ΤΟ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΟ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

Οι φράουλες και τα οφέλη αυτού του πολυαγαπημένου φρούτου για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.
Ένας ανοιξιάτικος πειρασμός, οι φράουλες αρχίζουν να μας δελεάζουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θεωρούνται λιχουδιά που απολαμβάνεται ως επιδόρπιο ή ως συστατικό σε παγωτά, smoothies, μαρμελάδες και κέικ, όμως οι φράουλες είναι επίσης ένα απροσδόκητο αντιγηραντικό superfood.

Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσιες σε ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C (περιέχουν περισσότερη από τα πορτοκάλια), καθώς και μέταλλα όπως κάλιο και μαγγάνιο, διαθέτοντας μια ποικιλία από “υπερδυνάμεις”:

Τα οφέλη για το δέρμα 
Οι φράουλες διεγείρουν την παραγωγή   κολλαγόνου, καταπολεμούν την ακμή, προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και ωφελούν τον εγκέφαλο. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τους διατροφολόγους, θα έπρεπε να τις καταναλώνουμε καθημερινά.

Όμως, προσοχή: όταν πρόκειται για την επιδερμίδα, χρειάζεται να γίνει διάκριση. Ο Dr. Ricardo Ruiz Rodríguez εξηγεί στο βιβλίο του “What Your Skin Says About You” (όπως αναφέρεται στο Vogue.es): “Η βιταμίνη C που λαμβάνουμε από το στόμα δεν φτάνει στο δέρμα, επομένως το ιδανικό είναι να εφαρμόζεται τοπικά με τη μορφή καλλυντικού, αν θέλουμε να δούμε αποτελέσματα. Η ποσότητα βιταμίνης C που απορροφάται είναι 27 φορές μεγαλύτερη όταν εφαρμόζεται με τη μορφή κρέμας ή ορού σε σχέση με την από του στόματος λήψη,” αναφέρει ο ειδικός.

Ωστόσο, κάθε τρόπος κατανάλωσης βοηθά, ιδίως όταν το συγκεκριμένο φρούτο έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία μας. “Οι φράουλες οφείλουν το χρώμα τους στη μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική φθορά. Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή, βελτιώνει το μαύρισμα ενώ παράλληλα παρέχει καρδιοπροστασία και προστασία από τις ακτίνες UVA,” εξηγεί η Dr. Juana Coronado από την ιατρική ομάδα Mira+Cueto.

Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η υψηλή σε κάλιο καθιστούν τις φράουλες κατάλληλες για άτομα με υπέρταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα σε συμπληρώματα και θεραπείες: το μαγνήσιο.

“Το μαγνήσιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Προωθεί επίσης τη μυϊκή χαλάρωση, βελτιώνοντας τη γενική ευεξία και τον ύπνο,” αναφέρει η Dr. Laura Parada, διατροφολόγος του Slow Life House. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι να τις εντάξουμε στη διατροφή μας ως σνακ, επιδόρπιο ή υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες συμπλήρωμα: 100 γρ. φρέσκων φραουλών περιέχουν μόλις 33 θερμίδες.

Φράουλες: όλα τα οφέλη και οι ιδιότητες
Πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά όπως το ελαγικό οξύ, προστατεύουν τις ίνες της ελαστίνης και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.

  •  Μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ωφελούν την καρδιά.
  • Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου
  • Περιέχουν φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), σημαντικό στην εγκυμοσύνη
  • Περιέχουν κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • Περιέχουν 91% νερό, ενυδατώνουν τον οργανισμό
  • Είναι χαμηλές σε θερμίδες (32 kcal/100g)
  • Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο – κατάλληλες για διαβητικούς
  • Οι διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που περιέχουν ευνοούν το έντερο και την πέψη
  • Ρυθμίζουν την “κακή” χοληστερόλη (LDL)

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στο Nutrients δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση φραουλών μπορεί να προλάβει την άνοια.

Αντενδείξεις
Η αλλεργία στη φράουλα είναι σχετικά συχνή, ιδίως στα παιδιά. Περιέχουν γοϊτρογόνες ουσίες που επηρεάζουν τον θυρεοειδή, επομένως να αποφεύγονται από άτομα με θυρεοειδοπάθειες.

Πώς να τις καταναλώσετε μέσα στη μέρα

Πρωινό:
-Προσθέστε φράουλες στο porridge ή τη γκρανόλα
-Smoothie με: 1 φλιτζάνι φράουλες, 1 μπανάνα, 1 κ.γ. φυτικής πρωτεΐνης (π.χ. αρακά ή λούπινου), 1 κ.γ. σπόρους κάνναβης, 1 κ.γ. κολλαγόνο σε σκόνη, γάλα αμυγδάλου ή βρώμης

Μεσημεριανό:
-Φτιάξτε δροσερές σαλάτες με:
-Ρόκα ή βαλεριάνα
-Φρέσκο μάραθο
-Ραντίτσιο
-Μαλακό κατσικίσιο τυρί
-Λεπτοκομμένες φράουλες

Ντρέσινγκ: ελαιόλαδο, μηλόξυδο, ταχίνι

Σνακ:

Ανακατέψτε ψιλοκομμένες φράουλες με ελληνικό ή πλήρες γιαούρτι

Βραδινό επιδόρπιο:

Πουτίγκα με chia και φράουλες:
-4 κ.σ. chia (μουλιασμένες)
-2 κ.γ. κακάο
-3 με 4 χουρμάδες
-1 φλιτζάνι φράουλες
-1 κ.γ. τριμμένη καρύδα
-Γάλα καρύδας ή βρώμης (στο μπλέντερ)

Πηγή : vogue.gr