ΧΑΡΗΣ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ: «ΤΑ SOCIAL MEDIA ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»

Το βιογραφικό του παρακάτω δημοσιογράφου είναι ανεξάντλητο. Είναι εκδότης του Newspistol.gr. Στις συνεργασίες του, συγκαταλέγεται ο ALPHA. Είναι Social Media Advisor ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, ανήκει στο δυναμικό της BarkingWell Media, στο κομμάτι της δημιουργίας και προώθησης των παραγωγών του Νίκου Κοκλώνη, που όπως ισχυρίζεται είναι εξαιρετικός φίλος και εργοδότης! Παράλληλα, συνεργάζεται με την Ναταλία Γερμανού και την εκπομπή «Καλύτερα δε Γίνεται». Έχει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, με δική του 20λεπτη στήλη!

Οι εκπομπές του, στην Αμερική από το 2015, έχουν να κάνουν με την Ελληνική ομογένεια, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα ταξίδια του, οι συναντήσεις του αλλά και οι εμπειρίες από τον χώρο, τον έχουν κάνει να συγκαταλέγεται στις δυνατές δημοσιογραφικές προσωπικότητες. Ο Χάρης Λεμπιδάκης, δίνει σε καθημερινή βάση, σοβαρά δείγματα δημιουργίας μέσα από τη δουλειά του και αποτελεί πρότυπο για τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.

Θα ήθελα να πάμε μερικά χρόνια πίσω και να θυμηθείς πως προέκυψε η ενασχόληση με την δημοσιογραφία

Η ενασχόληση μου, με στην δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1996. Όταν αποφάσισα να πάω στο Εργαστήριο δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Ήταν μία μοναδική εμπειρία να σου κάνει μάθημα τότε ο κύριος Κουίκ, ο Νίκος Μάνεσης, η Τατιάνα Στεφανίδου, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Νικόλας Βαφειάδης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι δημοσιογράφοι. Το 1997 που φοιτούσα στο πρώτο έτος της σχολής, είχα την χαρά και την τύχη, να δουλέψω στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, το «Καλημέρα Ελλάδα». Ο ίδιος ο Γιώργος, που έκανα πρακτική τότε στην ραδιοφωνική του εκπομπή, μου έκανε πρόταση να συνεργαστώ μαζί του και για μένα αυτό ήταν ένα θείο δώρο, που έμαθα τι είναι δημοσιογραφία και μου έδωσε ευκαιρίες πολλές, να κάνω ρεπορτάζ και να δω πως στήνεται μία εκπομπή που τότε έκανε 70% τηλεθέαση. Είχα το μικρόβιο της ψυχαγωγίας όμως και ο ίδιος ο Γιώργος με πρότεινε να δουλέψω στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στον Πρωινό Καφέ που συνεργάστηκα το 2001 και το 2002 και έχω να θυμάμαι μόνο ωραία πράγματα.

Μετέπειτα βρέθηκα στο Alter που έμεινα σχεδόν πέντε χρόνια και δημιουργήσαμε μαζί με την Βάσια Λόη μία εκπομπή που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό! Έτσι «ψήθηκα» στο χώρο αυτό και προέκυψε μέχρι σήμερα που κάνουμε αυτή τη συζήτηση να έχουν περάσει 25 χρόνια όμορφα, δημιουργικά που έχω όμως την χαρά να λέω ότι δούλεψα και δε μου έχει χαριστεί τίποτα

Πιστεύεις ότι στο χώρο έχουν «εισβάλει» άτομα χωρίς αξίες και προσωπικότητα;

Ναι το πιστεύω ότι στο χώρο αυτό υπάρχουν άτομα, τα οποία είναι και ατάλαντα και δεν θα έπρεπε να έχουν ευκαιρία καν, να έχουν θέση σε μία τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα στο χώρο της δημοσιογραφίας, αν συγκρίνουμε τι γινόταν το 1990 και το 2000 και το τι γίνεται σήμερα, εν έτη 2023. Πλέον πουλάει και λανσάρεται, μόνο η εικόνα, η ομορφότερη και η εμφάνιση και η δύναμη που μπορεί να έχει ένα άτομο στα social media. Και βλέπεις σπουδαγμένους ανθρώπους, με πτυχία και γνώσεις, να ψάχνουν να βρουν μία δουλειά και να αναγκάζονται να κάνουν κάτι άλλο, από αυτό που έχουν ονειρευτεί. Ναι αυτό είναι αδικία!

