ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2024: Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

Το πέρασμά τους στην τέταρτη δεκαετία ζωής γιόρτασαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας, που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής εστίασης μέσα από μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη στην υψηλή γαστρονομία. Μια βραδιά κατά την οποία προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στο λαμπερό χώρο του ξενοδοχείου “Athenaeum InterContinental”, για να συναντήσουν τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, και να ανακαλύψουν μαζί τις κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 43 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων και τα 19 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, παράλληλα με τρία ακόμη ειδικά βραβεία.

Τα καλύτερα εστιατόρια και τα πρόσωπα της βραδιάς

Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε για 12η συνεχόμενη χρονιά το κερκυραϊκό “Etrusco”, του Έκτορα Μποτρίνι, πουαπέσπασε 2 Χρυσούς Σκούφους, με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (κι επιβεβαίωσε τον τίτλο που του χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος), αφού κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο την πρώτη, αλλά τις δύο κορυφαίες θέσεις της χρυσής λίστας: το “Botrini’s” του Χαλανδρίου απέσπασε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 2 Χρυσούς Σκούφους και 16,5/20.

Η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2024 αποτελείται από 17 εστιατόρια στην Αττική, 12 στις Κυκλάδες (9 από αυτά, μάλιστα, μόνο στη Σαντορίνη), 5 στη Χαλκιδική, 4 στα Επτάνησα (2 στην Κέρκυρα και 2 στη Ζάκυνθο), 2 στη Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Πελοπόννησο, Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 9 νέες προσθήκες, με τα εστιατόρια “Alali” της Σαντορίνης, “Andromeda” και “Bubo” της Χαλκιδικής, “Botrini’s Mykonos” της Μυκόνου, “Ches” της Ίου, “Moldee” της Θεσσαλονίκης (μόλις το δεύτερο εστιατόριο που αποσπά το Χρυσό Σκούφο στην πόλη), “Prosilio” της Ζακύνθου και τα αθηναϊκά “Seeds” και “Makris Athens” να κατακτούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας. Επιπλέον, με τη διάκριση One to Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό “Nyn Esti”, το Βραβείο Κοινού απέσπασε το “Beefbar Mykonos”, ενώ Chef pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.

Το δικό του hat trick πέτυχε κατά τη διάρκεια της απονομής ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης που, προσθέτοντας τις νέες διακρίσεις των “Andromeda” και “Moldee” πλάι σ’ εκείνη του εστιατορίου “Squirrel”, καταφέρνει όλα τα εστιατόρια των οποίων ηγείται να έχουν από έναν Χρυσό Σκούφο στην τροπαιοθήκη τους. Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχει και το success story του εστιατορίου “Prosilio” της Ζακύνθου, που καταφέρνοντας φέτος να “αποφοιτήσει” από τη λίστα των Top Notch και να περάσει σε εκείνη των Χρυσών Σκούφων, γίνεται το μόνο μη ξενοδοχειακό εστιατόριο της Ζακύνθου που κατέχει το πολυπόθητο τρόπαιο. “Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσπαθείς να κινηθείς σε τόσο υψηλό επίπεδο, λειτουργώντας σε νησί και εκτός ξενοδοχείου, ιδίως επειδή μιλάμε για ένα εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει μόνο για έξι μήνες” σημείωσε η σεφ και συνιδιοκτήτριά του, Κρίστυ Καραγεώργου. “Τόσο εγώ όσο κι ο συνέταιρός μου, όμως, είμαστε εντελώς συνειδητοποιημένοι και το κάνουμε με πολύ πάθος και πολύ μεράκι, κι έτσι αυτή η διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και συγκινητική: νιώθω πολύ μεγάλο δέος, γιατί με τοποθετεί ανάμεσα σε ανθρώπους που θαυμάζω πάρα πολύ, και απ’ τους οποίους εμπνέομαι συνεχώς”, παραδέχτηκε μιλώντας στο “α”, έχοντας μόλις παραλάβει το βραβείο της.

Νέα σελίδα στην αξία των βραβείων

Τη δική τους ιστορία λένε τα στατιστικά της βραδιάς: εννιά νέες προσθήκες, αλλά και πέντε αποχωρήσεις μετρά η φετινή χρυσή λίστα της ελληνικής γαστρονομίας, με το εστιατόριο “Fiore” στη Ζάκυνθο και τα “Premiere” και “The Zillers” της Αθήνας να χάνουν το Χρυσό Σκούφο τους λόγω αποχώρησης των σεφ από τις κουζίνες τους, ενώ τα “Matsuhisa Mykonos” και “Kooc Secrets” δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη βαθμολογία που θα τους εξασφάλιζε τη διατήρηση του Χρυσού Σκούφου. Παράλληλα, τέσσερα new entries μετρά και η επικαιροποιημένη λίστα των τιμητικών διακρίσεων Top Notch (τα εστιατόρια “Cabbanes” στη Μύκονο, “Cretamos” στην Κρήτη, “Κουκούμαβλος” στη Σαντορίνη και “Veri Table” στην Αθήνα), ωστόσο η λίστα αυτή καταρτίστηκε φέτος με πολύ αυστηρότερα κριτήρια από κάθε άλλη χρονιά. Χαρακτηριστικά, τη διάκριση Top Notch απέσπασαν φέτος μόλις 19 εστιατόρια, αντί των 50(!) της περασμένης χρονιάς, γεγονός ενδεικτικό της πρόθεσης της γευσιγνωστικής επιτροπής του “αθηνοράματος” η τιμητική αυτή διάκριση να καθρεφτίζει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τη δυναμική των εστιατορίων εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από το κατώφλι των Χρυσών Σκούφων.

