21 ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ 2021

Γίνεται να αποχαιρετίσουμε το 2021 χωρίς να βρέψουμε τα χείλη μας με εκλεκτό οίνο; Η Wine Vixen του Αndro, Εύα Μαρκάκη, διάλεψε 21 ονομαστά κρασιά που ταιριάζουν εξαιρετικά με το γιορτινό τραπέζι.

Ήταν ομολογουμένως μια περίεργη χρονιά, με τα ζόρια και τα δυσάρεστα της, όμως είχε και κάποιες καλές στιγμές. Για μένα η κορυφαία όλων ήταν η κατάκτηση του WSET Diploma και φυσικά όλα τα σκαλοπάτια και που με οδήγησαν εκεί, από τους ανθρώπους που γνώρισα, εκείνους που με στήριξαν (αλλά και εκείνους που με δυσκόλεψαν) μέχρι τα κρασιά που πέρασαν από το ποτήρι μου.

Και ξέχωρα από το Diploma φέτος δοκίμασα κάποια εξαιρετικά κρασιά, μάλιστα, ορισμένα από αυτά με εκλεκτή παρέα ή συνοδεύοντας πολύ σημαντικές στιγμές. Σκεπτόμενη τα παραπάνω αλλά και το εορταστικό του πράγματος και φυσικά τα γιορτινά εδέσματα που θα απολαύσουμε και φέτος επέλεξα να σας παρουσιάσω τα δικά μου 21 κρασιά για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να αποχαιρετήσουμε το 2021 ελπίζοντας το 2022 να είναι καλύτερο, πιο γενναιόδωρο και φωτεινό. Πάμε;

 

1. Billecart-Salmon Brut Rose (70.70€)

Αν είναι να γιορτάσουμε θα χρειαστούμε Σαμπάνια και αν προτιμάμε τη ροζέ τότε ας πιούμε την καλύτερη, την Billecart-Salmon! Εγώ επέλεξα φέτος να ανοίξω με αυτή το δείπνο των γενεθλίων μου και θα ξεκινήσω και το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, με κλασσικά εδέσματα όπως blinis με τυρί κρέμα, καπνιστό σολομό και Brik, μπαλίτσες κατσικίσιου τυριού με αποξηραμένα cranberries και καρύδια και κάποιο πατέ.

2. Dom Perignon Vintage (184€)
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Dom Perignon κυκλοφορεί μόνο σε εξαιρετικές χρονιές και είναι πάντα vintage. Tώρα πρέπει να κυκλοφορεί η χρονιά του 2010. Πρωτοχρονιά λοιπόν και είναι η μέρα που όλα πρέπει να γίνουν σωστά γιατί, ως γνωστόν, ότι κάνεις την πρωτοχρονιά, κάνεις κι όλο το χρόνο. Επιλέξτε να ανοίξετε το γεύμα της πρωτοχρονιάς με ένα ευφάνταστο πλατό τυριών ή ακόμα και με κάποιο Fondue και ένα ποτήρι Dom. Αν γουστάρετε τις εξτραβαγκάνζες, φτιάξτε επικό brunch με αυγά benedict και τα σχετικά και πιείτε Σαμπάνια. Εγγυημένα καλό ποδαρικό!

3. Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπος (18€)
Αν η Σαμπάνια είναι κομματάκι αυστηρή για τα γούστα σας τότε προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάστε την Amalia Brut του Τσέλεπου που είναι ένα αρωματικό αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο και γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Μπορεί να είναι το welcome drink σας στα επίσημα καλέσματα αλλά και να συνοδέψει εξαιρετικά τα πρώτα finger foods.

4. Gewurztraminer Reserve Trimbach (33.48€)
Κάθε καλό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του σερβίρει για πρώτο σούπα, συγκεκριμένα κολοκυθόσουπα, μπροκολόσουπα ή μια με κάστανα. Και επειδή η σούπα είναι πονοκέφαλος για το συνδυασμό με κρασί, σας έχω τη λύση που δεν είναι άλλη από ένα αστεράτο Gewurz, το Gewurztraminer Reserve Trimbach. Αρωματικό, πικάντικο και φρουτώδες θα αρέσει σε όλους.

5. Condrieu Lieu-dit Vernon Cave Yves Cuilleron (85.56€)
Ήταν ένα από αυτά τα εξαντλητικά sessions του Diploma, που δοκιμάζαμε καμιά 30αριά κρασιά την ημέρα, όταν γνώρισα τον Yves Cuilleron. Ανάμεσα σε τόσα κρασιά το δικό του ξεχώρισε και χαράκτηκε για πάντα στη μνήμη μου. Δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να δοκιμάσω κι άλλα κρασιά του. Για τις γιορτινές μέρες λοιπόν σας προτείνω το Condrieu του, ένα κρεμώδες, πλούσιο και βερικοκένιο Viognier που μπορεί να σταθεί δίπλα σε μια γεμιστή πουλάδα ή γαλοπούλα ή κότα τελος πάντων.

6. Cuvee Monsigniori Κτήμα Αργυρού (29€)
Το κρασί που συνόδευσε το signature λαβράκι στο αστεράτο Pelagos και αυτό που συντρόφευσε κιθάρες και αχινούς σε ένα farewell party στο Μακαρέλο θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου. Πέραν από αυτό όμως μιλάμε ίσως για την κορυφαία Σαντορίνη και ένα από τα καλύτερα λευκά που παράγουμε σαν χώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν το μενού σας είναι surf n’ turf θα ταιριάξει μια χαρά με κάποιο θαλασσινό ριζότο ή πάστα αλλά και με ένα χοιρινό με εσπεριδοειδή στο φούρνο.

