ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Για τους μεγάλους λάτρεις της κρουαζιέρας η μόνιμη εγκατάσταση πάνω σε ένα πλοίο, απ’ όπου θα μπορούν να εξερευνήσουν ολόκληρο τον κόσμο, ήταν για πάρα πολλά χρόνια ένα άφταστο όνειρο.

Τη στιγμή που τα μακράς διαρκείας ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, με τις διαδρομές για το καλοκαίρι του 2022 να έχουν ήδη ανακοινωθεί παρά τους εκτενέστατους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας, το κόνσεπτ των πολυτελών κατοικιών πάνω στο νερό αποτελεί πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα, η οποία, μάλιστα, δεν αφορά μόνο τους πολύ πλούσιους και ισχυρούς αυτού του κόσμου.

Αν και οι κρουαζιέρες είναι παραδοσιακά μία πολύ ακριβή επιλογή διακοπών, μία ολοκαίνουργια «κοινότητα κατοικιών στη θάλασσα», όπως την έχει ονομάσει η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Storylines, ευελπιστεί να αλλάξει τα παραπάνω δεδομένα, προσφέροντας μία πιο «προσιτή» ευκαιρία μόνιμης διαμονής πάνω σε ένα υπέροχο κρουαζιερόπλοιο για εκτεταμένο χρονικό διάστημα ή ακόμα και μόνιμα.

Με έτος εκκίνησης το 2024 η εταιρεία Storylines προσφέρει πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα διαμερίσματα, τα οποία θα διαθέτουν από ένα έως τέσσερα υπνοδωμάτια, μικρότερης κλίμακας στούντιο, αλλά και διώροφες μεζονέτες. Οι τιμές για ένα σπίτι πάνω στο νερό θα ξεκινούν από 400.000 δολάρια και θα αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια για εκείνους που ονειρεύονται (και μπορούν) να αποκτήσουν το δικό τους πλωτό παλάτι. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, αλλά και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του νέου κρουαζιερόπλοιου το οποίο θα λειτουργεί ως ένα κανονικό σύμπλεγμα διαμερισμάτων πάνω στο νερό, τα σπίτια είναι διαθέσιμα για άμεση αγορά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μίσθωσης από 12 έως 24 χρόνια.

Ο ιδρυτής και CEO της Storylines, Alister Punton, αποκάλυψε στο CCN ότι ένας σημαντικός αριθμός των συνολικά 547 διαμερισμάτων έχει ήδη πωληθεί, ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας αναμένουν πως και τα υπόλοιπα διαθέσιμα καταλύματα θα έχουν «εξαντληθεί» μέχρι το τέλος του 2022. Όσοι θα καταφέρουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πάνω στο ολοκαίνουργιο, τεράστιο και εντυπωσιακότατο, MV Narrative ship της Storylines, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό κατασκευή στην Κροατία, θα λάβει ως αντάλλαγμα μία μοναδική, μακροχρόνια περιπέτεια στους ωκεανούς.

Το κρουαζιερόπλοιο-πολυκατοικία θα περιλαμβάνει 20 εστιατόρια και μπαρ, δική του ζυθοποιία, τρεις πισίνες, μία βιβλιοθήκη με 10.000 τίτλους, κινηματογράφο, γυμναστήριο, δωμάτιο bowling, ακόμα και θερμοκήπιο που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Το πλοίο που είναι στην ουσία μία μεγάλη, θαλάσσια πολιτεία έχει κιόλας ανακοινώσει το πρώτο πλάνο ταξιδιού του που θα αρχίσει το 2024 και θα διαρκέσει 1.000 ημέρες με το Narrative να ταξιδεύει και στις 6 ηπείρους, αράζοντας κατά μέσο όρο από 3 έως 5 ημέρες σε λιμάνια-κλειδιά του πλανήτη.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Storylines (@storylinesatsea)

