BMW CONCEPT X7 IPERFORMANCE

Με τα αποκαλυπτήρια της BMW Concept X7 iPerformance στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) 2017, η BMW επιχειρεί και μία νέα προσέγγιση στην έννοια της πολυτέλειας για τη μάρκα.

Το πρωτότυπο X7 iPerformance ενσαρκώνει αυτή την έκφανση της πολυτέλειας με τη μορφή ενός εντυπωσιακού αμαξώματος με καθαρές γραμμές σε συνδυασμό με ένα ευρύχωρο εσωτερικό για 6 επιβάτες με απέριττη σχεδίαση: απλές φόρμες, υλικά υψηλής ποιότητας και κορυφαίο σύστημα infotainment με μεγάλες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Η ονομασία iPerformance του πρωτοτύπου υποδηλώνει την ύπαρξη της επαναστατικής τεχνολογίας eDrive της BMW η οποία, σε συνάρτηση με ένα βενζινοκινητήρα BMW TwinPower Turbo, δημιουργεί ένα αποτελεσματικό plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο με δυναμικά χαρακτηριστικά, που διαπρέπει σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, περιλαμβανομένης της κίνησης με μηδενικούς εκπεμπόμενους ρύπους.

Μελέτη στο μοντερνισμό, την πολυτέλεια και την εμφάνιση

dpadofud12

Η υπόσταση της BMW Concept X7 iPerformance ως μοντέλου SAV της μάρκας για την πολυτελή κατηγορία είναι άμεσα αντιληπτή. Το εντυπωσιακό αμάξωμα, οι επιβλητικές διαστάσεις και οι μελετημένες αναλογίες, της χαρίζουν μία εξαιρετικά επιβλητική εμφάνιση και μία υπέρ μοντέρνα αισθητική συνδυασμένη με μία έμφυτη δυναμικότητα.

Ο πολυτελής χαρακτήρας του πρωτότυπου αναδεικνύεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό του. Οι εξωτερικές διαστάσεις αποτελούν τη βάση για μία πρωτόγνωρη εμπειρία στο εσωτερικό, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη BMW από το παρελθόν ή το σήμερα.

Ο συνδυασμός του απέριττου σχεδιασμού με σχήματα υψηλής ακρίβειας και της αίσθησης ευρυχωρίας έχει σαν αποτέλεσμα οδηγός και επιβάτες να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα πολύ μοντέρνο περιβάλλον που ξεχειλίζει από πολυτέλεια.

Οι αμέτρητες δυνατότητες εξατομικευμένης, ψηφιακής σύνδεσης που προσφέρονται, επιτρέπουν τη μετατροπή του εσωτερικού σε έναν προσωπικό χώρο, ιδανικό για ψυχαγωγία ή παραγωγικότητα.

Μοντέρνο και ανάλαφρο εσωτερικό

dpadofud3

Μέσα στην ευρύχωρη καμπίνα της Concept X7 iPerformance, καθαρές φόρμες, ζεστά χρώματα και επίλεκτα υλικά κατασκευής συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολυτελές, σοφιστικέ περιβάλλον. Επιπλέον, η μεγάλη πανοραμική οροφή δημιουργεί άφθονο χώρο πάνω από τα κεφάλια των επιβατών δημιουργώντας μία αίσθηση ευρυχωρίας και ελευθερίας. Τα έξι άνετα καθίσματα είναι σε διάταξη τριών σειρών και τα τέσσερα είναι τελείως ανεξάρτητα. Ασφαλισμένα στο δάπεδο απλά και μόνο σε λεπτές βάσεις, τα ατομικά καθίσματα δημιουργούν άπλετο χώρο για τα πόδια όσων κάθονται από πίσω.

Το σκούρο δέρμα σε olive-bronze με διακριτικές χρυσές χρωστικές ουσίες στα μαξιλάρια στήριξης, αποπνέει έναν αέρα μοναδικότητας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Smoke White δέρμα που καλύπτει τα καθίσματα. Οι πλάτες των ατομικών καθισμάτων είναι επίσης καλυμμένες με δέρμα και συμβάλλουν στο υψηλής κλάσης, μοντέρνο περιβάλλον.

Ιδανική σύνθεση υλικών και χρωμάτων

dpadofud4

Η σκούρα γραμμή που περνά κάτω από τα παράθυρα ‘χαράσσει’ ένα συνεχή ορίζοντα στην καμπίνα φέρνοντας μία αίσθηση ηρεμίας στο φωτεινό εσωτερικό. Φειδωλή είναι η χρήση διακοσμητικών στοιχείων.