Στόχος της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων δεν είναι να μοιράζει βραβεία“, τόνισε, άλλωστε, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός κι επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της τελετής. “Στόχος της είναι, με την παρέμβασή της στα πράγματα, να ωθεί τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας συνεχώς προς την κορυφή“, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα φετινά αποτελέσματα των αξιολογήσεων της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων αποτυπώνουν τη “για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο που συντελείται στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες“, δηλαδή στα επίπεδα κάτω του 15/20  (η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων). “Αυτή η σημαντική συγκέντρωση καλών εστιατορίων στη βαθμολογική ζώνη από 14/20 έως 14,90/20, η οποία διευρύνεται εντυπωσιακά από χρόνο σε χρόνο, μας οδήγησε στην απόφαση να επαναπροσδιορίσουμε την αξιολογητική πολιτική του θεσμού, μετά από πολλά χρόνια”, σημείωσε η Άννη Ηλιοπούλου, εξηγώντας ότι “αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω και η βαθμολόγηση αλλά και οι βάσεις αξιολόγησης που εξασφαλίζουν βραβείο”, διασφαλίζοντας έτσι ότι “κάθε χρόνο θα βραβεύονται μόνον οι καλύτεροι των καλύτερων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προστιθέμενη αξία των βραβείων για όσους τα αποσπούν”.

“Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή για ένα μεγαλύτερο ποιοτικό άλμα στην υψηλή γαστρονομία στη χώρα μας”, πρόσθεσε η Άννη Ηλιοπούλου. “Χρειαζόμαστε περισσότερα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών κι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει ακόμα σοβαρότερες επενδύσεις, για να εξελιχθεί ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η συνέπεια του προσφερόμενου προϊόντος, για να αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση. Μόνο έτσι, όμως, θα μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και να μπει στις παγκόσμιες κατατάξεις των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου και των παγκόσμιων βραβείων”, σημείωσε. “Έχει έρθει όμως η ώρα να βάλουμε ψηλά τον πήχη και τις φιλοδοξίες μας – εξάλλου η Ελλάδα έχει δείξει ότι πάντα τα καταφέρνει στα δύσκολα”, κατέληξε.

Οι καλύτερες στιγμές της βραδιάς

Όχι μόνο λάμψη, αλλά και χιούμορ “σέρβιρε” η 31η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, με παρουσιαστές της βραδιάς τον Γιώργο Καραμίχο και την Κατερίνα Παπουτσάκη, και με το κόνσεπτ της απονομής να περιστρέφεται γύρω από το… Quizine: ένα πρωτότυπο και ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό παιχνίδι γνώσεων, που παρέσυρε την αίθουσα σε ένα σπαρταριστό ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας και του ρόλου των Χρυσών Σκούφων και του “αθηνοράματος” στην εξέλιξή της.

Με τη βοήθεια έξι παικτών “που επελέγησαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης”, όπως μας ενημέρωσαν οι δυο παρουσιαστές, η σκηνή του του ballroom του “Athenaeum InterContinental” μετατράπηκε σε… τηλεοπτικό πλατό, όπου οι δημοφιλείς ηθοποιοί Κατερίνα ΜισιχρόνηΜάξιμος Μουμούρης και Αργύρης Πανταζάρας από τη μια πλευρά, και οι πολυβραβευμένοι σεφ Λευτέρης ΛαζάρουΈκτορας Μποτρίνι και Αλέξανδρος Τσιοτίνης από την άλλη, αφού ξεδίπλωσαν το υποκριτικό τους ταλέντο (τον ταξιτζή και ερασιτέχνη τρομπονίστα υποδύθηκε ο Λευτέρης Λαζάρου, τον τραπεζοϋπάλληλο με χόμπι την τοξοβολία ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και τον ορθοπεδικό χωρίς άλλα ενδιαφέροντα ο Έκτορας Μποτρίνι), διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους, τσεκάροντας τις γνώσεις τους πάνω σε γαστρονομικά και χρυσοσκουφάτα θέματα.

