ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «DEAL» ΜΕΤΑΞΥ BMW- DAIMLER ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Συνεργασία στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης ανακοίνωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Daimler. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Financial Times, οι δύο επιχειρήσεις συμφώνησαν σε μία «μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασίας» με στόχο την πιο γρήγορη ανάπτυξη της μελλοντικής τεχνολογίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εργασία σε αυτόνομη τεχνολογία, τόσο για αυτοκινητόδρομους όσο και για αστικές περιοχές. Οι δύο εταιρείες επενδύουν πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά, για την εξέλιξη και συγχώνευση των υπηρεσιών τους στους τομείς κοινοχρησίας οχημάτων (car-sharing & ride-hailing), στάθμευσης (parking), φόρτισης (charging) και μεταφοράς με πολλαπλά μέσα (multimodal transport).

Η συνεργασία περιλαμβάνει πέντε κοινοπραξίες: Reach Now για υπηρεσίες multimodal, Charge Now για φόρτιση, Free Now για ride-hailing με ταξί, Park Now για στάθμευση και Share Now για car-sharing.

Οι υπηρεσίες μετακίνησης των δύο εταιριών συνοδεύονται από πλούσια εμπειρία και μία ισχυρή βάση πελατών, με συνολικά πάνω από 60 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες μέχρι σήμερα.

Ξεκινώντας την τρέχουσα, πολύ ελκυστική προϊοντική γκάμα και την ισχυρή βάση πελατών τους σε περιοχές της Ευρώπης και Αμερικής, οι εταιρίες θα επεκτείνουν το αποτύπωμά τους καθώς ενώνουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες τους για τη δημιουργία πέντε κοινοπραξιών:

– Η Reach Now προσφέρει σε περισσότερους από 6,7 εκατομμύρια χρήστες, απλή άμεση πρόσβαση σε μία σειρά υπηρεσιών μέσω μιας πλατφόρμας πολλαπλών μέσων (multimodal platform). Οι εφαρμογές της θα παρέχουν ποικίλες επιλογές για τη μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β, επιτρέποντάς στους χρήστες να κάνουν κράτηση και άμεση πληρωμή για δημόσια μέσα μεταφοράς και άλλους τρόπους μετακίνησης όπως κοινοχρησία οχημάτων (car-sharing & ride-hailing) και ενοικίαση ποδηλάτων.

– Η Charge Now είναι μία υπηρεσία της Digital Charging Solutions GmbH (DCS), και το ολοκληρωμένο της δίκτυο φόρτισης θα συμβάλει σημαντικά στην οδήγηση μηδενικών ρύπων. Η υπηρεσία διευκολύνει τον εντοπισμό, τη χρήση και την πληρωμή δημόσιων σημείων φόρτισης, εντός και εκτός εθνικών συνόρων. Η Digital Charging Solutions GmbH αναπτύσσει απλή, τυποποιημένη πρόσβαση σε δημόσια σημεία φόρτισης για κατασκευαστές αυτοκινήτων και διαχειριστές στόλων. Με πάνω από 100.000 σημεία φόρτισης σε 25 χώρες, οι λύσεις «λευκής ετικέτας» βοηθούν τους κατασκευαστές οχημάτων (OEM) και τους διαχειριστές στόλων να υλοποιούν τις στρατηγικές τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Οι πελάτες επωφελούνται από την διασυνοριακή πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα φόρτισης, με πάνω από 250 διαχειριστές σημείων επαναφόρτισης (CPOs) μέχρι σήμερα.

– Η Park Now διευκολύνει τη στάθμευση στο δρόμο ή σε ειδικούς χώρους. Η καινοτόμα, ψηφιακή υπηρεσία στάθμευσης προσφέρει στους χρήστες τις καλύτερες δυνατές λύσεις με μία ματιά, τους επιτρέπει να κάνουν κράτηση θέσεων στάθμευσης και να διαχειρίζονται τις ώρες στάθμευσης, ενώ παρέχει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου χωρίς κάρτα σε δημόσια γκαράζ καθώς και πληρωμή τελών στάθμευσης με κάρτα. Επιπλέον, καθώς η αναζήτηση χώρου στάθμευσης επιβαρύνει κατά 30% την κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων, η υπηρεσία βοηθά τώρα τις αστικές περιοχές να μειώσουν τον όγκο της κυκλοφορίας, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα των πόλεων με ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική πάνω από 30 εκατομμύρια πελάτες ήδη χρησιμοποιούν την υπηρεσία σε περισσότερες από 1.100 πόλεις.