Με αυτό το δεδομένο, η επιλεκτική χρήση «open-pore ash» σε ένα σκούρο ματ φινίρισμα επισφραγίζει την εμπειρία των φυσικών υλικών. Στοιχεία από ματ και γυαλισμένο αλουμίνιο έχουν ενσωματωθεί με προσοχή για εξαιρετική αίσθηση αφής.

Η αίσθηση ευρυχωρίας και πολυτέλειας που απολαμβάνεις από όλες τις θέσεις ενισχύεται από τις δέσμες φωτός laser στην οροφή αλλά και από το δυναμικό και κρυφό φωτισμό της καμπίνας.

Μινιμαλιστική καμπίνα οδηγού

dpadofud5

Η μοντέρνα και απέριττη σχεδίαση του εσωτερικού είναι εστιασμένη στον οδηγό. Οι φόρμες και οι επιφάνειες του πίνακα οργάνων, της κεντρικής κονσόλας και των επενδύσεων των θυρών αγκαλιάζουν τον οδηγό. Επιπλέον, η υπερυψωμένη θέση οδήγησης εξασφαλίζει μοναδική σφαιρική ορατότητα και εξαιρετική εικόνα του δρόμου. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της BMW, στην οποία κυριαρχούν μεγάλες επιφάνειες και καθαρές ακμές, προσδίδει στον πίνακα οργάνων μία απέριττη, μοντέρνα αισθητική.

Ο πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών και η κεντρική οθόνη αφής βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μία συνεχόμενη και έξυπνα προηγμένη οθόνη. Η νέα λειτουργική φιλοσοφία επιτρέπει την διαδραστική χρήση και των δύο οθονών. Κάτω από το επίπεδο των οθονών, η οργάνωση των διακοπτών σε καθαρές, κομψές επιφάνειες υπογραμμίζουν τη μινιμαλιστική προσέγγιση στη σχεδίαση. Το κρύσταλλο σε σκούρο Silver Night με εν μέρει κρυφό φωτισμό δίνει μία εκλεπτυσμένη όψη σε χειριστήρια όπως ο επιλογέας ταχυτήτων, ο διακόπτης iDrive και τα πλήκτρα πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι.

Εξατομικευμένη ενημέρωση/ψυχαγωγία

dpadofud6

Τα δύο ξεχωριστά καθίσματα στη δεύτερη σειρά προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα των εμπρός. Το πρώτο σημάδι σύνδεσης της πανοραμικής οροφής με το αμάξωμα γίνεται αντιληπτό στο πίσω μέρος της δεύτερης σειράς καθισμάτων με τη μορφή μίας γέφυρας στην οροφή σε σχήμα Υ, το οποίο σημαίνει ότι οι επιβάτες στη μεσαία σειρά απολαμβάνουν την ίδια αίσθηση ελευθερίας με τους εμπρός.

Επίσης, κάθε επιβάτης της μεσαίας σειράς έχει στη διάθεσή του τις υπηρεσίες του Infotainment χάρη στις οθόνες αφής που υπάρχουν στο πίσω κάθισμα. Στο συγκεκριμένο τομέα, η Concept X7 iPerformance επιδεικνύει το όραμα του Group για απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ψηφιακού κόσμου του πελάτη στο αυτοκίνητο μέσα από το δίκτυο BMW Connected.

Για παράδειγμα, οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σε ιδιαίτερα εξατομικευμένες, ψηφιακές υπηρεσίες, όπως περιεχόμενο ψυχαγωγίας και γραφείου, χάρη στο οποίο μπορούν να απολαμβάνουν ένα πιο άνετο, ευχάριστο και εποικοδομητικό ταξίδι.

Το περιεχόμενο αυτό μάλιστα, κάθε επιβάτης μπορεί να το μοιράζεται με τους συνεπιβάτες του. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η αποστολή ενός τραγουδιού στο ηχητικό σύστημα με ένα άγγιγμα, η προώθηση ενός ενδιαφέροντος άρθρου στην οθόνη του διπλανού επιβάτη για ανάγνωση ή η αποστολή μία διεύθυνσης κατευθείαν από το email στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου.

Μία «χορογραφία» από διαδραστικά LED φώτα στις πόρτες και στον πίνακα οργάνων ανιχνεύει τη ροή της πληροφορίας ανάμεσα στις πίσω οθόνες και την κεντρική οθόνη μπροστά.

