ΖΩΗ ΚΡΟΝΑΚΗ: «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ΜΑΜΑ-ΔΕΣ” ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΑΕΡΑ»

Η Ζωή Κρονάκη παρουσιάζει στην ΕΡΤ τις «Μαμά-δες» και αισθάνεται ευτυχισμένη! Η μητρότητα άνοιξε για εκείνη έναν νέο δημοσιογραφικό δρόμο. Έχει σπουδάσει νομική όμως, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι οι μεγαλύτερες αγάπες της. Επιλέγει συνεργασίες που δεν κρύβουν μεγάλο ρίσκο με επίγνωση και απολαμβάνει τον ρόλο της μητρότητας στο εκατό τοις εκατό!

Περίμενες την επιτυχία της εκπομπής σου;

Η αλήθεια είναι ότι η εκπομπή “Μαμά-δες” αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από τον κόσμο κι αυτό ήταν για μένα η μεγαλύτερη επιβράβευση στην μέχρι τώρα πορεία μου. Ήταν μια εκπομπή που είχα οραματιστεί έναν περίπου χρόνο πριν την υλοποίηση της. Ήξερα ακριβώς που στοχεύω και τι θέλω να κάνω, απλά δεν ήξερα αν το τηλεοπτικό αποτέλεσμα θα ήταν αυτό που ονειρευόμουν. Σε αυτό φυσικά συνετέλεσαν τόσο  η Δημόσια Τηλεόραση που πίστεψε στην ιδέα και μου έδωσε αυτήν την μεγάλη ευκαιρία όσο και οι συνεργάτες μου με τους οποίους έχουμε κοινή αισθητική και κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Όταν πρωτοείδαμε μαζί με την ομάδα μου το πρώτο μονταρισμένο επεισόδιο καταλάβαμε εξαρχής ότι κάτι καλό πάμε να κάνουμε. Και τελικά το αποτέλεσμα και η αποδοχή του κόσμου μας δικαίωσαν.

Η ιδέα γεννήθηκε απ΄τη στιγμή που έγινες εσυ μαμά;

Η ιδέα του site μου, του all4mama.gr, γεννήθηκε μόλις έμεινα έγκυος. Όμως η ιδέα της εκπομπής ήρθε μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με αυτό το αντικείμενο. Πριν από τη στήλη μου στον Αplha Tv και στο Happy Day , έκανε εκπομπές για το παιδί στην Ερτ3 οπότε είχα την ανάλογη εμπειρία. Ωστόσο αυτές οι εκπομπές είχαν ξεκινήσει πριν ακόμη γίνω μαμά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έκανα την εκπομπή : “Γνωρίζω το παιδί μου” στην Ερτ υπήρχαν άνθρωποι που μου έλεγαν ότι αν γίνω μαμά θα προσεγγίζω τη θεματολογία διαφορετικά.  Και τελικά δεν είχαν κι άδικο.

Οι καλεσμένοι σου, σου εκμυστηρεύονται πολύ προσωπικές ιστορίες. Ήταν εύκολο να σ΄εμπιστεύτουν ;

Δεν ξέρω πώς να σου το εξηγήσω αυτό που θα σου πω τώρα,  αλλά με τους περισσότερους καλεσμένους μου συμβαίνει κάτι μαγικό. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μας και συνήθως βγαίνουν υπέροχα πράγματα στη συζήτηση.  Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μιλάμε για κάτι τόσο ευαίσθητο όπως είναι τα παιδιά.  Γιατί είτε αναφέρεσαι στο παιδί σου, είτε αναφέρεσαι σε εσένα ως παιδί. είτε αναφέρεσαι στα παιδιά των άλλων πάντα η ψυχή σου “ανθίζει” και “ανοίγει”. Δεν αισθάνθηκα σχεδόν ποτέ δυσκολία στο να με εμπιστευτούν γιατί ίσως  και εγώ προσπαθώ να μην υπερβώ τα εσκαμμένα . Γίνεται πάντα μια κουβέντα  μεταξύ μας που βασίζεται στην αλήθεια μας και στο συναίσθημα μας!!!

