ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΒΕΣΟΣ: «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ»

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ανθρώπους και να βλέπεις πάνω τους αξίες, προοπτικές και χαρακτήρες πρότυπο. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, είναι μια επιβλητική προσωπικότητα που ξέρει να σε κερδίζει αμέσως. Η συνέντευξη που ακολουθεί θα δικαιολογήσει στο maximum τον πρόλογο μου. Είναι από τις συνεντεύξεις εκείνες που αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική, με την πάροδο του χρόνου

Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση έχει αλλοιώσει αξίες, θεσμούς, ιστορία τα πάντα; 

Η οικονομική κρίση δεν αλλοίωσε από μόνη της τις αξίες, τους θεσμούς ή την ιστορία μας. Συνέδραμε, όμως, ουσιωδώς στην ανάδειξη των δομικών αδυναμιών του ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι, και αποκάλυψε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού.

Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλοίωσε ατυχώς και τα υγιή κύτταρα της κοινωνικής συγκρότησης. Τα μετάλλαξε σε καρκινικού τύπου, διεμβολίζοντας εγκάρσια τις όποιες συστημικά ορθώς δρώσες λειτουργίες.

Έτσι επήλθε μια νέα πλέον προβληματική ανισορροπία. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απώλεια της ελπίδας, των πιο πρωτοπόρων τμημάτων του ενεργού πληθυσμού να επιχειρήσουν την επιβεβλημένη οικονομική, πολιτική και ηθική ανάταξη.

Ενώ, δηλ. διήγειρε το αρρωστημένο τμήμα του οργανισμού και δεν το αποκατέστησε, στέρησε συγχρόνως από το υγιώς δρών τμήμα την προοπτική ανάταξής του.

Πως προέκυψε η ενασχόληση με την νομική;

Ο αδελφός του πατέρα μου, ήταν δικαστικός λειτουργός, ανελιχθείς στην ύπατη θέση της ιεραρχίας, της Δικαιοσύνης, ως Αρεοπαγίτης και τακτικός καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας του ΔΠΘ. Η συνολική παρουσία του στην ζωή μου, αλλά και η αιφνίδια απώλειά του σε ηλικία 53 ετών γι’ αυτόν, και 14 χρονών για μένα ως νεαρό μαθητή Γυμνασίου – Λυκείου ήταν καθοριστική στην τελική μου επιλογή. Σημαντικός παράγοντας επίσης, ήταν η περιορισμένη ικανότητά μου, να εντρυφήσω στα προχωρημένα μαθηματικά, τη φυσική και την χημεία της Β’ Λυκείου, γεγονός που με οδήγησε αναπόδραστα στην θεωρητική κατεύθυνση.

Είστε πρόεδρος του ΔΣΑ. Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας. Δυσκολίες, άγχος, προκλήσεις.

Η θέση του Προέδρου του ΔΣΑ του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου, αλλά και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποτελεί την απόλυτη πρόκληση για ένα επιστήμονα, – και έναν πολιτικοποιημένο – και όχι στρατευμένο – άνθρωπο, σε οποιαδήποτε εξέλιξη της κοινωνικής δράσης, πολλώ μάλλον σε μια εποχή πολυσχιδούς κρίσης.

Τα άγχη, οι έγνοιες, οι προσδοκίες, τα προβλήματα, οι αγωνίες, οι ελπίδες χιλιάδων συναδέλφων, ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων – νομικών, που έχουν υποστεί μια οχτάχρονη συμπίεση του βιοτικού τους status, που υφίστανται σε καθημερινή βάση μια απίστευτη ταλαιπωρία από τις δημόσιες αλλά και τις Δικαστικές Αρχές, που αντιμετωπίζουν ένα μόνιμο υπαρξιακό πρόβλημα επιβίωσης αυτών ή των οικογενειών τους, απαιτούν ιδιότυπη διαχείριση, ευρηματικότητα, επιμονή, ανάλωση χρόνου και θυσίες σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί σοβαρή πρόκληση σε όποιον θέλει να αναστρέψει την στρεβλή σχέση εκπροσώπου – εκπροσωπούμενου και να φανεί χρήσιμος περισσότερο στους άλλους και λιγότερο στον εαυτό του, σε μια προσπάθεια ανακαθορισμού της υγιούς φιλοδοξίας, εντεταγμένης στην πλήρωση του προτάγματος του Μακρυγιάννη «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ».

Για τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την παράνομη κράτηση των δυο στρατιωτών, ποια είναι η θέση σας;

Στέκομαι σκεπτικιστικά, από την πρώτη στιγμή, στο ζήτημα της κράτησης των δύο (2) Ελλήνων Αξιωματικών, ενόψει αφενός του εντεινόμενου, τουρκικού αυταρχισμού σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής, όσο και της λειτουργίας καθεστώτος στρατιωτικού νόμου και κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αλλά και της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Τουρκία.

Το πρόβλημα γίνεται πλέον δυσκολότερο ενόψει και της ορθής απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να μην εκδώσει τους οκτώ (8) Τούρκους αξιωματικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας εκδήλωσαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους δύο (2) Έλληνες αξιωματικούς, θέτοντας τις υπηρεσίες των μελών τους στην διάθεση της υπεύθυνης Ελληνικής Κυβέρνησης, που χειρίζεται το όλο πρόβλημα κυριαρχικά, και ζήτησαν την παρέμβαση του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δύο κρατουμένων ευρωπαίων πολιτών σε χώρα, παρότι επιζητεί την ένταξή της στην ΕΕ, επί ένα περίπου μήνα δεν τους έχει απαγγείλει κατηγορίες.

Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, ξεκουράζεται ο πρόεδρος;

Στον όποιο λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου καταλείπεται από την ενασχόληση με το επάγγελμά μου (διότι η θέση του Προέδρου είναι ΑΜΙΣΘΗ και ωσαύτως πρέπει και να δικηγορώ για να βιοπορίζομαι) και από την υπηρέτηση των κοινών υποθέσεων των δικηγόρων, παίζω ποδόσφαιρο, περπατάω με την σύζυγό μου, κάνω ποδήλατο, συνδράμω τα παιδιά μου στις σχολικές ή εξωσχολικές τους δραστηριότητες και βλέπω ταινίες στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Προφανώς δεν λείπουν κάποιες έξοδοι με φιλικές παρέες, σε θεατρικές παραστάσεις ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια έχω αυξήσει κατά τι τον αριθμό των ταξιδιών, και εκδρομών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Προφανώς μετά ταύτα αντιλαμβάνεστε ότι ο ύπνος αποτελεί την εξαίρεση στην καθημερινότητά μου ή όχι τον κανόνα.

 

10
10