THESAURI: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ίσως είχατε ακούσει ότι υπάρχει ελληνικό χαβιάρι που παράγεται στην Άρτα (!) και εξάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, ακόμα και στη Ρωσία. Εδώ και λίγους μήνες πωλείται και εντός Ελλάδας, αρχής γενομένης από το luxury deli εντός του ξενοδοχείου Hilton.

«Το χαβιάρι είναι σέξι» είχε πει σε μια συνέντευξή της η Erin Heatherton. Και η 28χρονη Αμερικανίδα ξέρει καλά τι σημαίνει «σέξι» ως μοντέλο της Victoria’s Secret. Ωστόσο το ντελικάτο αυτό έδεσμα δεν έχει για άλλους αυτή την «ταμπέλα». Αν κάποιος ρωτήσει ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «χαβιάρι», τότε οι απαντήσεις είναι αρκετά προφανείς: πολυτέλεια, Ρωσία, ίσως Ιράν (Κασπία, γαρ) και για τους γνώστες, Οξύρυγχος: Το ελαφρώς τρομακτικό, προϊστορικό ψάρι που ζει πολλές δεκαετίες, μπορεί να ξεπεράσει τον ένα τόνο σε βάρος και εγκυμονεί τα φαιομέλανα, σχεδόν βουτυράτα «αυγά» του που με λίγο αλάτι γίνονται το περίφημο χαβιάρι.

Κι όμως, στις παραπάνω «απαντήσεις», σιγά σιγά θα πρέπει να προστεθεί ακόμα μια: η Ελλάδα. Μπορεί η χώρα μας να μην φημίζεται για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» της γεύσης, ωστόσο υπάρχει μια εταιρία στην Άρτα που έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι: η Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη (της βιομηχανίας κρέατος ΒΙ.ΚΗ), τα τελευταία 20 χρόνια, θεωρείται μια από τις πιο φιλόδοξες στην παραγωγή χαβιαριού εκτροφής (σε δεξαμενές) παγκοσμίως.

Το χαβιάρι και η Ελλάδα

Το χαβιάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ειδικότερα στους αρχαίους Έλληνες. Όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος, σπουδαίος ποιητής και γαστρονόμος του 4ου π.Χ. αιώνα, οι σύγχρονοί του γνώστες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξυρρύγχου που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ευρύτερη όμως διάδοσή του σε όλη την Ευρώπη εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, όταν αυτό περιλαμβανόταν στα επίσημα τσαρικά γεύματα, πυροδοτώντας έτσι τη ραγδαία ανάπτυξη μιας σχεδόν μαζικής παραγωγής. Μάλιστα, νεότερος «πατέρας» του χαβιαριού, θεωρείται ο Ψαριανός και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, που έχοντας κερδίσει την εύνοια της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης εγκαταστάθηκε στη πόλη Αστραχάν της Κασπίας όπου και επιδόθηκε στην επεξεργασία και εξαγωγή του χαβιαριού. Σε σύντομο διάστημα κυριαρχούσε στο εμπόριο των αγορών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου.


Η «επανάσταση» της Thesauri

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον Βαρβάκη (άλλωστε η εταιρεία συμμετείχε στην παραγωγή της βιογραφικής ταινίας «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή), η Thesauri είναι μία από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο -και η μοναδική στην Ελλάδα- που ασχολείται με την εκτροφή οξυρρύγχων και την παραγωγή χαβιαριού. Με έδρα της την Άρτα, όπου βρίσκεται η μονάδα χερσαίας ιχθυοκαλλιέργειας, σε συνεργασία με ρώσους εμπειρογνώμονες και μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς, η εταιρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οξύρρυγχος μπορεί να προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας.

Χάρη στις προσπάθειες να αναπτυχθούν σωστά τα ψάρια «έξω από τα νερά τους» και να αποδώσουν τα πολύτιμα αυγά τους, η Thesauri έγινε μια από τις λιγοστές επιχειρήσεις με παρόμοια τεχνογνωσία στον κόσμο. Εδώ και μερικά χρόνια σχεδόν όλη η παραγωγή της εξάγεται διεθνώς -ακόμα και στη Ρωσία. Τα χαβιάρια ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να μην έχουν το φουντουκένιο βάθος και την πολυπλοκότητα ενός άγριου, μεγάλου οξύριγχου από τα σκοτεινά βάθη της Κασπίας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα είδη όπως ο περίφημος Beluga κινδυνεύουν με εξαφάνιση και το ψάρεμά τους έχει απαγορευτεί.

Πρόσφατα, η εταιρία Thesauri ξεκίνησε συνεργασία με την Luxury Concierge, την εταιρεία παροχής VIP υπηρεσιών σε ξένους και Έλληνες τουρίστες, που εδώ και λίγους μήνες άνοιξε κατάστημα στο Hilton της Αθήνας. Από τα ράφια του πολυτελους καταστήματος εντός του ξενοδοχείου, μπορεί κανείς να προμηθευτεί και το ελληνικό χαβιάρι.

Πηγή: andro.gr