ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Ιστορικές κουζίνες, εμβληματικοί χώροι και ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις αλλά και ιδιαίτερα πιάτα από φημισμένους σεφ.

Σούπερ σταρ της κατσαρόλας, ταπεινές ιστορικές κουζίνες, εμβληματικοί χώροι. Πιάτα που μιλούν για τις μνήμες, το παρελθόν, τους ανθρώπους του σήμερα. Η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, κλασική και ανήσυχη ταυτόχρονα, μας ταΐζει αληθινό φαγητό, δημιουργικές ανατροπές και λόγους για να υψώνουμε τα ποτήρια στην τύχη μας που ζούμε ή επισκεπτόμαστε αυτή την υπέροχη πόλη.

Όλυμπος Νάουσα

Εμβληματικό, απαστράπτον, με μαγευτική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, δικαιώνει κάθε λέξη που έχει γραφτεί για αυτό. Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, εδώ και περίπου ένα χρόνο, άνοιξε ξανά τις πύλες του και ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας αποφάσισε να τιμήσει την παράδοση του μαγαζιού και ταυτόχρονα να μας εκπλήξει.

Εδώ, θα απολαύσετε μία χωριάτικη όπως δεν την έχετε γευτεί ποτέ, μια χορτόπιτα με τσουκνίδα και καλαθάκι Λήμνου, το περιβόητο σκουμπρί της πόλης καπνισμένο σε κέδρο, το γιουβέτσι θαλασσινών με μανταρίνι, χιουνκιάρ μπεγιεντί με άρωμα Ανατολής, μπακαλιάρο Αγιορείτικο και δεκάδες άλλες νοστιμιές, μιας πραγματικά μεγάλης μαγειρικής.

Διεύθυνση: Λεωφ. Νίκης 5, Τηλ: 2310 275715

Ambrosia

Αποτελεί έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό και καταφέρνει να συνδυάσει τη σύγχρονη αισθητική με την πολυτελή ατμόσφαιρα και το νόστιμο φαγητό. Πρόκειται για το εστιατόριο Αμβροσία του Hyatt Regency Thessaloniki. Η κουζίνα του, με την υπογραφή του Executive Chef Απόστολου Αλτάνη, δίνει έμφαση στην εντοπιότητα αλλά και τη μεσογειακή παράδοση και γαστρονομία ενώ οι πρώτες ύλες διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα. Η λίστα κρασιών είναι εκλεκτή, με επιλογές από τοπικούς και διεθνείς αμπελώνες, ενώ η εξυπηρέτηση είναι υψηλού επιπέδου, συμβάλλοντας σε μια αξέχαστη εμπειρία. Το «Αμβροσία» αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που επιζητούν μια ποιοτική γαστρονομική απόδραση, συνδυάζοντας υψηλή γαστρονομία με άριστη εξυπηρέτηση σε έναν υπέροχο χώρο.

Διεύθυνση: 13ο χλμ. Θεσσαλονίκης -Περαίας, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310401418

Ηλιόπετρα

Κρυμμένο σε ένα μικρό στενό, δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο της πόλης, ήρθε για να μείνει. Μια εμπνευσμένη και δεμένη ομάδα με επικεφαλής τον Γιώργο Ζαννάκη, σερβίρει πιάτα εξαιρετικά, που δεν μιμούνται τίποτε, δεν σου θυμίζουν κάτι παρόμοιο και αποτελούν μία έκρηξη νοστιμιάς. Dumplings βρασμένα σε ζωμό γίδας, γαρίδα και σουπιά σε γάλα καρύδας, χελιδονόψαρο φρικασέ, κουνουπίδι ψητό με κρέμα από αυγό ποσέ. Γοητεύει από επαγγελματίες γευσιγνώστες, μέχρι συντηρητικούς της γεύσης. Οπωσδήποτε κράτηση, γιατί το μαγαζί είναι μικροσκοπικό.

