ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ; ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα νησιά έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν από τουρίστες. Πολλοί άνθρωποι είναι σαφώς ανήσυχοι για να βγουν έξω και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και το ζεστό καιρό. Αλλά η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει και είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση για να διατηρούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους ασφαλείς. Για άτομα που λατρεύουν να κολυμπούν και να χαλαρώνουν στον ήλιο, αυτό εγείρει το ερώτημα αν οι θάλασσες και οι πισίνες είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος δεν είναι το ίδιο το νερό. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω δεξαμενών ή υδρομασάζ αν βρίσκεσαι σε πισίνα. Η Sandra Kesh, MD, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια και ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Westmed Medical Group στο Westchester της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο POPSUGAR ότι επιφάνειες όπως οι βατήρες σε δημόσιες πισίνες επίσης δεν αποτελούν μεγάλη ανησυχία.

Αντίθετα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε οποιαδήποτε δημόσια πισίνα είναι οι γύρω άνθρωποι. Η Δρ Kesh εξήγησε ότι, σε ένα δημόσιο περιβάλλον όπου τα παιδιά τρέχουν, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί η απόσταση του 1.5 μέτρου. “Αν βρίσκεσαι σε δημόσια πισίνα ή θάλασσα, πρόσεξε πόσο κοντά φτάνεις σε ένα άτομο καθώς κάνεις μπάνιο ή ενώ λιάζεσαι”, συμβούλεψε. “Όσον αφορά τις πισίνες, ο κίνδυνος μετάδοσης δεν βρίσκεται στο νερό της πισίνας, επειδή το χλώριο σκοτώνει τους ιούς”, δήλωσε η Δρ Kesh. Η ανησυχία της είναι η μετάδοση όταν έρχεσαι σε επαφή σε δημόσιο χώρο, όπου οι άνθρωποι πιθανότατα δεν φορούν μάσκες και μπορεί να μην είναι προσεκτικοί σχετικά με την κοινωνική απόσταση.

Ο Carl J. Fichtenbaum, MD, καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι το να πηγαίνεις σε δημόσια πισίνα σημαίνει συχνά να κάνεις ντους σε μια κοινή τοποθεσία και να χρησιμοποιήσεις κοινόχρηστα μπάνια. “Άτομα με COVID-19 μπορεί να μεταδώσουν σε άλλους τον ιό και η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολη σε αυτό το περιβάλλον”, δήλωσε στο POPSUGAR. “Και η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή. Έτσι, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 όταν πηγαίνεις σε δημόσια πισίνα.”

Αν έχεις τη δική σου πισίνα, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος, αρκεί να έχεις υπόψη σου ποιος υπάρχει περίπτωση να κολυμπήσει εκεί. “Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο έλεγχος του ποιος είναι στο φυσικό σου χώρο”, είπε η Δρ Kesh. Έτσι, ακόμη και στο σπίτι, πρόσεξε να μην πλησιάζεις πολύ κοντά σε άλλους, ενώ δεν φοράς μάσκα. “Αν έρχεσαι κοντά με κάποιον χωρίς τη χρήση μάσκας είσαι εκτεθειμένος στον κίνδυνο”, εξήγησε. “Θυμήσου ότι ο κύριος δυνητικός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω ιογενών σταγονιδίων στον αέρα.”

Αν επιλέξεις να πας σε μια δημόσια πισίνα, η Δρ Kesh υπογραμμίζει τη σημασία του του να πλένεις τα χέρια σου και να διατηρείς απόσταση 1.5 – 2 μέτρων μεταξύ σου και των άλλων. Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι το κολύμπι δεν είναι αμφίβολο αυτό το καλοκαίρι – αλλά όπως κάθε άλλη κοινωνική δραστηριότητα, θα είναι διαφορετικό από ό, τι στο παρελθόν.

Πηγή: marieclaire.gr