ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ

Κύρος, σπουδές, αξίες και ιδανικά, είναι η εμβληματική φυσιογνωμία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι στόχοι, τα πιστεύω και η αγάπη του, για την οικογένεια, συνετέλεσαν στην δημιουργία ενός ηγέτη, που ξέρει να επιβάλλεται αλλά και να εισπράτει τον σεβασμό, στο κοινωνικό σύνολο. Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις και να παρουσιάσεις μια τέτοια προσωπικότητα. Ίσως γιατί σήμερα, οι ηγέτες, έχουν εκλείψει από τα πολιτικά δρώμενα. Εδώ όμως μιλάμε, για την σημαντική οικογένεια Μητσοτάκη και τον εμβληματικό πρωθυπουργό, μιας πολύπαθης χώρας!

Απέδειξε ότι, σε μια απ΄ τις δυσκολότερες δοκιμασίες της χώρας μας, την υγειονομική κρίση, λόγω του κορωναιού, είναι ένας πραγματικός leader. Με σωστή στρατηγική και ουσιαστικές αποφάσεις κατάφερε, να κάνει την Ελλάδα, παγκόσμιο παράδειγμα. Ποιος όμως είναι στην πραγματικότητα και ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία του, η οποία είναι γεμάτη γεγονότα, συνυφασμένα, με την ελληνική πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Τα επεισοδιακά παιδικά του χρόνια

Η τέταρτη εγκυμοσύνη της Μαρίκας, ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο, για την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1967, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τότε βουλευτής και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, παρέμενε έγκλειστος στο σπίτι του, λόγω της χούντας. Η εγκυμοσύνης της Μαρίκας, έγινε γνωστή με τον πιο παράδοξο τρόπο.

Το φθινόπωρο του 1967, κάποιος αστυνομικός που παρακολουθούσε το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, κατά τον εγκλεισμό της, προκάλεσε τη Μαρίκα και εκείνη τον έβρισε. Καταδικάστηκε από το στρατοδικείο σε τέσσερις μήνες φυλάκισης και ο συνήγορός της ανακοίνωσε δημοσίως στο δικαστήριο ότι η κατηγορουμένη βρισκόταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Η ποινή μετατράπηκε σε τέσσερις μήνες με αναστολή και μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινούσε για την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η γέννηση του Κυριάκου, που ήταν και ο πρώτος γιος του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας ήρθε στις 4 Μαρτίου του 1968, στο μαιευτήριο «Έλενα», στην Αθήνα. Τότε, η μητέρα του είχε δηλώσει: «Είναι παράξενο, γιατί ενώ τα κορίτσια με είχαν ταλαιπωρήσει πολύ στις γέννες τους, ο Κυριάκος ήρθε στον κόσμο μέσα σε μισή ώρα». Η χαρά τους ήταν πολύ μεγάλη για τον ερχομό του μοναχογιού. Άλλωστε, η απόκτηση αγοριού, εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντική για κάθε ελληνική οικογένεια.

Ο πιο νεαρός πολιτικός κρατούμενος

Τον Αύγουστο του 1968 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταφέρνει να αποδράσει στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγο του, τις τρεις κόρες του Ντόρα, Αλεξάνδρα, Κατερίνα και τον έξι μηνών Κυριάκο: «Ο γιος μου είναι έξι μηνών και, μάλλον, ο πιο νεαρός πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο», είχε δηλώσει τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι ως πολιτικοί εξόριστοι. Τότε, ήταν που οικογένεια Μητσοτάκη έζησε κάτι σοκαριστικό. Ο μικρός Κυριάκος, παραλίγο, θα έχανε τη ζωή του αν η αδερφή του, Ντόρα, δεν κατάφερνε να τον σώσει. Το 1970 οι γονείς των τεσσάρων παιδιών είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους στην κουβερνάντα τους και εκείνοι θα έβγαιναν έξω. Εκείνο το βράδυ το διαμέρισμα τους έπιασε φωτιά και η 15χρονη τότε Ντόρα, διαπίστωσε ότι απ΄το δωμάτιο του μικρού Κυριάκου βγαίνει καπνός. Χωρίς δεύτερες σκέψεις τύλιξε με μια κουβέρτα το μωρό και κατέβηκε απ΄το σπίτι μαζί με τις δυο αδερφές της και την κυρία που τους πρόσεχε. Αυτό το γεγονός ήταν κάτι που τους σημάδεψε.