7. Sauvignon Winkl Cantina Terlan (25€)
Χοιρινό με σελινόριζα εσείς τρώτε; Μήπως πρασοσέλινο; Μην ψάχνετε άλλο, αυτό είναι το κρασί σας. Ένα εκρηκτικά αρωματικό και λιπαρό Sauvignon από την Ιταλία. Για μένα αποτελεί ένα από τα κρασιά που με σημάδεψαν φέτος γιατί πρωταγωνίστησε σε ένα δεύτερο πάρτι για την ονομαστική μου εορτή, με σπουδαία παρέα και σε υπέροχο μέρος. Νομίζω πως αυτό το κρασί για αυτό είναι για φτιαγμένο: για αξέχαστες βραδιές, με χοιρινό ή χωρίς.

8. 52 Peaks Chardonnay Navitas (18.60€)
Αυτό είναι ένα από τα κρασιά που δοκίμασα και με εντυπωσίασαν φέτος για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η κομψότητά του. Το βαρέλι χάδι και η οξύτητα να δίνει τον τόνο, ήταν απολαυστικό σε κάθε γουλιά. Ο δεύτερος λόγος είναι η Μαρία Δημητριάδη που κρύβεται από πίσω, που έχει τέτοια ευγένεια και γλύκα που περνά στα κρασιά της χωρίς καν να το προσπαθήσει και αυτό είναι κάτι που πάντα θα με κερδίζει και στους ανθρώπους και στα κρασιά. Συνδυάστε το με τάρτες μανιταριών ή κρεμώδη ριζότι και δε θα χάσετε.

9. Domaine Vacheron Sancerre (25€)
Αυτό το κρασί είναι μάλλον το πιο αγαπημένο μου λευκό από την περιοχή του Λίγηρα. Έχει έντονο mineral χαρακτήρα, κοφτερή οξύτητα και έντονο το φυτικό στοιχείο που λατρεύω στα Sauvignon. Επίσης είναι ένα κρασί που επισφράγισε μια όμορφη συνεργασία και αυτά είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται. Τώρα που τα σπαράγγια είναι της εποχής κάντε ένα ωραίο ριζότο για πρώτο ή τυλίξτε τα με prosciutto και παρέα με κρέμα και παρμεζάνα βάλτε στο φούρνο για ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό.

10. Le Rosé Ktima Ligas (21.90€)
Αν είναι να πιείτε ένα ροζέ στα εορταστικά σας τραπεζώματα ας είναι αυτό. Το Le Rose του Λίγα φωνάζει από μακριά την Ξινομαυρίσια καταγωγή του και δηλώνει ευθαρσώς πως είναι ένα ροζέ με τσαγανό και προσωπικότητα. Ώριμες φράουλες, λιαστό τοματάκι, ροδοπέταλα και ζωώδη ένστικτα φτιάχνουν ένα ροζέ κομμένο και ραμμένο για την ελληνική κουζίνα. Αν είστε μερακλήδες συνδυάστε το μια πικάντικη και ντοματένια παστουρμαδόπιτα (και του λιμανιού και του σαλονιού η Vixen, τα έχουμε ξαναπεί).

11. Άγιος Χρόνος Κτήμα Αβαντίς (23€)
Τίποτα μα τίποτα δε μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή χρονιά όσο το κλείσιμο της προηγούμενης με Άγιο Χρόνο! Το χαρμάνι του Ροδανού (Syrah – Viognier) κάνει στα χέρια του Μούντριχα θαύματα. Πλούσιο, σχεδόν νεοκοσμίτικο φρούτο, γενναιόδωρα μπαχάρια και ρωμαλέες αλλά παράλληλα βελούδινες τανίνες γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά. Αν επιλέξετε να μαγειρέψετε κάποιο χοιρινό με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα μόλις βρήκατε το κρασί σας!

12. Chambolle-Musigny Domaine Bruno Clair (110€)
ΤΟ ΚΡΑΣΙ. Το κρασί που ήπιαμε για τον πανηγυρισμό του οινικού μου Diploma, με δυο από τους πιο αγαπημένους μου φίλους, έχει σίγουρα μια θέση σε αυτή λίστα για μένα. Για σας έχει και παραέχει γιατί απλά το κρασί δεν υπάρχει. Αν είστε λάτρης του Pinot Noir και του παλιού κόσμου αυτό το κρασί θα μιλήσει στην καρδιά σας. Έντονο κόκκινο φρούτο, γήινες νότες, ανθικά στοιχεία και όλα αυτά «πακεταρισμένα» σε ένα στόμα που δίνει μαθήματα φινέτσας. Υπόσχομαι πως θα πασπαλίσει με χρυσόσκονη τις γιορτές σας αν το συνδυάσετε με ένα μοσχαράκι Wellington.

13. Διάπορος Κτήμα Κυρ Γιάννη (34.70€)
Χωρίς Ξινόμαυρο δε μπορώ να γιορτάσω. Και έτσι σας προτείνω ένα Ξινόμαυρο κορυφαίας κλάσης (με μια τζούρα Syrah), τον Διάπορο του Κυρ Γιάννη, που θα απογειώσει όλα τα κυνήγια σας ή γιατί όχι και ένα πούρο Cohiba Esplendidos στο κλείσιμο. Σας προτείνω για αυτό το μεγάλο κρασί να βγάλετε τα καλά σας ποτήρια και μια καράφα, για να το μεταγγίσετε μια ώρα πριν ώστε να ξετυλίξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του.

Δείτε περισσότερα στο andro.gr