Διεύθυνση: Αισχύλου 5, Τηλ: 2314055553

Onora

Η επιστροφή του Γιάννη Κιόρογλου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πανόραμα. Ο διάσημος σεφ που αλωνίζει τη Μεσόγειο και την Καραϊβική και πηγαινοέρχεται από τις Κάνες και το Saint Barth, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάρο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, έφτιαξε τον δικό του χώρο στο Πανόραμα. Μια κουζίνα με τη δική της γραμματική, που πατάει γερά στη γευστική δύναμη της θάλασσας, επιλέγει τεχνικές από όλη τη Μεσόγειο και εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Στο γιουβέτσι θαλασσινών και στο ταρτάρ λαβράκι, θα υψώσετε τα ποτήρια σας για να πιείτε στην υγειά των ψαράδων στη ψαραγορά της Μηχανιώνας. Στο μοσχαράκι με παστινάκι, τσιμιτσούρι και βούτυρο φουντουκιού, θα καταλάβετε γιατί ο Κιόρογλου είναι τόσο περιζήτητος στις κουζίνες της Γαλλίας. Και στο παγωτό με κρέμα μπουγάτσας θα αισθανθείτε ευτυχείς που περιδιαβαίνετε αυτή την πόλη με την τόσο σπουδαία κουζίνα.

Διεύθυνση: Παπαδοπούλου 17, Πανόραμα, Τηλ: 2310 341800

Salonika

Ήταν μια μεταγραφή που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά σχεδόν χρόνια και μας έκανε περήφανους. Δικαίωσε όλες μας τις προσμονές και έκανε στέκι των καλοφαγάδων το εστιατόριο του Μακεδονία Παλλάς. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου «κεντάει» στην κουζίνα του Salonika. Αληθινή, ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Φέρνει το περέκ στο τραπέζι μας και μας ξαναθυμίζει το μεγαλείο αυτού του πιάτου. Κάνει έναν ανάλαφρο μουσακά, αξέχαστα κολοκυθάκια αυγολέμονο, φρέσκα ζυμαρικά με βρασμένο για ώρες μοσχάρι, επιδόρπια που κουβαλάς την επίγευσή τους για μέρες.

Διεύθυνση: Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τηλ: 2310897197

Κρόνος παρά θιν αλός

Μετράει πάνω από έξι δεκαετίες ζωής. Είναι ένα μαγειρικό καταφύγιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στέκι για τους καλοφαγάδες της περιοχής, αλλά και για πολλούς ακόμη που έρχονται από μακριά για να απολαύσουν την αληθινή κουζίνα του. Στον Κρόνο, θα γευτείτε τα καταπληκτικά σουτζουκάκια του, τους περίφημους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, εξαιρετικό αφράτο μπιφτέκι, αλλά και σουβλιστή μπριζόλα. Φυσικά, ρωτάμε και τα μαγειρευτά, τα οποία είναι σπιτικά με βούλα.

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 77, Τηλ: 2310 414871

Μαύρη θάλασσα

Ένας μερακλής καφετζής από τη Μαύρη Θάλασσα που ήρθε πρόσφυγας το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Προκομένοι απόγονοι, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αληθινή κουζίνα, με το Θερμαϊκό να ανοίγεται μπροστά σας. Και εγένετο η γαστρονομική ιστορία ενός εστιατορίου που δεκαετίες ολόκληρες τραπεζώνει τους Θεσσαλονικείς, αρχικά στην Κάτω Τούμπα και από το 2013 στην Καλαμαριά. Στη Μαύρη θάλασσα θα φθάσουν στο τραπέζι σας ολόφρεσκα, σωστά ψημένα ψάρια, εξαιρετικά όστρακα, μια ταραμοσαλάτα αέρινη, μια λακέρδα αφρός, φρέσκιες μυρωδικές σαλάτες. Η ψαροφαγία, όπως θα έπρεπε να είναι.

Διεύθυνση: Νικ. Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, Τηλ: 2310 932542

Poster

Ό,τι πιάνουν το μετατρέπουν σε χρυσάφι. Χρυσάφι δημιουργικό, πανέμορφο, λειτουργικό. Το διάσημο δημιουργικό γραφείο της ομάδας Beetroot, έβαλε πόδι και στην γαστρονομία. Το εγχείρημα δεν μπορούσε παρά να στεφτεί με επιτυχία. Με επικεφαλής στην κουζίνα τον Βασίλη Χαμάμ, σε μια γειτονιά όπου όλα θυμίζουν την παλιά εμπορική Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε ένα καινούριο στέκι. Ο Ελληνοπαλαιστίνιος Βασίλης πήρε τις γευστικές του μνήμες από την Ανατολή, τις διεύρυνε σε όλη τη Μεσόγειο και δημιούργησε μία σειρά από πρωτότυπα, πεντανόστιμα πιάτα. Ορτύκια με σκόρδο και σέσκουλα, χειροποίητα ψωμάκια με μέλι και βούτυρο, ζυγούρι με πετμέζι και λάδι μυρωδικών.