Βιώνουμε μια κρίση αξιών και θεσμών η η κοινωνίας μας αλλάζει με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε και κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα.

Βιώνουμε γενικά μία κρίση προσωπικότητας. Οι άνθρωποι έχουν αλλάξει στον τρόπο που σκέφτονται και πλέον δε λειτουργούν συλλογικά αλλά ατομικά. Όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα, να κρίνουμε τα πάντα και τους πάντες και πολλές φορές είμαστε άδικοι. Και σ’ αυτή την ερώτηση που μου θέτεις, θα σου πω ότι την μεγάλη ζημιά την έχουν κάνει τα social media, που πίσω από ένα πληκτρολόγιο, πολλές φορές υπάρχει ένα ανώνυμο προφίλ, που ο καθένας μπορεί να σε καταστρέψει με μία κριτική και με μία άποψη και να σου δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά σου και στην προσωπική σου ζωή.

Τα social media έχουν κάνει κακό στις ανθρώπινες σχέσεις; Θα ήθελα τη γνώμη σου

Νομίζω σου απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, που μου έθεσες και θα σου πω ότι τα social media έχουν κάνει ζημιά και στις ανθρώπινες σχέσεις. Γι’ αυτό βλέπεις πολλά ζευγάρια να χωρίζουν, να λείπει το φλερτ από την καθημερινότητά μας και να δημιουργούνται σχέσεις και γνωριμίες μέσω μηνυμάτων. Δεν υπάρχει νομίζω κάτι χειρότερο στην ανθρωπότητα, από το Instagram, το Twitter και το facebook.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία τι είναι αυτό που θα άλλαζες;

Ειλικρινά δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτά που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Θα σου έλεγα ότι έχω ένα απωθημένο και το προσπαθώ πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, να κάνω μία ταξιδιωτική εκπομπή έτσι όπως όμως την ονειρεύομαι εγώ. Να έχει μέσα το στοιχείο του ρεπορτάζ και να μοιραστώ αλήθειες, με την ελληνική ομογένεια όλου του κόσμου. Αυτό δηλαδή που έχω προσπαθήσει και κάνω τα τελευταία εφτά χρόνια, μόνος μου με δικά μου χρήματα και έχουν γίνει μικρές εκπομπές ωριαίες και προβάλλονται στην Αμερική και στην Αυστραλία. Συνεργάζομαι με το Νίκο Κοκλώνη τα τελευταία τρία χρόνια και είμαστε συνέχεια σε συζητήσεις, στο να υλοποιήσουμε κάποια στιγμή αυτή τη σκέψη και ευελπιστώ ότι και με την δική του εμπειρία και γνώση, θα βρούμε τον τρόπο και θα το κάνουμε μελλοντικά αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα κάποιες ευχές για το νέο έτος και τι περιμένεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο να σου φέρει.

Προσωπικά θέλω να έχω υγεία και ψυχική ηρεμία. Θέλω δίπλα μου να έχω άτομα τα οποία θα μπορώ να εμπιστευτώ και θα μπορώ να μοιραστώ σκέψεις, όνειρα και λάθη που μπορεί να έχω κάνει ώστε να με διορθώσουν. Όλος ο κόσμος να έχει υπομονή και το 2023 να τους φέρει κάτι τις παραπάνω ώστε να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη τους.

Χάρης Λεμπιδάκης
Εκδότης Newspistol.gr
ΒarkingWell Media
Alpha Tv
Social Media Advisor