ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ:«ΣΤΗ ΝΔ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ»

Συγκαταλέγεται στις ισχυρές προσωπικότητες της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια γυναίκα, με κύρος και τεράστια αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο. Ερμηνεύοντας σωστά τα μηνύματα της εποχής και έχοντας πάντα διάθεση να προσφέρει, ασκεί έντονη κριτική, στην κυβέρνηση και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα. Η Νίκη Κεραμέως, σε κερδίζει απλώς με την παρουσία της.

Η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για την παιδεία. Θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να αλλάξει άμεσα, τι είναι αυτό που τα τέσσερα τελευταία χρόνια έβλαψε στο μέγιστο το χώρο της εκπαίδευσης και τέλος ποιες βάσεις πρέπει να τεθούν για να έχουν τα παιδιά μας τη μόρφωση που τους αξίζει. 

Θέλουμε να προβούμε σε βελτιωτικές αλλαγές, χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν, ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω. Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι να ενισχύσουμε σημαντικά την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Θα ενισχύσουμε το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων. Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ανάκτηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου. Στην ανώτατη εκπαίδευση, τα Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτοδιοικούμενα και εξωστρεφή, με παράλληλη ενίσχυση  των πολιτικών διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας. Αυτό που έβλαψε περισσότερο το χώρο της Παιδείας τα τελευταία χρόνια ήταν η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, η αποθέωση της οκνηρίας και της τύχης, η δαιμονοποίηση της αριστείας. Αυτά πρέπει πρωτίστως να αντιστραφούν. Να αποκατασταθούν οι έννοιες της σκληρής δουλειάς, της επιβράβευσης της προσπάθειας, της αυτοβελτίωσης, της αριστείας. Στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα, με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η επένδυση στην Παιδεία.

Βιώνουμε στο μέγιστο τα τελευταία χρόνια μια κρίση αξιών και θεσμών σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν υπήρχε ούτε πρόγραμμα ούτε στρατηγική σε σημαντικά θέματα. Η θέση σας; 

Μιλάμε συχνά στο δημόσιο διάλογο για τη ζημιά που έχει επιφέρει η παρούσα Κυβέρνηση στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην υγεία, την παιδεία, τη δημόσια ασφάλεια, τα εθνικά θέματα, σε όλους τους τομείς ξεχωριστά της πολιτικής ζωής του τόπου. Ωστόσο, όπως σωστά αναφέρετε, τα τελευταία 4,5 χρόνια βιώνουμε στο μέγιστο και μία κρίση αξιών και θεσμών: την Κυβερνητική εμπλοκή στη δικαιοσύνη, την επικράτηση του λαϊκισμού και του διχαστικού λόγου, την τοξικότητα στην πολιτική σκηνή που έχει επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήγμα που για εμάς είναι μείζον και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναστραφεί. Ασφαλώς και δεν υπήρχε συνεκτικό πρόγραμμα ούτε εθνική στρατηγική για τα σημαντικά θέματα, η εστία όμως των δεινών των τελευταίων ετών θεωρώ ότι εντοπίζεται και στο ήθος και το ύφος της εξουσίας τους. Από αυτά καλούμαστε να απαλλαγούμε την προσεχή Κυριακή.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και στις ευρωεκλογές η ΝΔ σημείωσε μια τεράστια νίκη. Πιστεύετε ότι βγήκε απλά θυμός, η ότι ο κόσμος πλέον βλέπει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη την ελπίδα και το όραμα για ανασυγκρότηση της χώρας και φυσικά την επανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσφατο παράδειγμα η κατακόρυφη άνοδος του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων έχει διττή αποτίμηση: αφενός, οι πολίτες επιδοκίμασαν τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Αφετέρου, η κάλπη έδωσε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δη των πολιτικών του λαϊκισμού, του διχασμού και της αλαζονείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολύ και σε πολλά μέτωπα, όλα τα τελευταία χρόνια. Και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο. Κυβέρνησε ανεύθυνα με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, βασίσθηκε  στην παροχολογία, σε ψηφοθηρικές τακτοποιήσεις και μικροκομματικές διευθετήσεις, με συνακόλουθη ανεξέλεγκτη διόγκωση των δημοσίων δαπανών. Οι πολίτες, όπως και οι αγορές, αναμένουν με ελπίδα και υψηλές προσδοκίες την αλλαγή πολιτικής σελίδας στον τόπο μας.

Η ανανέωση προσώπων που έγινε από τον πρόεδρο της ΝΔ και συνεχίζεται πιστεύετε  ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία;

Η ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδείχτηκε απόλυτα επιτυχής. Έξι στους δέκα υποψηφίους μας δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. Αν μάλιστα, εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διεκδικούν την επανεκλογή τους, το 72% των υπολοίπων – 243 από τους 341- δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το Εθνικό Κοινοβούλιο. Εξ αυτών 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.  Επαφίεται βεβαίως στους πολίτες να αξιολογήσουν και να κρίνουν τα νέα αυτά πρόσωπα.

Θα σας αναφέρω κάποιες λέξεις και θα ήθελα το σχόλιό σας: 

Παιδεία > η μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα.

Κωνσταντίνος Καραμανλής > Εθνάρχης, εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας και της χώρας, μας άνοιξε την πόρτα στην ενωμένη Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση > το σπίτι μας, η στέγη μας, το κοινό μας μέλλον.

Μετανάστες > ανθρωπιστική κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης > ελπίδα για μια πιο φωτεινή Ελλάδα.

Δικαιοσύνη-Θεσμοί > στηλοβάτες του Πολιτεύματος.

Πρέσπες > χαμένη ευκαιρία.

10
10