ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ SAPIENZA

Τα επίσημα εγκαίνια, έγιναν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, Antonella Polimeni,  για το γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων της Κικής Δημουλά που φιλοτέχνησε η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν στο κτίριο Marco Polo του Πανεπιστημίου, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά.

Tο έργο, που δίνει εξέχουσα σημασία στην γυναικεία νεοελληνική ποίηση αποτίοντας φόρο τιμής σε μια από τις σημαντικότερες μορφές της, αποτελεί συνέχεια του project «Scrittrici come ossigeno» («Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο») που διοργανώθηκε από την Associazione Le Altre και περιλαμβάνει πορτραίτα μεγάλων ευρωπαίων λογοτέχνιδων.

Παρουσιάστηκε στο κοινό του Πανεπιστημίου της Sapienza την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου με αφορμή τη Διεθνή Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η ερευνήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza, και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά, Francesca Zaccone, μίλησε για αυτήν την πρωτοβουλία αλλά και γενικότερα για τις δράσεις και τις στοχεύσεις του Εργαστηρίου στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

Η Francesca Zaccone μίλησε επίσης για το δικό της ερευνητικό έργο, μέσα από το πρίσμα των πολιτιστικών σπουδών και των σπουδών φύλου, και για τις μεταφράσεις και την αποδοχή της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Ιταλία.

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2019 από τους Χρήστο Μπιντούδη, Francesca Zaccone και Πασχάλη Ευθυμίου με πρωτοβουλία της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza και με ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών. Στόχοι του είναι η υποστήριξη και η προώθηση των νεοελληνικών σπουδών, καθώς και η διάδοση του νεοελληνικού πολιτισμού στη Ρώμη και στην Ιταλία.

Τον Ιούνιο του 2022 το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών αφιερώθηκε στη Μυρσίνη Ζορμπά για το πάγιο ενδιαφέρον ως μελετήτρια και πολιτισμική διαμεσολαβήτρια προς τις ελληνοιταλικές σχέσεις που χαρακτήρισε όλη την πορεία της στους τομείς των πολιτικών επιστημών, του εκδοτικού χώρου, της μετάφρασης και της πολιτικής.

Πηγή : ertnews.gr