«Αυτό που μία τυπική κρουαζιέρα θα έκανε σε διάστημα ενός μήνα ή τριών εβδομάδων, εμείς θα το κάνουμε σε τρεις ή τέσσερις μήνες», εξηγεί ο Punton. «Κατά αυτόν τον τρόπο επεκτείνουμε την εμπειρία, κάνοντάς την πιο απολαυστική. Παράλληλα, οι ένοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν με την προσωπική τους άποψη το πρόγραμμα, επιλέγοντας τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού», συμπληρώνει. Όπως εξήγησε, συμπληρωματικά με τις προγραμματισμένες στάσεις θα υπάρχει κάθε μήνα η ευκαιρία για τις προσθήκες των επιβατών, οι οποίοι θα μπορούν να αποφασίσουν ποιες εξτρά πόλεις επιθυμούν να επισκεφθούν.

Η αγορά ή η μίσθωση ενός διαμερίσματος στο Narrative δε σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι ένοικοι είναι υποχρεωμένοι να περάσουν τα επόμενα 12, 24 ή 60 χρόνια της ζωής τους πάνω στο νερό. Όπως εξηγεί ο Alister Punton, υπάρχει το δικαίωμα ενοικίασης ή μεταπώλησης του σπιτιού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ακίνητο στον κόσμο. «Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία επένδυσης», εξηγεί ο Punton.

Εκτός από το κόστος αγοράς του σπιτιού οι ένοικοι θα πρέπει να καταβάλουν «φόρο διαμονής» ο οποίος κυμαίνεται από 65.000 δολάρια ένας 200.000 δολάρια τον χρόνο, ένα ποσό που καλύπτει όλα τα καθημερινά έξοδα στο κρουαζιερόπλοιο, τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και οτιδήποτε έκτακτο μπορεί να προκύψει. Αν και μιλάμε για τεράστια ποσά που, φυσικά, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα περισσότερα πορτοφόλια, μία ματιά στην αντίστοιχη αγορά κάνει φανερό το ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από άλλα συμπλέγματα κατοικιών που ταξιδεύουν μόνιμα στο νερό. Το παράδειγμα του γνωστoύ και υπερλούξ The World είναι χαρακτηριστικό: ένα σπίτι εκεί ξεκινά από 2 εκατομμύρια με τις τιμές να φτάνουν μέχρι και τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Στις συνειδήσεις αρκετών η κουλτούρα της κρουαζιέρας έχει συνδεθεί με την περίοδο της συνταξιοδότησης, όταν το άτομο έχει ολοκληρώσει μία διαδρομή ζωής και νιώθει την ανάγκη να χαλαρώσει. Όμως, όπως λέει ο Punton, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αποσύρονται σε μία μόνιμη ζωή στη θάλασσα. «Έχουμε όλη τη γκάμα των ενοίκων, από ηλικιωμένους μέχρι νεαρούς νομάδες που μετακινούνται διαρκώς. Επίσης πολλές οικογένειες με παιδιά, γονείς που βρίσκονται στη δεκαετία των 30 ή των 40».

Προκειμένου να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των οικογενειών που ταξιδεύουν με παιδιά η Storylines προσφέρει ένα πλήρως και πολύ οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως και πολλές επιμορφωτικές δραστηριότητες. Ακόμα στο πλοίο θα υπάρχει ιατρική ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα φαρμακείο και ταχυδρομείο.

Ο Punton ξεκαθαρίζει πως ο Narrative αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως μία αληθινή κοινότητα, λέγοντας πως οι κοινότητες έχουν ανάγκη πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων για να υπάρξουν. Και εξηγεί πως οι ένοικοι θα μπορούν να προσκαλούν φίλους και συγγενείς στα σπίτια τους δίχως κανέναν περιορισμό, και ότι θα έχουν το δικαίωμα ακόμα και να ενοικιάσουν τα διαμερίσματα τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν.

Το Narrative θα είναι ένα γιγάντιο κρουαζιερόπλοιο 728 μέτρων, ξεπερνώντας κατά πολύ το The World που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλωτό σύμπλεγμα κατοικιών στον κόσμο με μήκος 643 μέτρα.

Πηγή: travel.gr