι πως οι φανατικοί αναγνώστες των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι θα βρουν εδώ ένα κομμάτι από τα λογοτεχνικά όνειρα τους.

Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 2004, διατηρώντας όμως τον ιστορικό του χαρακτήρα, παραμένοντας μέχρι σήμερα το μέρος όπου διαμένουν όλοι οι celebrities που κάνουν μία στάση στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brown’s Hotel (@browns_hotel)

Βrown’s Hotel – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Τοποθετημένο στην καρδιά της πιο ακριβής και αριστοκρατικής συνοικίας του Λονδίνου, το Brown’s Hotel στο Mayfair έχει υπάρξει για πάρα πολλές δεκαετίες στέκι συγγραφέων, συγκεντρώνοντας στις κομψές αίθουσες του κορυφαίες μορφές της βρετανικής λογοτεχνίας, όπως ο Bram Stoker, ο Οscar Wilde, ο Sir Arthur Conan Doyle και η Agatha Christie. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και στέκι του Αμερικανού συγγραφέα Stephen King, όποτε ταξιδεύει στο Λονδίνο, πιθανότατα εξαιτίας της σημαντικής διασύνδεσης του ξενοδοχείου με τον κόσμο της λογοτεχνίας.

Εδώ θα απολαύσετε το απογευματινό σας τσάι μέσα σε μία αρχοντική, βικτοριανή ατμόσφαιρα που παραμένει διάχυτη στον χώρο και θα αισθανθείτε την αύρα του σπουδαίου Rudyard Kipling να σας χαμογελά. Κι αυτό γιατί σε μία από τις πολυτελείς σουίτες του Brown’s Hotel γράφτηκε το 1894 ένα από τα διασημότερα μυθιστορήματα της ιμπεριαλιστικής Βρετανίας. Το «Βιβλίο της Ζούγκλας» ολοκληρώθηκε σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, το οποίο μέχρι και σήμερα φέρει το όνομα Kilping Suite.

Η τεράστια ιστορία του Brown’s Hotel όμως δεν περιορίζεται στα συγγραφικά επιτεύγματα με τα οποία έχει συνδέσει το όνομα του. Από τo lobby του ο Alexander Graham Bell πραγματοποίησε το πρώτο τηλεφώνημα στην ιστορία του Λονδίνου. Το ακουστικό με το οποίο μίλησε ο Bell κρέμεται ακόμα στον τοίχο του ξενοδοχείου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hôtel Le Meurice (@lemeuriceparis)

Le Meurice – Παρίσι, Γαλλία

Υπάρχουν πολλά υπερπολυτελή και εντυπωσιακά ξενοδοχεία στον κόσμο. Και έπειτα υπάρχει και το Le Meurice στο Παρίσι.

Το μπαρόκ ξενοδοχείο που ξεχωρίζει πάνω σε έναν από τους πιο σοφιστικέ δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, στην οδό Rue de Rivoli, εκεί που έχουν τις μπουτίκ τους οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας στη Γαλλία, είναι ένα αληθινό παλάτι σχεδιασμένο αποκλειστικά για λίγους και εκλεκτούς.

Το Le Meurice βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το όμορφο πάρκο Tuileries Garden με το μουσείο του Λούβρου και τα Ηλύσια Πεδία να είναι σε απόσταση βολής. Το ξενοδοχείο που θα μπορούσε να αποτελεί αυθεντική πτέρυγα από το ανάκτορο των Βερσαλλιών, σε μία πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή, αγαπήθηκε από πολλούς αλλά περισσότερο από τον σπουδαίο Ισπανό ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος πέρασε μεγάλο διάστημα στο Παρίσι τα χρόνια του Μεσοπολέμου και δεν μπορούσε καν να διανοηθεί να μείνει κάπου αλλού.

Σήμερα το Le Meurice περιλαμβάνει γκουρμέ εστιατόριο που φέρει το όνομα του μεγάλου υπερρεαλιστή και στο οποίο μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στην παραπάνω εικόνα. Εκεί θα δοκιμάσετε «ψαγμένα» γαλλικά και μεσογειακά πιάτα, τα οποία είναι διακοσμημένα με τρόπο που παραπέμπει στα έργα του εικαστικού που καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την τέχνη της ζωγραφικής στον 20ο αιώνα.