Διεύθυνση: Πάϊκου & Συγγρού, Τηλ: 2310 547384

Nama

Στη γειτονιά του πανέμορφου βυζαντινού ναού των Δώδεκα Αποστόλων, που κερδίζει μια θέση στην καρδιά ντόπιων και επισκεπτών, το Nama γράφει ήσυχα μια σπουδαία γαστρονομική ιστορία. Κολοκυθοανθοί με αρωματικό γιαούρτι, χούμους με ρεβίθια, σαλάτα ανθών με γλυκό μπούκοβο, χοιρινή πανσέτα με κρέμα αγκινάρας, πατσιτσάδα με κόκορα, γαρίδες με κρέμα τραχανά, είναι μερικές μόνο από τις νόστιμες δημιουργίες μιας υπέροχης ομάδας ανθρώπων.

Διεύθυνση: Ολύμπου 1, Τηλ: 2313088241

Μούργα

Δημιούργησε σχολή, έβγαλε στρατιές μαγείρων όπου ο καθένας ακολούθησε τον δικό του δρόμο και έγραψε ιστορία. Η Μούργα της Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Λουκάκη, πήρε την πρώτη ύλη και την δόξασε με ένα τρόπο μοναδικό. Απλότητα, λιτότητα, αυθεντικότητα. Μια κουζίνα που από το τσουκάλι βγαίνει ότι έφερε η ψαριά και ότι έφτασε στον πάγκο της λαϊκής. Εμείς δοκιμάσαμε λαχανοντολμάδες με καραβίδα και γλυκό τραχανά και κασουλέ με μαύρα φασόλια και καπνιστό ξιφία. Όνειρο και τα δύο. Ονειρικές επίσης και οι φωτογραφίες του Νίκου Βαβδινούδη που κοσμούν στους τοίχους και δημιουργούν ατμόσφαιρα.

Διεύθυνση: Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 268826

Χαρούπι

Έσκασε μύτη στη άκρη των βασανισμένων λαδάδικων και δημιούργησε σταδιακά μαζί με το +τροφή και το Τριζόνι, ένα καινούριο γαστρονομικό στέκι. Ο φιλόλογος και σεφ Μανώλης Παπουτσάκης έφερε στην πόλη κάτι από την αυθεντικότητα, τη νοστιμιά και το μεγαλείο της κρητικής κουζίνας με μια ματιά ανανέωσης και τόλμης. Μοσχομυριστά καλτσούνια, ντολμαδάκια με ρύζι, ανθοί γεμιστοί, χοχλιοί μπουμπουριστοί με μπόλικο δεντρολίβανο, γαμοπίλαφο, κουνέλι οφτό. Μας ταξιδεύουν στη Μεγαλόνησο και μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο Χαρούπι.

Διεύθυνση: Δόξης 4, Τηλ: 6988 526262

+τροφή

Στον ίδιο δρόμο με το Χαρούπι, ο Γιάννης Λουκάκης της Μούργας, δημιούργησε πριν λίγα χρόνια το + τροφή (διαβάζεται «συν τροφή). Και γύρω από μία μεγάλη γαλλική στόφα της εταιρείας Molteni, συντελέστηκαν μικρά και μεγάλα γαστρονομικά θαύματα. Από το ταρτάρ τόνου με φύτρες και ρώσικη σαλάτα έως τη ψητή λαχανίδα με τα καραμελωμένα φουντούκια και από το μαύρο χοίρο με κρέμα κουνουπιδιού μέχρι την τάρτα με αλμυρή καραμέλα. Η υπογραφή του Ιάσωνα Λίγα στις οινικές επιλογές συμπληρώνει το κόνσεπτ και κάνει το +τροφή βασικό γαστρονομικό προορισμό της πόλης.

