VISION NEUE KLASSE: ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ BMW ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η BMW παρουσιάζει μέσα από το πρωτότυπο Vision Neue Klasse τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές της προτάσεις για το ηλεκτρικό της μέλλον.

Το Vision Neue Klasse είναι ένα πρωτότυπο όχημα που δίνει μια πρόγευση του μελλοντικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής των ηλεκτρικών οχημάτων της BMW. Αναμένεται να μετατραπεί σε ένα μοντέλο έτοιμο για παραγωγή μέχρι το τέλος του 2025.

Σε μία καλά οργανωμένη και πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση στο Μόναχο, η BMW έδωσε μια πρώτη γεύση από το μέλλον της με την παρουσίαση του BMW Vision Neue Klasse, ενός σχεδιαστικού concept που ενσαρκώνει την επόμενη γενιά οχημάτων BMW και του ηλεκτρικού της μέλλοντος.

Στόχος της εταιρίας είναι μέχρι το τέλος του 2023, να διαθέτει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προς πώληση σε κάθε ένα από τα βασικά τμήματα της αγοράς της και στοχεύει πάνω από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεών της να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2025, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα θα φτάσει στο ένα τρίτο.

Το Vision, που κάνει το ντεμπούτο του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου IAA Mobility 2023, παρουσιάζει μια μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες επιφάνειες και έμφαση σε βασικά στοιχεία όπως η εμβληματική μάσκα νεφρών της BMW.

Το εσωτερικό διαθέτει την επόμενη γενιά του BMW iDrive, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου. Επιπλέον, η Neue Klasse μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα μέσω της αυξημένης χρήσης δευτερογενών πρώτων υλών, της αποδοτικής παραγωγής πόρων και ενός πλήρως ηλεκτρικού συστήματος κίνησης που τροφοδοτείται από την τεχνολογία BMW eDrive έκτης γενιάς.

Από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που δείχνει το Vision είναι η νέα προσέγγιση στη μάσκα με τα πιο λογικά «νεφρά» (επιτέλους!) και τα εντυπωσιακά φωτιστικά στοιχεία τα οποία έχουν αντικαταστήσει εντελώς το χρώμιο. Οι γραμμές του αμαξώματος θυμίζουν έντονα BMW με σπορ αναλογίες, έχουν όμως ένα σαφώς πιο μοντέρνο σχήμα.

Το BMW Vision Neue Klasse ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ένα εφέ φωτισμού με τρισδιάστατη κίνηση, για να ξεκινήσει η διαισθητική αλληλεπίδραση μεταξύ του οδηγού και του οχήματος.

Εξίσου σημαντική είναι και η νέα προσέγγιση που θα ακολουθήσει η BMW στην σχεδίαση του εσωτερικού, που όπως φαίνεται θα είναι σαφώς πιο μινιμαλιστικό και θα εφοδιάζεται με πολλές και αρκετά προωθημένες τεχνολογίες.

Το νέο concept iDrive της BMW, που παρουσιάζεται στο Vision Neue Klasse, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της εταιρείας όσον αφορά τα συστήματα infotainment και τον εσωτερικό σχεδιασμό.

Το νέο iDrive στο Vision Neue Klasse εστιάζει στο BMW Panoramic Vision. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία head-up display καλύπτει ολόκληρο το παρμπρίζ και τοποθετεί τις πληροφορίες στο βέλτιστο ύψος για τον οδηγό.

Ο παραδοσιακός πίνακας οργάνων καταργείται και πληροφορίες όπως η ταχύτητα του οχήματος, η κατάσταση φόρτισης, η αυτονομία, η αναπαραγωγή πολυμέσων, η ημερομηνία και η ώρα προβάλλονται στην οθόνη.

Για καταστάσεις “αυτόνομης οδήγησης”, παρέχεται μια 3D Head-Up Display, με τρισδιάστατες κινούμενες εικόνες για πλοήγηση στροφή προς στροφή.

Το παραδοσιακό χειριστήριο iDrive έχει αντικατασταθεί. Αντ’ αυτού, ένα ανανεωμένο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με διακόπτες αφής φιλοξενεί τα κύρια χειριστήρια..

Οι κύριες λειτουργίες του iDrive είναι ενσωματωμένες στην κεντρική οθόνη του Neue Klasse. Η οθόνη διαθέτει τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού matrix.. Η λειτουργία QuickSelect από το iDrive 8 διατηρείται, μαζί με μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική λογισμικού επόμενης γενιάς.

Αυτή η τεχνολογία eDrive έκτης γενιάς εισάγει στρογγυλές κυψέλες μπαταρίας με πάνω από 20% υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις προηγούμενες πρισματικές κυψέλες, με αποτέλεσμα ταχύτερες ταχύτητες φόρτισης και αυξημένη αυτονομία. Συνολικά, η Neue Klasse επιτυγχάνει έως και 25% βελτιωμένη αποδοτικότητα του οχήματος.

Οι νέες μπαταρίες της Neue Classe θα έχουν 20% αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα, 30% μεγαλύτερη αυτονομία και 30% αυξημένη ταχύτητα φόρτισης. Οι αλλαγές στο σχεδιασμό και τις διαδικασίες παραγωγής αυτών των μπαταριών επόμενης γενιάς εκτιμάται ότι θα μειώσουν το κόστος έως και 50%, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τελικές τιμές των ηλεκτρικών της BMW.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2025 στην Ουγγαρία και θα ακολουθήσει στην Γερμανία, στο Μεξικό και την Κίνα. Είναι η αρχή μιας νέας γενιάς μοντέλων πάνω στην οποία θα βασιστεί η πορεία της BMW προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό.

Πηγή : newsauto.gr

10
10