Ο Κυριάκος πήρε το όνομα του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βουλευτή Χανίων, μακεδονομάχου και αρχηγού των Εθελοντικών Σωμάτων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ήταν κάτι που αποφάσισαν χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Η σχέση του με την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη

Η Ντόρα και ο Κυριάκος είχαν εξαιρετική σχέση. Είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας αλλά αυτό δεν επηρέασε τα δυο αδέρφια να «δεθούν». Όταν η Ντόρα παντρεύτηκε τον Παύλο Μπακογιάννη αυτή η σχέση συνεχίστηκε, ανάμεσα στα δυο αδέρφια. Ο αείμνηστος Μπακογιάννης είχε μεγάλη αδυναμία στον Κυριάκο. Όταν δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» το 1989, ο Κυριάκος ήταν μόλις 21 ετών. Την ίδια περίοδο ο πατέρας του Κωνσταντίνος, μετά από σκληρούς αγώνες, είχε καταφέρει να ενταχτεί στη Νέα Δημοκρατία και να διαδεχθεί την προεδρία του Ευάγγελου Αβέρωφ και να κερδίσει τον Κωστή Στεφανόπουλο, που θεωρούνταν φαβορί.

Ο Κυριάκος περνούσε την εφηβεία με έναν πολυάσχολο πατέρα, που πλησίαζε την εξουσία. Τελικά εξελέγη πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 1990. Ο σημερινός πρωθυπουργός, εκείνη την περίοδο, ήταν 22 ετών και είχε αποφοιτήσει από το «summa cum laude» στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ήδη εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Chase του Λονδίνου.

Ανήσυχο πνεύμα με εξαιρετικές σπουδές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών. Αμέσως μετά συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική στις κοινωνικές επιστήμες στο Harvard. Επιμελής και προσηλωμένος σ΄αυτά που έκανε, τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Φιλομαθής και ανήσυχο πνεύμα συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Διετέλεσε ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Οι καταπληκτικές του επαγγελματικές επιδόσεις τιμήθηκαν επανειλημμένως, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Μαρέβα Μητσοτάκη : Η γυναίκα της ζωής του!

Η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Χαρβαντ. Η Μαρέβα μόλις είχε ολοκληρώσει της σπουδές της στην Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και βρέθηκε στο Χάρβαντ για το μεταπτυχιακό της στον Τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εκείνη την περίοδο συναντήθηκαν, μέσω κοινών γνωστών: «Βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε μια παρέα πρωτοετών Ελλήνων και ένας κοινός φίλος μας τη σύστησε ως μια Ελληνίδα που θα έρθει του χρόνου στο πανεπιστήμιο και θέλει να της πούμε λίγα πράγματα. Όταν τελείωσε η συνάντηση, φύγαμε έχοντας την εντύπωση και οι δύο πως ο άλλος είχε μεγάλη εντύπωση για τον εαυτό του. Τελικά γίναμε φίλοι και ακολούθησαν τα υπόλοιπα. Η απόφαση να παντρευτούμε ήταν η πιο σωστή της ζωής μου», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη γνωριμία τους το 1995.

Η Μαρέβα ήταν από τότε πολύ δυναμική και προσηλωμένη στους στόχους της: «Ήμουν πολύ συγκεντρωμένη στις σπουδές μου. Άλλωστε, ο πρώτος χρόνος απαιτεί πολλή δουλειά και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με τίποτε άλλο παρά μόνο με το διάβασμα και το πώς θα πετύχω», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο L’ Officiel.