Σε ποιους απευθύνεται η εκπομπή σου;

Αν και κάποιος θα σκεφτόταν, από τον τίτλο και μόνο, ότι πρόκειται για μια εκπομπή απευθυνόμενη στις μαμάδες, ωστόσο αν κανείς παρακολουθήσει τη θεματολογία μας θα καταλάβει ότι η εκπομπή αφορά και την γυναίκα που δεν έγινε μαμά από επιλογή ή λόγω συγκεκριμένων συνθηκών , και τον άντρα και τα νέα παιδιά. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα περιεχόμενο με στόχο την ενημέρωση, την ενδυνάμωση και την ψυχαγωγία της ελληνικής οικογένειας και κατεπέκταση της ελληνικής κοινωνίας. Θελήσαμε ταυτόχρονα να αναδείξουμε και τη σημασία της διαφορετικότητας στη δημιουργία μιας μορφής σύγχρονης οικογένειας και ταυτόχρονα να τονίσουμε το δικαίωμα κάθε γυναίκας να στηρίξει όσα πραγματικά επιθυμεί.

Απ΄ τις εκπομπές που χεις παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια. Ποια είναι η αγαπημένη σου;

Σίγουρα οι Μαμά-δες με διαφορά. Σε αυτήν την εκπομπή νιώθω ο εαυτός μου και πιο ελεύθερη από ποτέ. Και επειδή η  τηλεόραση είναι ομαδικό σπόρ, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω οποιαδήποτε συνεργασία μου μέχρι σήμερα, νιώθω ότι έχω την καλύτερη ομάδα που με πλαισιώνει με αγάπη και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

 Έχεις κάποιο concept που έχεις ονειρευτεί να κάνεις στην τηλεόραση;

Κατά διαστήματα υπάρχουν διάφορα κόνσεπτ που με ιντριγκάρουν και στα οποία θα ήθελα να δοκιμαστώ. Αγαπώ πολύ τα talk show  όπως επίσης και τα ταξιδιωτικά τηλεοπτικά project. Από την άλλη μια εκπομπή υγείας θα ήταν για μένα μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Ωστόσο  η μεγαλύτερη ευχή μου είναι οι Μαμά-δες να κλείσουν πολλά ακόμα χρόνια τηλεοπτικού αέρα!!!

Το ραδιόφωνο είναι μια ακόμη μεγάλη σου αγάπη . Έχεις μπει ποτέ σε δίλλημα επιλογής; Τηλεόραση ή ραδιόφωνο;

Δε χρειάστηκε να μπω ποτέ σε αυτό το δίλλημα. Είναι δυο μέσα πολύ διαφορετικά. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που κάνει μια πολύ καλή ραδιοφωνική εκπομπή είναι εξίσου καλός και στην τηλεόραση και τούμπαλιν. Προσωπικά έχω την τύχη και την ευλογία. να υπηρετώ εδώ και χρόνια δυο υπέροχα μέσα και να. βρω την ισορροπία. Πάντως ξεκάθαρα αν κάποιος μου ζητούσε να επιλέξω θα με έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση.

Είσαι και δικηγόρος. Αυτή σου η ιδιότητα σε έχει βοηθήσει στη δουλειά σου;

