ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Αν το μόνο που γνωρίζετε από τη Γαλλία είναι το Παρίσι, τότε μάλλον δεν έχετε περιπλανηθεί αρκετά. Κρυμμένα σε απομακρυσμένες κοιλάδες και απότομες βουνοκορφές, μικρά γραφικά χωριουδάκια βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα και περιμένουν να μαγέψουν κάθε επισκέπτη. Σπίτια από ξύλο, ναοί που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Unesco και λιθόστρωτα δρομάκια… Καλώς ήλθατε στην παραμυθένια, ονειρική Γαλλία!

Οι πιο εντυπωσιακοί οικισμοί έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως “Τα Πιο Όμορφα Χωριά της Γαλλίας” (“Les Plus Beaux Villages de France”) από τον ομώνυμο οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1982 και έκτοτε έχει καταχωρήσει σχεδόν 160 χωριά στον κατάλογό του. Η επιλογή γίνεται βάσει της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, της αρχιτεκτονικής, της γενικότερης γραφικότητάς τους και του… μεγέθους τους: Ο πληθυσμός τους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους. Απολαύστε τα…

Angles-sur-l’Anglin

Το χωριό Angles-sur-l’Anglin είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Γαλλίας: Ιτιές κλαίουσες που ρίχνουν τα κλαδιά τους στο ποτάμι, μία παλιά γέφυρα, ένας νερόμυλος, ένα ερειπωμένο οχυρό και όμορφα σπίτια σε λιθόστρωτα δρομάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Grignan

Το Grignan βρίσκεται στην περιοχή Rhône-Alpes και είναι το χωριό που κέρδισε το Βραβείο του Πιο Όμορφου Χωριού της Γαλλίας για το 2019.

Στο Grignan θα συναντήσετε ένα εκπληκτικό κάστρο του 12ου αιώνα, γραφικά δρομάκια και ανεπανάληπτη θέα.

Villefranche-de-Conflent

Το πανέμορφο χωριό Villefranche-de-Conflent βρίσκεται κρυμμένο στην κοιλάδα όπου συναντώνται οι ποταμοί Καντί και Τετ.

Το Villefranche-de-Conflent περιβάλλεται από μεσαιωνικά τείχη και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Talmont-sur-Gironde

Ο περιτοιχισμένος οικισμός Talmont-sur-Gironde κτίστηκε το 1284 μετά από διαταγή του Εδουάρδου Α’. Το χωριό περιβάλλεται από τις εκβολές του ποταμού Ζιρόντ, και οι δρόμοι του είναι γεμάτοι με λουλούδια, μονολιθικά πηγάδια και ηλιακά ρολόγια.

Veules-les-Roses

Το παραλιακό χωριό Veules-les-Roses βρίσκεται κοντά στη Διέππη της Νορμανδίας και κατοικείται από τον 4ο αιώνα. Είναι το χωριό που κέρδισε το Βραβείο του Πιο Όμορφου Χωριού της Γαλλίας για το 2017.

Najac

Το Najac βρίσκεται στη Νότια Γαλλία εν μέσω άγριων φαραγγιών, με κυρίαρχο στοιχείο ένα οχυρό του 12ου αιώνα.

La Roque-Gageac

Το La Roque-Gageac ξεχωρίζει για τη θέση του στους πρόποδες ενός μεγάλου γκρεμού και για τους δρόμους που είναι στολισμένοι με τροπικά και μεσογειακά φυτά. Μία βόλτα με βάρκα προσφέρει την καλύτερη θέα σε αυτό το πανέμορφο χωριό.

Salers

Το Salers έχει κτιστεί στην άκρη μίας αρχαίας ροής λάβας. Σήμερα, είναι κυρίως γνωστό για τις γαστρονομικές απολαύσεις του. Το χωριό έχει λάβει λαμπρές κριτικές για το τυρί και το κρέας του, και εκπροσωπεί την υψηλή γαστρονομία της Οβέρν.

Saint-Bertrand-de-Comminges

Το Saint-Bertrand-de-Comminges βρίσκεται κοντά στα Πυρηναία και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο που έκτισε τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας (Cathedral Sainte-Marie). Το χωριουδάκι έχει μία μακρά ιστορία, η οποία χρονολογείται από το 72 π.Χ, και – κατά τα λεγόμενα – ήταν ο τόπος εξορίας του Βασιλιά Ηρώδη.

Collonges-la-Rouge

Το χωριό Collonges-la-Rouge είναι αρκετά εντυπωσιακό, χάρη στα κόκκινα κτίριά του από ψαμμόλιθο. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Λιμουζίν και του Κερσί και στο κέντρο του δεσπόζει ένα μοναστήρι των Βενεδικτινών του 8ου αιώνα.

Bruniquel

Το Bruniquel δεν έχει ένα, αλλά δύο μεσαιωνικά κάστρα 600 ετών.

Από ψηλά, εύκολα διακρίνει κάποιος πώς τα κάστρα μοιάζουν να ισορροπούν πάνω στο βραχώδες ακρωτήριο.

Fources

Αν επισκεφθείτε το Fources στη Γασκόνη, θα καταλήξετε να κάνετε κύκλους – και αυτό γιατί αυτό το χωριό του 11ου αιώνα είναι κτισμένο κυκλικά. Όσες φορές κι αν το γυρίσετε, όμως, πάντα θα ανακαλύπτετε κάτι καινούριο στις εντυπωσιακές ξύλινες προσόψεις των κτιρίων.

Estaing

Το Estaing έχει τόσα όμορφα πράγματα που δεν θα ξέρετε από πού να αρχίσετε. Τα καλύτερα σημεία, ωστόσο, είναι το Κάστρο των Κόμηδων του Estaing (Chateau des Comtes d’Estaing) του 11ου αιώνα, ένας ναός του 15ου αιώνα με το λείψανο του προστάτη άγιου του χωριού, τα εντυπωσιακά αναγεννησιακά σπίτια και μία γέφυρα που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Διαβάστε περισσότερα στο globalist.gr