Τελικά παντρεύτηκαν το 1997 στην Πλάκα. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε στον κόσμο η πρωτότοκη κόρη τους, η Σοφία, ενώ την επόμενη χρονιά το δεύτερο παιδί τους , ο Κωνσταντίνος και το 2003, λίγο πριν ο Κυριάκος πολιτευτεί για πρώτη φορά, γεννήθηκε η Δάφνη. Η πίεση της πολιτικής καριέρας του Κυριάκου οδήγησε το ζευγάρι σε έναν άτυπο χωρισμό για τον οποίο έχουν μιλήσει πολλές φορές δημοσίως και οι δύο. Για το θέμα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κάθε οικογένεια και κάθε σχέση θα περάσει από δυσκολίες, κάποιες αντέχουν, κάποιες βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και κάποιες δεν αντέχουν. Περάσαμε με τη Μαρέβα μια μεγάλη δυσκολία, βρεθήκαμε χώρια για πέντε χρόνια, δε χωρίσαμε, δεν είχαμε πάρει διαζύγιο, ήμασταν σε διάσταση. Παρ’ ότι τα πέντε αυτά χρόνια ήταν δύσκολα και για τα παιδιά, τώρα είμαστε πιο καλά από ό,τι ήμασταν, γιατί καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, μπήκαμε ο ένας στη θέση του άλλου και η οικογένειά μας ξαναβρήκε μια πολύ όμορφη ισορροπία»

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Έχει καταγωγή από την Πολωνία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Σήμερα είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας και μπορεί να είναι γνωστή από τον οίκο μόδας Zeus + Dione, ωστόσο πριν από αυτό εργάστηκε στον χώρο της διοίκησης και των επενδύσεων.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική

Το 1997 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί στα venture capital funds της Alpha Bank και της Εθνικής διαδοχικά, έως το 2003. Τότε, τα δημοσιεύματα τον υποδέχθηκαν στην Ελλάδα, με «μυθεύματα» προσπαθώντας να τον πλήξουν. Τα πρωτοσέλιδα τον θέλανε να διατηρεί δεσμό με την κόρη του τέως βασιλιά, Αλεξία. Ενώ, η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική, γιατί ο Κυριάκος διατηρούσε ήδη σχέση με την Ελληνοπολωνή, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 39,9% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι οδηγήθηκε στη θέση της κυβέρνησης. Την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα του.

Χαμηλών τόνων και συνειδητοποιημένος μας έχει εκπλήξει πολλές φορές με τις τοποθετήσεις του: «Έχω κάνει πολιτική καριέρα με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι», δηλώνει με σεμνότητα στον Αντώνη Σρόιτερ και δεν αφήνει κανένα περιθώριο σχολιασμού. Όσο για την εμπειρία του ως πρωθυπουργός, λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του, στην ίδια συνέντευξη, διευκρινίζει: «Είναι ένα μεγάλο σχολείο η πρωθυπουργία και κανείς δεν γεννιέται πρωθυπουργός»
Ένας άνθρωπος με βαθιές ρίζες στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας, πάντα επιστρέφει στις μνήμες που τον οδήγησαν σήμερα στην καρέκλα του πρωθυπουργού: «Αυτό το γραφείο δεν μου ήταν άγνωστο, θυμάμαι και τον πατέρα μου εδώ. Αλλά δεν είχα μπει στην πολιτική για να γίνω πρωθυπουργός.» Μπορεί οι καταβολές του να είναι αμιγώς πολιτικές αλλά εκείνος δείχνει να απέχει απ΄την παλιά νοοτροπία και με πάθος να υποστηρίζει τις δικές του θέσεις:

Γνωρίζοντας καλά πως ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι πρέπει μόνος του ν΄ αποδείξει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των ελλήνων, ξεκαθαρίζει τα πράγματα: «Κάθε γραφείο πρωθυπουργού είναι ένα χρυσό κλουβί. Θέλω να θυμάμαι ότι δεν είμαι εδώ μόνιμος, κάποια στιγμή θα φύγω. Δεν θέλω να με μπολιάσει αυτός ο ιός της αλαζονείας και της έπαρσης»

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του με τον πατέρα του πέρασαν από «40 κύματα» και δεν φοβάται να μιλήσει γι αυτό στη συνέντευξή του με τον Νίκο Χατζηνικολάου: «Ο πατέρας μου ήταν μια δυνατή προσωπικότητα αλλά προτεραιότητά του ήταν να γίνει πρωθυπουργός. Οι σχέσεις μας πέρασαν και δύσκολα στα χρόνια της εφηβείας μου. Κάναμε συνειδητή προσπάθεια να φτιάξουμε καλύτερη την σχέση μας». Στην ίδια συνέντευξη τοποθετείτε για την πιθανή σύγκριση με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη : «Δεν έχω πει ότι θέλω να γίνω καλύτερος πρωθυπουργός από τον πατέρα μου. Οι συγκρίσεις προκαλούν πάντα είτε εφησυχασμό είτε υψηλές προσδοκίες. Άλλες εποχές τότε.  Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Ήταν μπροστά από την εποχή του»

