“BOOKBAR”: ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΙΟΛΟΥ

Οι Εκδόσεις Κάκτος μετακομίζουν στην καρδιά της Αθήνας και μας παροτρύνουν να «αγκαλιάσουμε» την ιδέα ενός βιβλιοκαφέ.

Η Αιόλου είναι από τους δρόμους όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: μικρά εστιατόρια και ταβέρνες, fast-food αλυσίδες για κάθε γούστο, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία και αμέτρητα καφέ. Τώρα, ο πολυσύχναστος δρόμος κοντά στο Μοναστηράκι αποκτά ένα νέο στέκι: συνδυάζοντας την αγάπη πολλών Ελλήνων για τον καφέ, αλλά και τα βιβλία, οι Εκδόσεις Κάκτος εγκαινίασαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα τη νέα τους έδρα, στον αριθμό 39 της οδού Αιόλου, κοντά στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το “Bookbar by Kaktos” είναι τα νέα γραφεία των εκδόσεων αλλά και ένα ξεχωριστό βιβλιοκαφέ που παροτρύνει τους περαστικούς να κάνουν ένα διάλειμμα από τα ψώνια τους, απολαμβάνοντας τον καφέ τους παρέα με ένα βιβλίο ή να εργαστούν σε έναν χώρο που διαφοροποιείται κάπως από τα θορυβώδη στέκια του κέντρου.

Για πάνω από 30 χρόνια, οι Εκδόσεις Κάκτος στεγάζονταν στο ιστορικό κτίριο της Πανεπιστημίου 46, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Όπως και ο αδικοχαμένος κινηματογράφος “Ιντεάλ” όμως, που ανήκει στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, έτσι και το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου σύντομα θα μετατραπεί σε ένα ακόμα ξενοδοχείο, γεγονός που σήμαινε ότι έπρεπε άμεσα να βρεθεί μια νέα στέγη. Αυτή η εξέλιξη αποδείχτηκε τελικά μια ευκαιρία για να ανανεώσουν οι Εκδόσεις Κάκτος το brand τους. Ήταν ιδέα (και για χρόνια επιθυμία) του εκδότη Γιάννη Λεβέντη να ανοίξει έναν χώρο πάρομοιο των βιβλιοκαφέ που επισκεπτόταν όσο έμενε στην Αγγλία.

Πράγματι, η νέα έδρα των εκδόσεων κατάφερε να μας μεταφέρει τη βιβλιοφιλική αισθητική των αντίστοιχων εγγλέζικων καφέ, με τα μεγάλα παράθυρα και τις κομψές βιβλιοθήκες, γεμάτες τίτλους των Εκδόσεων Κάκτος. Στα ράφια του “Bookbar” θα βρείτε φυσικά πολλά βιβλία της σειράς “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία” (σε ελληνικά και αγγλικά), για την οποία άλλωστε έχει αναγνωριστεί ο εκδοτικός οίκος, τα θεματικά βιβλία “Τα παιδιά διαβάζουν αρχαίους”, αμέτρητες επιλογές από τη σύγχρονη παγκόσμια λογοτεχνία, αλλά και μερικούς τίτλους από άλλες εκδοτικές. Ακόμη, στο υπόγειο του “Bookbar” βρίσκονται τα γραφεία της Cube, ένα σύγχρονο coworking space για όσους αναζητούν έναν πιο ήσυχο χώρο για να εργαστούν.

Το “Bookbar”, πέρα από τη μεγάλη ποικιλία βιβλίων και τις γευστικές προτάσεις ροφημάτων και σνακ, προσφέρει επίσης εναλλακτικές ιδέες για δώρα, ιδανικά για τους βιβλιοφάγους. Οι Εκδόσεις Κάκτος συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή σειρά book merch: θήκες για τα βιβλία (booksleeves), στιλάτους σελιδοδείκτες, σημειωματάρια, κούπες, καθώς και μια σειρά χειροποίητων κεριών.

Συγκυριακά, η μετακόμιση ολοκληρώθηκε λίγο πριν οι Εκδόσεις Κάκτος γιορτάσουν 50 χρόνια λειτουργίας, επομένως έχετε το νου σας για τις επετειακές εκδηλώσεις που το “Bookbar” θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες στον χώρο του. Πέρα από τα επετειακά events, το βιβλιοκαφέ ανά διαστήματα θα διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά αφιερώματα στην αρχαιοελληνική γραμματεία και δράσεις σε συνεργασία με άλλους εκδοτικούς οίκους και καλλιτέχνες.

Πηγή : athinorama.gr