Grande Bretagne– Αθήνα, Ελλάδα

Στη λίστα με τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης αξίζει δικαιωματικά μία θέση στη δική μας Μεγάλη Βρετανία, το ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του το 1874 στην πλατεία Συντάγματος για να αλλάξει εντελώς την τουριστική εικόνα της Αθήνας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Αν και η πρωτεύουσα του, σχετικά, νεοσύστατου ελληνικού κράτους απείχε αρκετά από το να είναι μία μοντέρνα πόλη με την ευρωπαϊκή έννοια του όρου, το επιβλητικό αυτό ξενοδοχείο, που χτίστηκε το 1842 με σκοπό να λειτουργήσει ως ιδιωτική κατοικία, κέρδισε γρήγορα μία θέση στην καρδιά της καλής κοινωνίας της Ευρώπης που έκανε μία στάση στην Ελλάδα.

Πρώτος πελάτης του ξενοδοχείου θεωρείται ο 16ος πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιζέλος Ρουφός, ενώ το 1888 η Μεγάλη Βρετανία έγινε ένα από τα πρώτα κτήρια της Ελλάδας που απέκτησαν ηλεκτροδότηση. Η μεγάλη ιστορία του ξενοδοχείου περιλαμβάνει την κατάληψη του από τους Ναζί το 1941, αλλά και τη μετατροπή του από τον – τότε – πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου σε αρχηγείο της κυβέρνησης της πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών.

Στα τέλη του 1944 το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου του, με σκοπό να το ανατινάξει, θέλοντας ταυτόχρονα να δολοφονήσει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που είχε κυκλοφορήσει ότι θα έμενε εκεί. Τελικά η επιχείρηση ματαιώθηκε μετά από επέμβαση της βρετανικής περιπόλου.

Το ξενοδοχείο ανακαινίσθηκε ριζικά το 2004 και πλέον θεωρείται ένα από τα πιο πολυτελή καταλύματά στην Ελλάδα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grand Hotel Tremezzo (@ghtlakecomo)

Grand Hotel Tremezzo – Λίμνη Κόμο, Ιταλία

Ένα μέρος που έχει κάνει το όνομα του συνώνυμο του διεθνούς τζετ σετ, η Λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιταλία δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα σπουδαίο ξενοδοχείο για τα μάτια της μόνο.

Το κοσμοπολίτικο Grand Hotel Tremezzo είναι η ζωντανή απόδειξη ότι κανείς δεν παίζει τη μεσογειακή φινέτσα στα δάκτυλα καλύτερα από τους Ιταλούς, οι οποίοι προσφέρουν μέσα σε αυτό το εμβληματικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα ένα υπέρκομψο κατάλυμα βγαλμένο από φιλμ νουάρ της δεκαετίας του ‘50

Το ξενοδοχείο, γνωστό για τη θρυλική πισίνα του χτισμένη μέσα στο νερό, περιλαμβάνει 90 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές βεράντες που εξασφαλίζουν αποστομωτική θέα στη λίμνη. Στις ξύλινες προβλήτες του και στους καταπράσινους κήπους του έχουν περπατήσει μερικοί από τους διασημότερους celebrities στον κόσμο, ανάμεσα τους η Greta Garbo που έκανε τακτικά διακοπές εδώ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mis Lutier (@mislutier)

Ηotel Century Old Town Prague Mgallery – Πράγα, Τσεχία

Σχεδιασμένο από τον βαρόνο Karl von Hasenauer, τον φημισμένο αρχιτέκτονα που έχει βάλει την υπογραφή του στην Όπερα της Πράγας και στο Εθνικό θέατρο της πόλης, το Century Old Town Prague στεγάζεται σε ένα εκθαμβωτικό κτήριο νεομπαρόκ αρχιτεκτονικής, το οποίο για δεκαετίες λειτουργούσε ως το αρχηγείο μίας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Αυστροουγγαρία.

Εκεί από το 1908 έως το 1922, λίγο χρόνια πριν γίνει ένας από το επιδραστικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Franz Kafka εργάστηκε σαν ασφαλιστής, δίνοντας τελικά το όνομα του στη σουίτα 214 του ξενοδοχείου, εκεί όπου κάποτε ήταν το γραφείο του.

Το κτήριο μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο το 2002 και ανήκει στον γνωστό όμιλο της Sofitel, ο οποίος φρόντισε ώστε να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας του κτηρίου, προσθέτοντας, ωστόσο, μερικές νέες Art Deco πινελιές.

Ηotel Adlon – Βερολίνο, Γερμανία

To Hotel Adlon, στο νούμερο 77 της εμβληματικής λεωφόρου Unter den Linden, κοιτάζει στα μάτια την Πύλη του Βρανδεμβούργου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όντας πολλά περισσότερα από ένα ακόμα ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης. Εδώ μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ένα μέρος με σύνθετο παρελθόν και εξαιρετικό ενδιαφέρον ειδικά για όσους αγαπούν τις ωραίες ιστορίες.