Εντυπωσιακό αμάξωμα

Το εντυπωσιακό αμάξωμα της Concept X7 iPerformance προδίδει τη μοναδική εμπειρία που προσφέρεται στο εσωτερικό. Οι καθαρές, κάθετες γραμμές του αμαξώματος και το μεγάλο ύψος από το έδαφος αποκαλύπτουν τον X χαρακτήρα του πρωτοτύπου με την πρώτη ματιά. Ταυτόχρονα, το Concept έχει τη δική του σχεδιαστική γλώσσα μέσα από ποικίλες λεπτομέρειες και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα προηγούμενα μοντέλα. Από όποια γωνία κι αν παρατηρήσεις το αυτοκίνητο, ο συνδυασμός των λίγων γραμμών με υψηλή ακρίβεια με γλυπτές επιφάνειες στέλνει μηνύματα μοντερνισμού, έντονης προσωπικότητας και μοναδικότητας.

Εμπρός όψη

dpadofud8

Μία από τις πιο γοητευτικές πλευρές της πρωτότυπης BMW είναι το εμπρός τμήμα της, ενώ το ύψος του οχήματος και μόνο εξασφαλίζει την κυρίαρχη παρουσία του στο δρόμο. Μέσα από μία εντελώς νέα διαχείριση κλασικών στοιχείων της μάρκας, το σχέδιο του εμπρός τμήματος συνδέει διάφορα στοιχεία του οχήματος δίνοντας ένα ισχυρό οπτικό μήνυμα. Η ευμεγέθης κατακόρυφη γρίλια στην καρδιά της μπροστινής σιλουέτας είναι το στοιχείο που προσελκύει την προσοχή.

Το περίγραμμα και οι μπάρες της μάσκας συνθέτουν ένα εξάρτημα στιβαρής σχεδίασης που μοιάζει σα να έχει σφυρηλατηθεί από ένα κομμάτι. Με μία δεύτερη ματιά αποκαλύπτει όμως εντυπωσιακές αντιθέσεις ανάμεσα σε γυαλισμένες και ματ επιφάνειες οι οποίες στο σύνολό τους αποπνέουν ζωντάνια και υψηλή κλάση στην εμπρός όψη του αυτοκινήτου.

Τα πάνω τμήματα των λεπτών, επιμηκυμένων φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία laser της BMW συνδέεται με τη μεγάλη μάσκα. Η υπογραφή X σε μπλε απόχρωση στο laser φωτισμό αποτελεί σαφή απόδειξη ότι το Concept ανήκει στην οικογένεια οχημάτων SAV της BMW.

Τα φωτιστικά σώματα σε συνδυασμό με τη μάσκα δημιουργούν μία εντυπωσιακή αντίθεση οριζόντια προσανατολισμένου δυναμισμού και κατακόρυφης ανθεκτικότητας, μεταφέροντας παραδοσιακά χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας μιας BMW στο μέλλον.

Μία εμφανής μπάρα διατρέχει το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου χαμηλά σε όλο το πλάτος και ανυψώνεται στις άκρες πλαισιώνοντας τους αεραγωγούς στο επάνω τμήμα τους. Το στοιχείο αυτό του χαρίζει πρόσθετη υπόσταση. Οι σχεδόν κατακόρυφοι διαχωριστές αέρα τονίζουν τη στιβαρή παρουσία του αυτοκινήτου στο δρόμο. Γνώριμα στοιχεία από άλλα Χ μοντέλα, όπως ο τραπεζοειδής προφυλακτήρας με την προστατευτική ποδιά, διατηρούν μία διακριτική σχεδίαση που εξυπηρετεί τις καθαρές, πολυτελείς γραμμές του αυτοκινήτου.

Εντυπωσιακές αναλογίες

dpadofud9

Από το πλάι, η Concept X7 iPerformance διαθέτει μία επιβλητική γραμμή με τη χαρακτηριστικό απόσταση από το έδαφος των μοντέλων X. Η κοντή, κατακόρυφη «μούρη», η εντυπωσιακή, επίσης σχεδόν κατακόρυφη «ουρά» και η έντονα κεκλιμένη γραμμή που ξεκινά από τους πίσω τροχούς και καταλήγει στην πίσω πόρτα δημιουργούν μία μοντέρνα αύρα στο αμάξωμα. Οι υπερυψωμένες γραμμές των πλευρών προσδίδουν χαρακτήρα στη σιλουέτα του αυτοκινήτου. Η εκτεταμένη γραμμή «ώμου» του αμαξώματος του δίνει μήκος και χαρίζει μια σπορ ένταση στις πλευρές του. Επίσης η γραμμή αυτή διαχωρίζει τις μυώδεις μεταλλικές φόρμες από τη φωτεινές, ευάερες γυάλινες επιφάνειες, οι οποίες αποκαλύπτουν εν μέρει το ευρύχωρο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της κατηγορίας X, οι θόλοι των τροχών έχουν στρογγυλό κόψιμο και χαρίζουν κομψότητα και πολυτέλεια στα πλευρά. Οι άρτια σχεδιασμένες, υψηλής ακρίβειας επιφάνειες του αμαξώματος απορροφούν τους δυνατούς θόλους των τροχών σε μία κίνηση αισθητική. Οι επιφάνειες αποκτούν επιπλέον όγκο και δύναμη προς τα πίσω υποδηλώνοντας το διακριτικό δυναμισμό του αυτοκινήτου όταν το κοιτάς από το πλάι.

