ABRA OVATA

Αποκάλυψη του καλοκαιριού το καινούργιο εστιατόριο στη Λίμνη Βουλιαγμένης, με μια κουζίνα προσιτού fine dining σε επιμέλεια του ταλαντούχου John Σκοτίδα.

Τώρα που η Αθηναϊκή Ριβιέρα ανεβάζει τις μετοχές της, είναι καιρός να ανακαλύψουμε πάλι τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, με αφορμή το εντυπωσιακό καινούργιο εστιατόριο “Abra Ovata” που άνοιξε στις αρχές του καλοκαιριού. Έχει δύο πολύ δυνατά ατού που το κάνουν ιδανικό, τώρα που γυρίζουμε μεν από τις διακοπές αλλά το μυαλό μας είναι ακόμα στα νησιά… Εν αρχή είναι το σκηνικό, ένας μοναδικός συνδυασμός αγριάδας και γαλήνης, χάρη στους επιβλητικούς βράχους που κρύβουν τη θρυλική σπηλιά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης με τα πιο καθαρά νερά που μπορείς να συναντήσεις (τώρα απαγορεύεται η είσοδος αλλά έκανα μπάνιο εκεί πιτσιρικάς)· φωτίζονται υποβλητικά και, όταν σκάνε πυροτεχνήματα από πάνω της, το θέαμα εξιτάρει. Τα τραπέζια απλώνονται στο υπόστεγο, αλλά, εάν θέλετε να ρομαντζάρετε, ζητήστε να καθίσετε στην “παραλία” του ντεκ στις όχθες της λίμνης.

Το δεύτερο ατού του “Abra Ovata” είναι η κουζίνα που επιμελείται ο ταλαντούχος John Σκοτίδας (σεφ του “Hovarda” στο Λονδίνο) και σε ταξιδεύει με διάθεση προσιτού fine dining από Παναμά και Ιαπωνία μέχρι Ελλάδα, μ’ έναν κοσμοπολιτισμό που δεν διστάζει να ενσωματώσει ωραίες ιδέες fusion. Να, όπως η εξαιρετική του μελιτζάνα (το καλύτερο πιάτο που δοκίμασα), που η τέλεια υφή της παρφουμάρεται με μέλι και ζαατάρ της Εγγύς Ανατολής, σκεπασμένη με μυρωδάτη τρούφα και κοντραρισμένη πολύ νόστιμα από ωραίο κατίκι. Ή εκείνο το φανταστικό χταπόδι με τραγανή σάρκα, που σε κερδίζει χάρη στο food styling, τη γευστική φάβα και την καταπληκτική ιδέα ενός λατινοαμερικάνικου σοκολατένιου mole ελιάς ως σάλτσας.

 Οι κλασικές ελληνικές ιδέες παρουσιάζονται με σημασία σε λεπτομέρειες που τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Η ταραμοσαλάτα έχει εξαιρετική απαλότητα, διάχυτο άρωμα και ορεκτική ξινή γεύση που τη χρωστάει σε kaffir lime. Η αθηναϊκή με σφυρίδα είναι πολύ καλοφτιαγμένη: εμπλουτίζεται με πιπεριά aji Amarillo, της πάει η πικράδα του αβγοτάραχου και σερβίρεται νεωτεριστικά πάνω σε πεντατράγανο και νόστιμο μιλφέιγ πατάτας, που της δίνει πολυπλοκότητα. Στο μενού υπάρχουν όμως και πιο έντονες απωανατολίτικες επιρροές. Στο χοιρινό char siu τον τόνο δίνει το κινέζικης επιρροής γλάσο που προσθέτει γευστική χάρη στο ιβηρικό κρέας, το οποίο στην περίπτωσή μας παραψήθηκε και ήρθε λίγο στεγνό· η ολοζώντανη χρωματικά και γευστικά κρέμα πράσινου μήλου τού προσθέτει αύρα fine dining και η ραφιναρισμένη πολίτικη σαλάτα δροσερή αντίστιξη. Το φιλέτο αρνιού, κλασικό με μια δυνατή σάλτσα από τους συμπυκνωμένους χυμούς του, έχει δίπλα του μια καραμελέ κρέμα μαύρου σκόρδου και μαζί με την πολύ καλή μελιτζάνα miso και τη γλύκα κρεμμυδιού confit αποκτά γκουρμέ διαστάσεις.

Πολύ πετυχημένα είναι και τα επιδόρπια της Καλλιόπης Μάρου. Πρωτότυπο το καραμελάτο με τραγανό παστέλι και άρωμα κορίανδρου και πολύ ενδιαφέρον το τσουρέκι (περίμενα να έχει καλύτερο σιρόπιασμα) για το τριανταφυλλένιο, αλλά καλύτερο όλων είναι η τάρτα dulce de leche με παγωτό ελληνικού καφέ.

 Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 14/7.

INFO:ABRA OVATA Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη, 2108962220. Ωράριο λειτουργίας: Από το πρωί. Τιμή: € 30 – 50 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Παρκινγκ: Στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Πηγή : athinorama.gr