ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η 36Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ MICHELIN 2017

H 36η έκδοση του Οδηγού του Ομίλου Michelin για τις κυριότερες ευρωπαϊκές πόλεις που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, περιλαμβάνει 2.332 εστιατόρια από 44 πόλεις σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας για μία ακόμα χρονιά μια ενδεικτική εικόνα του γαστρονομικού γίγνεσθαι στην καρδιά της Ευρώπης.

Στα highlights των φετινών επιλογών το «Amador» στη Βιέννη, το οποίο μπήκε στη χρυσή πλέον τετράδα των βραβευμένων με δύο αστέρια εστιατορίων της περιοχής. Στα ηνία της κουζίνας ένας από τους αστέρες της αυστριακής γαστρονομικής σκηνής, ο σεφ Juan Amador, δημιουργεί σοφιστικέ πιάτα με έντονη γευστική προσωπικότητα και καλλιτεχνική παρουσίαση από επιλεγμένες πρώτες ύλες. Πρόκειται για ένα από τα 12 εστιατόρια που έκαναν αίσθηση αποκτώντας το δεύτερο αστέρι τους, κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων της κατηγορίας στα 91.

Εμπλουτισμένη φέτος κατά 51 εστιατόρια και η κατηγορία των εστιατορίων με ένα αστέρι που στο σύνολό τους έφτασαν τα 386 «χάρη στη νέα γενιά νέων ικανών σεφ που ανταποκρίνονται στη μαγειρική υψηλού επιπέδου διευρύνοντας τις επιλογές αξιόλογων χώρων -συχνά πιο casual- για να απολαύσει ο επισκέπτης ένα καλό δείπνο σε όμορφο περιβάλλον» επεσήμανε ο Michael Ellis, υπεύθυνος των εκδόσεων του Οδηγού. Όσο για τα εστιατόρια που απέκτησαν το τρίτο τους αστέρι, μόνο το ισπανικό Lasarte στη Βαρκελώνη είναι ο «νεοφερμένος» της λίστας που αποτελείται από συνολικά 20 εστιατόρια.

Η επιβράβευση της καλής σχέσης ποιότητας – τιμής είναι ένα επιπλέον κομμάτι στο οποίο εστιάζουν οι επιθεωρητές και αυτό φάνηκε στην φετινή αύξηση των εστιατορίων της συγκεκριμένης κατηγορίας σε 311 με 50 νέες καταχωρήσεις μέσα στις οποίες συμπεριλήφθηκε και το αθηναϊκό Nolan. Σημειώνουμε ότι τα Αθήρι και Οικείο έχουν επίσης ενταχθεί στη watch list των επιθεωρητών φιγουράροντας στη λίστα με τα βραβεία Bib Gourmand εδώ και δύο συνεχόμενες χρονιές.

michelin

Οι καταχωρήσεις της έκδοσης αφορούν τις εξής χώρες: Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ), Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αντβέρπ), Τσεχία (Πράγα), Δανία (Κοπεγχάγη, Ααρούς), Φιλανδία (Ελσίνκι), Γαλλία (Παρίσι, Λυόν, Στρασβούργο), Γερμανία (Βερολίνο, Κολονία, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Μόναχο), Ελλάδα (Αθήνα), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ιταλία (Ρώμη, Φλωρεντία, Μιλάνο, Τορίνο), Λουξεμβούργο, Ολλανδία (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη), Νορβηγία (‘Οσλο), Πολωνία (Βαρσοβία, Κρακοβία), Πορτογαλία (Λισαβόνα), Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελόνη, Βαλένσια), Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκόθενμπεργκ, Μάλμε), Ελβετία (Βέρνη, Ζυρίχη, Γενεύη), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Μπέρμιγκχαμ, Εδιμβούργο, Γλασκόβη).

Στην Ελλάδα, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, τα δύο αστέρια τους διατηρούν τα εστιατόρια «Funky Gourmet» και «Σπονδή», ενώ τα «Botrini’s», «Ηytra» και «Varoulko» διατηρούν το ένα αστέρι τους. Αυτό που φέτος αλλάζει είναι τα Bib Gourmands με το «Nolan» να διακρίνεται μαζί με τα «Αθήρι» και «Οικείο» που επιβραβεύτηκαν για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους. Συγχαρητήρια σε όλους!

Πηγή: olivemagazine.gr

10
10