ΣΥΝΘΙΑ ΣΑΠΙΚΑ : «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΠΑΝΤΑ»

Ονειρεύεται τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων, θέλει οι γυναίκες να κερδίσουν αυτά που τους αξίζουν, τα πανεπιστήμια να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο  και οι Έλληνες να απεγκλωβιστούν  από τα αναποτελεσματικά συστήματα. Η  γνωστή δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα κατεβαίνει υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, με την παράταξη της ΝΔ και ελπίζει να καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους της

Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων;

Οι Έλληνες είναι ένας ευφυής λαός εγκλωβισμένος μέσα σε ένα πάγια αναποτελεσματικό σύστημα. Είναι προφανές ότι το πιο πιεστικό πρόβλημα των Ελλήνων αυτή τη στιγμή είναι οικονομικό.

Τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις με την ενασχόληση σου με την πολιτική;

Εάν κάθε βουλευτής έθετε μερικούς μικρούς στόχους στην αρχή της θητείας του και μέχρι το τέλος της τους υλοποιούσε, θα ζούσαμε σε μια εντελώς διαφορετική χώρα. Θέλω να εκτιναχθούν τα Πανεπιστήμιά μας στο επίπεδο που τους επιτρέπει το ανθρώπινο δυναμικό τους. Θέλω η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων∙ να περπατάνε, με απόλυτη ασφάλεια, άνθρωποι από όλον τον κόσμο στους δρόμους της.  Και θέλω οι γυναίκες να δυναμώσουμε∙ να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν.

Τι σε οδήγησε σ΄αυτή την απόφαση;

Η πολιτική με ενδιέφερε πάντα, αλλά η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμη καμπή. Θέλω να προσφέρω στα δύσκολα.

Οι πολίτες, τα τελευταία χρόνια, είναι επιφυλακτικοί με τους πολιτικούς. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί ν΄ αλλάξει.

Είναι γεγονός και νομίζω πως είναι επιφυλακτικοί δικαιολογημένα.  Είμαι όμως και σίγουρη ότι μπορεί αυτό το κλίμα καχυποψίας να αλλάξει. Δε θυμάμαι, για παράδειγμα, άλλη προεκλογική εκστρατεία στην οποία η αντιπολίτευση να υπόσχεται λιγότερα από αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση. Τα πράγματα αλλάζουν.

Ποια από τις κινήσεις της κυβέρνησης σε προβλημάτισε περισσότερο ;

Δυστυχώς δυσκολεύομαι να επιλέξω, τα λάθη που έχουν γίνει είναι τόσο πολλά.  Με προβληματίζει πάρα πολύ η προεκλογική εκμετάλλευση των θεμάτων εθνικής ασφαλείας. Με προβληματίζει που Υπουργοί της κυβέρνησης προσβάλλουν άτομα με αναπηρία, που κορυφαία της στελέχη συμπεριφέρονται απαράδεκτα.

Τι είναι αυτό που σ’ έπεισε να ενταχθείς  στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Στήριξα από την αρχή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ένας ενωτικός, ειλικρινής, εργατικός και ικανός πολιτικός.

Αν όλα πάνε καλά και εκλεγείς θα σταματήσεις τη δημοσιογραφία;

Η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος σκέψης – θα τολμήσω να πω και τρόπος ζωής. Καλώς ή κακώς, τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες που αναπτύσσει κανείς ασκώντας τη δημοσιογραφία δεν μπορεί να τα αποχωριστεί εύκολα.

Είσαι πολλά χρόνια στα ΜΜΕ στο κομμάτι της παρουσίασης καθώς και ως διευθύντρια περιοδικών. Βάζοντας σε μια ζυγαριά όλα αυτά τα χρόνια το πρόσημο είναι θετικό;

Πιστεύω ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν μπορείς παρά να καταλήξεις με θετικό απολογισμό.Επομένως σαφώς, θετικό.

Τα τελευταία χρόνια μετακινείσαι στην πόλη με ποδήλατο. Πως προέκυψε αυτή η ανάγκη και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

Το ποδήλατο είναι γρήγορο, φιλικό προς το περιβάλλον και ανέξοδο. Συγκαταλεγόμαστε δυστυχώς στις χώρες που δεν είναι καθόλου φιλικές απέναντι στον ποδηλάτη. Οι ποδηλατόδρομοι που έχουμε όχι μόνο είναι ελάχιστοι σε αριθμό, αλλά είναι και σχεδόν πάντοτε γεμάτοι από παρανόμως  παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αν παρατηρήσετε τις χώρες στις οποίες τα ποδήλατα θριαμβεύουν, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι όλες προηγμένες. Έχει έρθει η ώρα να θριαμβεύσουν και εδώ τα ποδήλατα.

Αισθάνεσαι περίεργα όταν σε κοιτάνε να κάνεις ποδήλατο με γόβες;

Ποτέ.

Είσαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών;

Πιστεύω ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα κάνει πολύ καλή δουλειά για τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας νέος και ικανός άνθρωπος, τον οποίο η Θεσσαλονίκη εμπιστεύτηκε δίκαια. Είμαι αισιόδοξη.

Το κράτος μας είναι φιλικό προς στις εργαζόμενες μητέρες; Τι θα άλλαζες;

Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα άλλων χωρών, από τα οποία θα μπορούσαμε να διδαχθούμε. Οπωσδήποτε θα διεκδικούσα μεγαλύτερες άδειες μητρότητας, αλλά και άδειες πατρότητας, ώστε να μπορεί η μητέρα να επιστρέφει συντομότερα στη δουλειά της. Επίσης θα διεκδικούσα πρόσβαση, για όλες τις εργαζόμενες μητέρες, σε παιδικούς σταθμούς διευρυμένου ωραρίου.

Τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει μέσα στη μέρα;

Ένα καλό βιβλίο, ένα χαμόγελο κοντινού μου προσώπου,  μια καλή είδηση.

Ποια ήταν η καλύτερη είδηση που άκουσες τις τελευταίες μέρες ;

Η κόρη μου αποφοίτησε πρόσφατα – με άριστους βαθμούς – από την ιατρική.

Τι δεν αντέχεις να βλέπεις στους δρόμους της πόλης;

Σπαράζει η ψυχή μου στη θέα του άστεγου ανθρώπου. Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν βρεθεί στον δρόμο.