ΣΙΝΕΜΑ : “ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ”

Νεονουάρ που δεν πρωτοτυπεί, πιστό σε μια απόλυτα αναγνωρίσιμη φόρμουλα. Διαθέτει όμως στιβαρή πλοκή, πρωτότυπη βασική ιδέα και το παλιομοδίτικο άρωμα ασπρόμαυρου b-movie.

Αν δεν ήταν ηθοποιός, ο Μάικλ Κίτον μάλλον θα ήθελε πολύ να είναι… επαγγελματίας δολοφόνος. Γιατί και τις δύο φορές που έχει σταθεί πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας τον εαυτό του, υποδύεται έναν ψυχρό εκτελεστή φονικών συμβολαίων με δικό του ηθικό κώδικα. Μετά το “The Merry Gentleman” (2008), λοιπόν, ο αγαπημένος μας Μπάτμαν είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος ο οποίος μαθαίνει ότι πάσχει από μια ραγδαία εξελισσόμενη μορφή άνοιας. Προσπαθώντας να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του στις λίγες εβδομάδες διαύγειας που του απομένουν, βρίσκει την ευκαιρία να εξιλεωθεί, σώζοντας τη ζωή του γιου του με τον οποίο ήταν για χρόνια αποξενωμένος.

Το “Χρέος του Εκτελεστή” είναι ένα τυπικό νεονουάρ που δεν πρωτοτυπεί, πιστό σε μια αναγνωρίσιμη φόρμουλα. Διαθέτει όμως στιβαρή πλοκή, πρωτότυπη βασική ιδέα και το παλιομοδίτικο άρωμα ασπρόμαυρου b-movie. Ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο δράμα χαρακτήρων και το crime thriller, κερδίζει πόντους με το διακριτικό χιούμορ και τους δεύτερους χαρακτήρες του (απόλαυση η ντετέκτιβ Ίκαρι της Σούζι Νακαμούρα), γνωρίζοντας στην εντέλεια τα όρια του κινηματογραφικού μεγέθους του.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TANWEER

Πηγή : athinorama.gr