Η βρετανική παράδοση στην κατασκευή μαζί με την ιταλική φινέτσα οδήγησαν τον οίκο Gaziano & Girling στην κορυφαία λίστα των πολυτελών χειροποίητων ανδρικών υποδημάτων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Λονδίνο πολλοί CEO πολυεθνικών εταιρειών, θεωρούν απαραίτητη την αγορά ενός ζευγαριού με τη συγκεκριμένη υπογραφή -ίσως και ως δείγμα status- τα οποία στην περίπτωση των ready to wear ξεκινούν περίπου από τα 1.700 ευρώ, ενώ στα κατά παραγγελία αγγίζουν και συχνά ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.
Από το Τόκιο έως τη Νέα Υόρκη
Οι Tony Gaziano και Dean Girling, πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους, είχαν ήδη μια προϋπηρεσία είκοσι χρόνων στην ιστορική υποδηματοποιία Edward Green & Co. Ο πρώτος ως σχεδιαστής και ο δεύτερος ως ειδικός τεχνικός της παραγωγής, με γνώση που προερχόταν και από τον υποδηματοποιό πατέρα του. Η πρώτη τους σκέψη μετά την ένωση των δυνάμεων τους, ήταν πώς να εξοικονομήσουν χρήματα για να ανοίξουν την εταιρεία τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που βρέθηκαν στο Τόκιο, όπου κατάφεραν να δεχτούν δεκάδες παραγγελίες, πριν μεταφερθούν για τον ίδιο λόγο στη Νέα Υόρκη. Όπως οι ίδιοι λένε, μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας, κατάφεραν χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, να χρηματοδοτήσουν το άνοιγμα του δικού τους καταστήματος στο νούμερο 39 της περίφημης Saville Row, ενός από τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στο Λονδίνο. Πριν συμβεί αυτό, όλες οι παραγγελίες που μάζευαν από τα ταξίδια τους, κατασκευάζονταν στο γκαράζ του Tony και στο υπόστεγο του κήπου στο σπίτι του Dean, με τη συνεργασία ενός ειδικού ράφτη στα χειροποίητα παπούτσια.
Τα σχέδια της Gaziano & Girling, συνδυάζουν μια μοναδική ισορροπία μεταξύ της σύγχρονης και της κλασικής φόρμας, στυλιζαρισμένης, όσο χρειάζεται, με ένα μοντέρνο twist και με κύριο μέλημα τη διαχρονικότητα και την αντοχή. Στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Northamptonshire, εργάζονται περισσότεροι από 20 τεχνίτες για την παραγωγή των υποδημάτων. Όλοι με άρτια εκπαίδευση και συνεχή παρακολούθηση από το δίδυμο των δημιουργών. Αν και η εταιρεία επιλέγει τα καλύτερα δέρματα από την Αγγλία και την Ελβετία, η χρήση του τέλειου δέρματος δεν αρκεί, καθώς οι παραδοσιακές επεξεργασίες, διαδραματίζουν εξίσου σπουδαίο ρόλο. Εξάλλου, ένα δέρμα, όσο καλής ποιότητας και να είναι, χρειάζονται πολλά στάδια για να αποκτήσει την ιδανική φινέτσα και πάνω από όλα τη φίνα, μαλακή αίσθηση που οφείλει να έχει, σε αυτού του μεγέθους, η πολυτελής κατηγορία υποδημάτων.
Η χειροποίητη διαδικασία και τα μυστικά της
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας για την τέλεια εκπαίδευση των τεχνιτών, είναι πως πολύ συχνά, οι υπεύθυνοι των τμημάτων, επισκέπτονται για εκπαίδευση τα βυρσοδεψία όπου επεξεργάζονται τα δέρματα που τελικά χρησιμοποιούνται. Αλλά και ο τρόπος ραψίματος της σόλας με το επάνω μέρος του παπουτσιού, διδάσκεται μεθοδικά στους νεότερους βοηθούς τεχνίτες, μέσω της γνώσης που διαθέτουν οι παλαιότεροι. Για παράδειγμα, στα loafers της Gaziano & Girling, υπάρχει μια «τυφλή βελονιά». Πρόκειται για το «αόρατο» χειροποίητο ράψιμο που δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά, σε κάποιον που δεν είναι έμπειρος γνώστης της διαδικασίας. Συχνά, αναφέρεται ότι τα υποδήματα της G&G, διαθέτουν εξωτερικά την εμφάνιση μιας Ferrari, ενώ στο εσωτερικό τους κυριαρχεί η αίσθηση ενός αυτοκινήτου πόλης, θέλοντας φυσικά να τονιστεί ή παράλληλη αίσθηση άνεσης που προσφέρουν πέρα από το μοναδικό αισθητικά αποτέλεσμα.
Αυτή η διαπίστωση, θυμίζει κάτι αντίστοιχο με εκείνο που είχε πει ο Mariano Rubinacci, ο σπουδαίος Ναπολιτάνος ράφτης, όταν είχε δηλώσει, ότι τα χειροποίητα σακάκια του, διαθέτουν μια μικρή και σχεδόν αόρατη ραφή εξωτερικά χωρίς να παρεμβαίνει στην όψη τους, ενώ το εσωτερικό τους, είναι εξαιρετικά άνετο και φιλικό για όποιον το φοράει, καθώς επιτρέπει ακόμα και μεγάλη εμβέλεια στην κίνηση των χεριών. Εξάλλου, αυτή η άνεση, πέρα από τη φινέτσα, είναι και το προσδοκώμενο όσον αφορά στις χειροποίητες δημιουργίες.
Μετά από τόσα χρόνια που βρετανική παραγωγή της υποδηματοποιίας, γνωρίζει μια πτώση στις πωλήσεις, η Gaziano & Girling συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, εξασφαλίζοντας κάθε χρόνο νέους απαιτητικούς πελάτες. Όχι μόνο από την αγγλική αγορά, αλλά και από το showroom στο Τόκιο και από τα συχνά σόου στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ακολουθώντας τα σύγχρονα προστάγματα για την προσοχή που απαιτείται από τις εταιρείες στη δημιουργία αποβλήτων, τα υλικά που απορρίπτονται από την παραγωγή, δέρματα, νήματα και ότι άλλο παραμένει στα αζήτητα, όλα χρησιμοποιούνται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του οίκου. Σε μια προσπάθεια να προσφέρουν γνώση σε μια νέα γενιά σπουδαστών-τεχνιτών, που θα ήθελαν να ενημερωθούν και να ακολουθήσουν επαγγελματικά αυτή την κατεύθυνση.