Διεύθυνση: Δόξης 7, Τηλ: 2310 540260

Τριζόνι

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Χαλκιδική, στην αυλή ενός σπιτιού με την ψαριά, ενός επιδέξιου ψαρά, του Γιώργου Σούσουρα. Από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής εδώ και λίγα χρόνια, η δεύτερη γενιά, ο Αστέριος Σούσουρας προσγειώθηκε σε ένα νεοκλασικό των λαδάδικων και έφερε τη δημιουργική ψαροφαγία σε αυτή τη γωνιά της πόλης. Κακαβιά από πετρόψαρα, λευκή ταραμοσαλάτα με yuzu, αχνιστά μύδια, σπαρταριστά ψάρια και ζυμωτό ζεστό ψωμί, συμπληρώνουν τη γαστρονομική πιάτσα της γειτονιάς.

Διεύθυνση: Λυκούργου 2, Λαδάδικα, Τηλ: 2310 268880

Μαιτρ & Μαργαρίτα

Το καταπληκτικό μυθιστόρημα του Μπουλγκάκοφ, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει όνομα εστιατορίου. Και μόνο δύο άνθρωποι σαν τον Σωκράτη και τη Ρόη θα μπορούσαν να το κάνουν. Μεσούσης της κρίσης το 2015 άναψαν τα τσουκάλια τους και μας έβαλαν γυαλιά. Γκιουζλεμέδες με χόρτα εποχής και ξηρό ανθότυρο, στριφτάρια με μανταρίνι και θαλασσινά, λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο καβουρμά, αμπελοφάσουλα σχάρας με σιτάρι, ντοματίνια και σκορδαλιά αμυγδάλου. Πιάτα δημιουργικά, ευφάνταστα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και βαθιά νοστιμιά.

Διεύθυνση: Φράγκων 3, Τηλ: 2310 4007586

Duck Private Cheffing

Ένα μεγάλο γαστρονομικό στοίχημα της Ιωάννας Θεοδωρακάκη έχει κερδηθεί εδώ και χρόνια στην εξωτική Πυλαία. Στον ανακαινισμένο πλέον χώρο, η σημαντική σεφ δημιουργεί πιάτα με διεθνείς πινελιές και βαθιά νοστιμιά. Σαλάτα βαλεριάνας με σύκα και φουά γκρα, χτένια με κρέμα σελινόριζας, πατσιτσάδα αστακού, ραβιόλια με μοσχάρι. Γεύσεις καθαρές, σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον.

Διεύθυνση: Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, Τηλ: 2315 519333

Cevicheria

Ένας μερακλής και τολμηρός ιχθυέμπορος, ο Ηλίας Κωνσταντινίδης, έστησε στο κέντρο της πόλης μια cevicheria, «μπουκιά και συχώριο». Σεβίτσε από ολόφρεσκα ψάρια, σουβλάκια με χταπόδι, λαχανικά και ψάρια που ψήνονται σε ιαπωνική σχάρα, sushi rolls, και εξαιρετικά κοκτέιλ για να συνοδέψουν μια σπάνια γευστική εμπειρία.

Διεύθυνση: Κατούνη 28, Τηλ: 2310 539292

Dacristo

Ήταν πρώτα απ’ όλα ένα σπουδαίο deli στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη. Στη συνέχεια, ήρθε να κατακτήσει τους ανθρώπους του κέντρου και έγινε κλασικό πέρασμα για τους Θεσσαλονικείς που ξέρουν από γαστρονομία. Τα εκλεκτά προϊόντα του super deli μπορεί κανείς να τα απολαύσει στα λίγα τραπέζια του μαγαζιού, μαζί και αρκετά πιάτα μοναδικής νοστιμιάς. Burger ζουμερά με μοσχάρι black angus, πίτσες με ιταλικό αέρα και αυθεντική νοστιμιά, ραβιόλια με μοτσαρέλα και φασκόμηλο, εξαιρετικά σάντουιτς και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Διεύθυνση: Π.Π. Γερμανού 13-15, Τηλ: 2310 235900

Πηγή : travel.gr