Το όνομα του εστιατορίου για το οποίο, στις σελίδες του “αθηνοράματος”, γράφτηκε η πρώτη κριτική εστιατορίου στην Ελλάδα (το “Chevalier” της Κηφισιάς, στις 16 Οκτωβρίου του 1976), ή τα πιο παράδοξα σερβίτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί σε diner de gala των Χρυσών Σκούφων (σφυρί και νυστέρι, για το δείπνο του Ιταλού σεφ Davide Scabin, στην απονομή του 2019), ήταν ανάμεσα στα gastro-trivia που κλήθηκαν να εντοπίσουν οι δυο αντίπαλες ομάδες, κι αφού η σύγκρουσή τους έληξε σε μια απόλυτα δίκαιη ισοπαλία, η… ροή του προγράμματος επανήλθε στο κυρίως θέμα της βραδιάς, που δεν ήταν άλλο από τις απονομές.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας, με την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη να ανοίγει το χορό των βραβεύσεων συγχαίροντας τους Χρυσούς Σκούφους “που επί 30 χρόνια συμβάλλουν ουσιαστικά στον τουρισμό, μέσα από την αναβάθμιση των εστιατορίων της χώρας”. Αμέσως μετά, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, υπογράμμισε τη σημασία των Χρυσών Σκούφων ως “μια τελετή – θεσμός, που έχει βοηθήσει την εξέλιξη της γαστρονομίας της χώρας σε δύναμη που συμβάλει στην προσέλκυση διεθνών επισκεπτών, δίνοντάς τους αφορμές να έρχονται και να επανέρχονται στη χώρα”.

Η αναπληρώτρια δήμαρχος Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη μίλησε για τη “μακριά ιστορία ενός θεσμού ταυτισμένου πια με την Αθήνα, η οποία, με τη συμβολή των Χρυσών Σκούφων μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχει μετατραπεί σε γαστρονομικό προορισμό”, ενώ η διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” Ιωάννα Παπαδοπούλου, αφού αναφέρθηκε στη στενή σχέση γαστρονομίας και τουρισμού, ευχήθηκε από σκηνής “τα ταξίδια από τον ΔΑΑ να είναι τόσο απολαυστικά όσο η απόλαυση που μας προσφέρουν τα εστιατόρια που τιμούμε απόψε”.

Τη σημειολογία της… ενδυματολογίας ανέδειξε ο συνιδιοκτήτης της Ροκάκης Α.Ε. Γεώργιος Αλβέρτος Ροκάκης, αναφέροντας ότι “είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, τους ανθρώπους αυτούς που βλέπω εδώ και χρόνια στις κουζίνες με τις ποδιές και τις φόρμες τους, να τους βλέπω εδώ με τα ωραία τους ρούχα, αφού είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δουλειά σου να γίνεται αφορμή να βάλεις τα καλά σου”, ενώ συγχαρητήρια στο “αθηνόραμα” εξέτεινε ο head oenologist της Boutari και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιάννης Βογιατζής “για τη διαχρονική σταθερότητα στην αξιοπιστία των Χρυσών Σκούφων”.

“Το μεγαλύτερο βραβείο που πρέπει να δώσουμε απόψε, είναι στην επί 30 χρόνια προσπάθεια της Άννης Ηλιοπούλου για τους Χρυσούς Σκούφους”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, εκπροσωπώντας την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφερόμενος στη διαχρονική στήριξη που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει το Υπουργείο στους Χρυσούς Σκούφους. “Θερμά συγχαρητήρια για τον πλέον καταξιωμένο και μοναδικό τόσο επιδραστικό θεσμό στη γαστρονομία της χώρας, που βοηθά ανυπολόγιστα στην ανάπτυξη κι εξέλιξη του γαστρονομικού τουρισμού”, κατέληξε.

Βραβεία απένειμαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Γιώργος Δενεδιός, η τομεάρχης Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Ελένη Χριστοπούλου, η director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, η senior brand manager international Nestlé Waters & Beverages Κωνσταντίνα Φέρτη, ο brand αmbassador του Flor De Caña Αναστάσης Καραφουλίδης, ο brand president της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, η managing director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Η γαστρονομική κορύφωση

Ένα από τα καλύτερα δείπνα στην πρόσφατη ιστορία των Χρυσών Σκούφων ήταν, κατά κοινή ομολογία αυτό που έκλεισε την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2024, κι αυτό χάρη στη συνεργασία του τριάστερου Ολλανδού σεφ Jacob Jan Boerma, μετρ της φινέτσας και της τεχνικής (ο οποίος σήμερα διευθύνει τρία εστιατόρια με αστέρι Michelin στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ιαπωνία), με τον επίσης βραβευμένο με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο επί σειρά ετών Παύλο Κυριάκη. Οι δυο τους υπέγραψαν ένα συναρπαστικό σοφιστικέ μενού, με ολλανδική τόλμη, ασιατικές επιρροές, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, που ενθουσίασε τους 300 περίπου προσκεκλημένους χάρη στους ευρηματικούς συνδυασμούς και τις ντελικάτες ισορροπίες του. Οι τυχεροί συνδαιτημόνες, αφού απόλαυσαν τις φινετσάτες δημιουργίες, συνδυασμένες με εξαιρετικές οινικές επιλογές, αποθέωσαν στο φινάλε τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Ανδρέα Φίλη, executive chef του “InterContinental”, με την μπριγάδα του.

Πηγή : athinorama.gr

10
10