Η νομική είναι μια επιστήμη μπαλαντέρ. Θυμάμαι πάντα τους γονείς μου να μου λένε : “Πάρε πρώτα το πτυχίο σου και μετά κάνε ότι θέλεις”. Οποιαδήποτε επιστήμη και οποιαδήποτε μόρφωση βοηθάει σε ό,τι κι αν επιλέξει κάποιος να κάνει. Πόσο μάλλον η νομική στη δημοσιογραφία. Εκτός από τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο διαχείρισης που σε εξελίσσουν σε σχέση με το πτυχίο ήταν και ο τρόπος που οι άλλοι σε αντιμετώπιζαν. Κάθε φορά που έμπαινα σε ένα γραφείο να αφήσω ένα βιογραφικό ή να περάσω από μια συνέντευξη όταν ο άλλος άκουγε ότι έχω πτυχίο Νομικής ένιωθα ότι ήταν πιο θετικά διακείμενος απέναντι μου. Πάντως τα παιδιά της δικιάς μας γενιάς μεγάλωσαν με την έκφραση  ” Σπούδασε για να έχεις βραχιόλι στα χέρια σου”  Σήμερα τα νέα παιδιά είναι πολύ καλλιεργημένα και επιλέγουν τις σπουδές τους με τελείως διαφορετικά κριτήρια πράγμα που με χαροποιεί αφάνταστα.

Τελικά η τηλεόραση είναι σκληρός χώρος;

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί για ποιον λόγο όλα αυτά τα χρόνια επέλεγα να κάνω τηλεοπτικά πράγματα που δεν κάνουν πολύ θόρυβο. Επέλεγα δουλειές με όχι ιδιαίτερο ρίσκο και με λιγότερα φώτα στραμμένα πάνω μου. Μετά από χρόνα σκληρής δουλειάς και ωριμότητας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό που με καθήλωνε τελικά ήταν ο ο φόβος. Γιατί μέσα μου είχε καλλιεργηθεί η πεποίθηση ότι η τηλεόραση είναι αδηφάγα, ότι μπορεί να σε εκθέσει, να σε καταστρέψει και ότι είναι τόσο σκληρή που το δικό μου στομάχι δεν θα αντέξει. Όταν μπόρεσα να αποτινάξω αυτόν τον φόβο και να καταλάβω ότι αξίζω τα καλύτερα, όπως ο καθένας μας, είδα τη τηλεόραση με άλλο μάτι. Κατάλαβα ότι για να πετύχεις είτε σε μια ανταγωνιστική δουλειά όπως η τηλεόραση είτε σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά   είναι πρωτίστως να πατήσεις γερά στα πόδια σου και να νιώσεις δυνατός. Από τη στιγμή που άλλαξα εγώ αγάπησα ακόμη περισσότερο τη δουλειά μου και άρχισα να κάνω ακόμη περισσότερα πετυχημένα βήματα.

Υπάρχει μυστικό για να είσαι καλή μαμά;

Δεν έχω κάποιο μυστικό. Προσωπικά δεν ξέρω πόσο καλή μαμά είμαι. Έχω συχνά τύψεις και αναρωτιέμαι αν τα κάνω καλά, Υπάρχουν στιγμές που θα φωνάξω, που θα νευριάσω, που θα το μετανιώσω, που θα πληγώσω και θα πληγωθώ. Αυτό που προσπαθώ να κάνω πάντα είναι να ακούω την καρδιά μου. Κάποτε ένας παιδοψυχολόγος μου είχε πει  ότι είμαστε οι καλύτεροι γονείς για τα. παιδιά μας αφού το κίνητρο είναι η αγάπη. Δεν υπάρχει τέλεια μαμά. Υπάρχει μόνο η μαμά που αγαπάει με ανιδιοτέλεια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο «μάθημα» που έμαθες απ΄τα παιδιά σου; 

Τα παιδιά μου είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι μου. Καθημερινά διδάσκομαι από αυτά. Το μεγαλύτερο μάθημα μου είναι ότι με ωρίμασαν και μου  “ισοπέδωσαν” το εγώ μου. Μπορεί να ακούγεται τετριμένο αλλά όντως τα παιδιά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο γιατί το εμείς αντικαθιστά το εγώ. Πριν κάνω  τα παιδιά μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στη ζωή μου θα υπήρχαν δυο μικρά πλασματάκια που θα με έκαναν να νιώθω τέτοια αγάπη, τόση πληρότητα και τέτοια aευγνωμοσύνη. Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να εισπράξω και να διοχετεύσω τέτοια συναισθήματα.