– Η Free Now προσφέρει μία γκάμα υπηρεσιών μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων ταξί, ιδιωτικών σοφέρ με ενοικιαζόμενα οχήματα και προηγμένων e-scooters, όλα μέσω μιας απλής διαδικασίας. Μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες ride-hailing σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, η υπηρεσία αυτή ήδη εξυπηρετεί πάνω από 21 εκατομμύρια πελάτες και πάνω από 250.000 οδηγούς, που συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων.

– Η Share Now είναι μία ελεύθερη υπηρεσία κοινοχρησίας οχημάτων (car-sharing) που επιτρέπει στους πελάτες να νοικιάζουν και να πληρώνουν για οχήματα μέσω smartphone, οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Ο στόλος της θα επεκταθεί τώρα με περισσότερα μοντέλα για να αυξήσει την κάλυψη της αγοράς. Πάνω από 4 εκατομμύρια πελάτες συνολικά χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή τα 20.000 οχήματα του στόλου σε 31 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η υπηρεσία car-sharing αυξάνει το ποσοστό αξιοποίησης των οχημάτων, βοηθώντας να περιοριστεί ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων στους δρόμους σε αστικές περιοχές.

Οι παραπάνω υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν τώρα καινοτόμες λύσεις από το BMW Group και την Daimler AG για πόλεις και δήμους που αγωνίζονται για μία πιο αποδοτική και βιώσιμη οδική κυκλοφορία. Χάρη στις αναγνωρισμένες υπηρεσίες τους, το group κοινοπραξιών ήδη έχει στη διάθεσή του σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη και συστηματική βελτίωση της βιώσιμης αστικής μετακίνησης.

Η νέα γκάμα υπηρεσιών μετακίνησης θα είναι εύκολη στην πρόσβαση, διαισθητική στη χρήση και θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών. Αυτό το ενιαίο, βιώσιμο οικοσύστημα θα κάνει τις μετακινήσεις ακόμα πιο άνετες επειδή στις πόλεις θα κριθεί το μέλλον της μετακίνησης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιλογή του Βερολίνου ως βάση για τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού. Ως κόμβος δημιουργικότητας και καινοτομίας, η Γερμανική πρωτεύουσα είναι μία ελκυστική τοποθεσία για εργαζόμενους και ανερχόμενα ταλέντα. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν μέχρι 1.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου και της Γερμανίας. Μετά από την πρώτη φάση επένδυσης και ανάπτυξης, το νέο γκρουπ κοινοπραξιών θα προσφέρει ελκυστική κερδοφορία, που θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία του.

Με τη νέα πρωτοβουλία τους, οι δυο premium κατασκευαστές οχημάτων απαντούν στις ανάγκες μετακίνησης του σήμερα και του μέλλοντος με έμφαση στις πόλεις. Η ψηφιοποίηση λειτουργεί ως καταλύτης, καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ατομική μετακίνηση. Όσο περνάει ο καιρός, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν λύσεις από πλήρως ηλεκτρικούς, αυτόνομους στόλους που διατίθενται on demand, με αυτόνομη φόρτιση και στάθμευση, και δυνατότητα σύνδεσης με άλλα μέσα μεταφοράς, πέραν των οδικών και σιδηροδρομικών. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού για την καλύτερη αστική λύση μετακίνησης, η υπόσχεση για ασφάλεια και άνεση των δύο Γερμανικών premium κατασκευαστών (OEM) προσφέρει τη βάση της επιτυχίας.

«Ο συνδυασμός των ειδικών από τις δύο εταιρείες θα δώσουν ώθηση στην καινοτομία και θα επιταχύνουν την διάδοση αυτής της τεχνολογίας, σημείωσε ο Klaus Fröhlich, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW. Από την πλευρά του ο Ola Källenius, μέλος του ΔΣ της Daimler, δήλωσε ότι η αυτόνομη οδήγηση είναι «μία από τις πιο επαναστατικές τάσεις για εμάς αυτή τη στιγμή».

Πηγή: thepaper.gr