Εκεί, σε ένα από τα δεκάδες παράθυρα του Hotel Adlon, στάθηκε το 2002 ο Μichael Jackson έχοντας στην αγκαλιά του τον μόλις λίγων μηνών γιο του, Πρινς. Ο πρίγκιπας της ποπ κράτησε το μωρό από τις μασχάλες, κρεμώντας το στο κενό. Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο στην κυριολεξία πάγωσε σε μία από τις ανατριχιαστικότερες στιγμές στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια της μουσικής.

Όμως, η πορεία του Adlon μέσα στον χρόνο αρχίζει πολύ πριν ο Jackson σοκάρει με τις ακατάληπτες πράξεις του την κοινή γνώμη των αρχών της δεκαετίας των 00’s. Το ξενοδοχείο, το οποίο πιθανότατα έχει την καλύτερη θέα σε ολόκληρο το Βερολίνο, κατάφερε να παραμένει όρθιο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζοντας να φιλοξενεί διάσημες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η Marlene Dietrich και η Greta Garbo. Λίγο αργότερα το Αdlon διέκοψε τη λειτουργία του και μετατράπηκε σε νοσοκομείο με σκοπό να περιθάλψει τους Γερμανούς στρατιώτες που επέστρεφαν ηττημένοι στο Βερολίνο.

Ακόμα, από εκεί, ο Ρόναλντ Ρήγκαν είπε την ιστορική φράση: «Κύριε Γκορμπατσόφ γκρεμίστε αυτό το τείχος», σημαδεύοντας μία σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Λέγεται ότι ο Τσάρλιν Τσάπλιν λάτρεψε το Adlon, μένοντας τακτικά στη σουίτα 101 -104, τη στιγμή που ο Χίτλερ δεν ήθελε να το βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Καθώς οι πρεσβείες της Αμερικής και της Γαλλίας βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο οι φήμες υποστηρίζουν πως ο Γερμανός δικτάτορας ένιωθε ιδιαίτερα ανεπιθύμητος στις επιβλητικές του αίθουσες.

Lutetia – Παρίσι, Γαλλία

Σε μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες του Παρισιού, στο Saint-Germain-des-Pres, ένα από τα θρυλικότερα ξενοδοχεία της γαλλικής πρωτεύουσας ξεπροβάλει επιβλητικό στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα.

Το ξενοδοχείο Lutetia χτίστηκε σε Art Nouveau στυλ από τους αρχιτέκτονες Louis-Charles Boileau και Henri Tauzin και αρχικά λειτούργησε υπό την ίδια διεύθυνση με το σικάτο παριζιάνικο πολυκατάστημα The Bon March, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι. To πανέμορφο, γωνιακό Lutetia πήρε το όνομα του από την αρχαιο-ρωμαϊκή ομώνυμη πόλη, η οποία υπήρχε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου μεταγενέστερα αναπτύχθηκε η πόλη του Παρισιού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 το Lutetia έγινε σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα στην Ευρώπη καθώς εκεί κατέφυγαν οι αυτοεξόριστοι Γερμανοί που έφευγαν από τη χώρα τους, ανάμεσα τους ο συγγραφέας Heinrich Mann, ο γνωστός πολιτικός ακτιβιστής Willi Münzenberg και ο – τότε- νεαρός Willi Brandt, μετέπειτα αρχηγός του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Μάλιστα, στη γερμανική προπαγάνδα συνήθιζαν να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ως «H παρέα του Lutetia». Όταν τελικά ξέσπασε ο πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1939, εκατοντάδες πολιτικοί πρόσφυγες έφτασαν στο Παρίσι, ζητώντας στέγη στο ξενοδοχείο. Μεταξύ τους και πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ου αιώνα. Με την κατάληψη της Πόλης του Φωτός από τους Ναζί τον Ιούνιο του 1940 το ξενοδοχείο εκκενώθηκε και ο στρατός της Βέρμαχτ συνέλαβε πολλούς από τους ενοίκους του. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με την αποχώρηση των Γερμανών από το Παρίσι το Lutetia έγινε για άλλη μία φορά καταφύγιο, αυτή τη φορά για πρώην φυλακισμένους, εξόριστους και τραυματισμένους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο.

Το 1955 το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε και επέστρεψε στην παλιά του δόξα, ζωντανεύοντας μνήμες από την λαμπερή του ιστορία: από εκεί έχουν περάσει κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, από τον Pablo Picasso και τον Charles de Gaulle μέχρι τη Marianne Osward και τη Josephine Baker.

Πηγή: travel.gr

10
10