Ένα ευδιάκριτο φιλέτο από χρώμιο διατρέχει τους αρμούς στο κάτω μέρος των θυρών σε απόλυτη αρμονία με την εκτεταμένη, χαρακτηριστική γραμμή του αυτοκινήτου και τις μελετημένες επιφάνειες από κάτω.

Όπως και το διακοσμητικό φτερό στο μπροστινό τμήμα, η επιχρωμιωμένη γραμμή στα πλευρά ξεκινά από τους κατακόρυφους αεραγωγούς και καταλήγει ευθεία πίσω. Αυτά τα στοιχεία στους αεραγωγούς που βρίσκονται εμπρός, στο πλάι και πίσω, προσδίδουν μία ακριβή γεωμετρικά εντύπωση και δημιουργούν μία εικόνα στιβαρότητας.

Η αποκλειστική απόχρωση του εξωτερικού σε μεταλλικό Manhattan βυθίζει τις επιφάνειες και τις γραμμές του αυτοκινήτου σε ένα σκούρο χρώμα ανάμεσα σ’ εκείνο της ελιάς και του μπρούτζου, το οποίο αναδεικνύει της φινέτσα του προφίλ. Όσο για τους τροχούς ελαφρού κράματος αλουμινίου των 23 ιντσών, χάρη στην εντυπωσιακή σχεδίαση ακτινών τους, συνδυάζουν το μυώδη χαρακτήρα για τον οποίο φημίζονται όλα τα μοντέλα Χ της BMW, με τη μοναδικότητα ενός sedan πολυτελείας της μάρκας. Τα αεροδυναμικά σχεδιασμένα ανοίγματα ανάμεσα στις ακτίνες περιορίζουν το συντελεστή οπισθέλκουσας. Ευδιάκριτα αεροδυναμικά στοιχεία μπροστά και πίσω βελτιώνουν τη ροή του αέρα γύρω από τις συγκεκριμένες περιοχές του αυτοκίνητο, υποδηλώνοντας την υψηλή απόδοση του plug-in υβριδικού πρωτοτύπου.

Παρατηρώντας την Concept X7 iPerformance από ψηλά, φαίνεται ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η πανοραμική οροφή, όπως και τα πλευρικά κρύσταλλα, διαθέτει εντυπωσιακό περίγραμμα, μία λωρίδα από χρώμιο η οποία εκτείνεται από τις μπροστινές κολόνες προς τα πίσω. Στη μέση, διακρίνεται η γέφυρα στήριξης της οροφής σε σχήμα Y προσδίδοντας μία μοντέρνα νότα στην κάτοψη του αυτοκινήτου.

Πίσω όψη

dpadofud2

Οι μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος (κλειδί στην επίτευξη μεγάλων εσωτερικών χώρων)) γίνονται αντιληπτές παρατηρώντας το από πίσω. Τα κατακόρυφα αεροδυναμικά προφίλ διαχωρίζουν ευκρινώς το πίσω μέρος από τα πλευρά. Στην υπερυψωμένη σιλουέτα του πίσω μέρους, τα λεπτά φωτιστικά διασπούν τις μεταλλικές επιφάνειες ενώ μία κομψή γραμμή από χρώμιο συνδέει τα φώτα μεταξύ τους. Τα εντυπωσιακά σχεδιασμένα φωτιστικά σώματα δημιουργούν ένα τρισδιάστατο σχήμα L προσδίδοντας μία τεχνοκρατική, υψηλής ποιότητας αύρα στο πίσω μέρος. Όπως ακριβώς και μπροστά, οι μεταλλικές επιφάνειες περιβάλλουν τα φώτα σαν κοσμήματα. Ανάμεσα στους θόλους των τροχών, στη στιβαρή πίσω δομή ξεχωρίζει η ποδιά με το πρακτικό άνοιγμα της πίσω πόρτας.

Η απουσία τελικών της εξάτμισης προδίδει την plug-in υβριδική φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Επίσης, η διακριτική ποδιά στο χρώμα του αμαξώματος συνιστά μία κομψή κατάληξη της ουράς προς το δρόμο.

Πηγή: newsbeast.gr

10
10