Αντιθέτως, με τη μητέρα του Μαρίκα, είχε μια πολύ τρυφερή σχέση και τη θαύμαζε, όπως έχει δηλώσει στη συνέντευξη του στην εκπομπή Ενώπιος – Ενωπίω: «Οφείλω πολλά στη μητέρα μου, έδωσε μαθήματα ζωής παρά τα προβλήματα που είχε. Για μένα ήταν ένα παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και της αναγνωρίζω ότι είχε το θάρρος της γνώμης της»

Η απαιτητική καθημερινότητα του, οι καλές συνήθειες και οι ευαισθησίες του.

Είναι λάτρης της γυμναστικής και των αθλημάτων και ειδικά του σκι. Προπονείται τακτικά και πάντα βρίσκει χρόνο να γυμνάζεται όσο δύσκολο και απαιτητικό κι αν είναι το πρόγραμμά του. Αγαπάει τη θάλασσα και κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται το νησί της καταγωγής του, την Κρήτη. Μια από της αγαπημένες του παραλίες το Μαράθι, στα Χανιά. Άλλη μεγάλη του αγάπη είναι το βουνό. Δεν είναι τυχαίο που επέλεξε, λίγο πριν την απόφαση του για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, να επισκεφτεί το Μέτσοβο ώστε να σκεφτεί τις αποφάσεις του.

Ο πρωθυπουργός είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος με την προστασία των ζώων. . Ενδεικτικό είναι και το ρεπορτάζ του «Βηματοδότη» , το οποίο ανέφερε κάποια περιστατικά που αποδεικνύουν τη μεγάλη του ευαισθησία. Συγκεκριμένα αναφερόταν :

«Πηγαίνοντας για παράδειγμα στη Βέροια σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε όταν πετάχτηκε μπροστά του ένα αδέσποτο σκυλάκι. Το μάζεψε, το εμβολίασε και το χάρισε σε ένα ίδρυμα για τα παιδιά. Το ίδιο έκανε πηγαίνοντας προς τη Βεργίνα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Υπήρξε πάντως και ένα ακόμα περιστατικό όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα το οποίο σημειώθηκε όταν ο πρωθυπουργός πήγαινε προς τον Μυστρά. Πέτυχε στον δρόμο του ένα γατάκι, το οποίο και περιμάζεψε. Το έφερε μαζί του στην Αθήνα και το χάρισε και αυτό σε παιδάκια.

Τα όνειρα του για μια προοδευτική Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Έτοιμος να δουλέψει σκληρά και να υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις ουσιαστικές αποφάσεις του.

Ιούνιος 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, παρουσιάζει το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ συγκεντρώνει το 41,5% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί το 17,5% .
Οι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις αποφάσεις του πρωθυπουργού με ποσοστό 63% για τις πολιτικές πρωτοβουλίες έναντι 37% του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, οι Έλληνες επικροτούν τη στρατηγική αντιμετώπισής της πανδημίας δίνοντας ποσοστό  66% ενώ, μόνο το 23% εκφράζει διαφορετική άποψη.

Στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, η απάντηση είναι καθηλωτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 55%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μόλις το 14,8%.

Πρόκειται για μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, με αξίες και περγαμηνές. Έχει κορυφαίους συνεργάτες δίπλα του και στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, από τη ΝΔ, έχει δείξει δείγματα, σημαντικής γραφής. Η δημοτικότητα του, είναι στα ύψη και η χώρα πλέον έχει την θέση που της αξίζει, στο εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί πρότυπο ηγέτη που ξέρει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, λύνοντας σημαντικά προβλήματα. Το ήθος και ο χαρακτήρας του, είναι μοναδικός. Όπως και οι επιλογές του άλλωστε!

Social Media:

www.instagram.com/kyriakos

www.facebook.com/kyriakosmitsotakis

www.facebook.com/neadhmokratia

www.instagram.com/omadaalithias

www.instagram.com/omada_ypefthinotitas

www.facebook.com/idrima.konstantinos.mitsotakis

10
10