5 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΚΟΜΨΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φήμη του γαστρονομικού θησαυρού της Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Είναι η πρώτη ελληνική πόλη που προστέθηκε στο δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO ενώ πρόσφατα συγκαταλέγει στη λίστα με τα 50 Καλύτερα Μέρη στον Κόσμο για το 2022 του περιοδικού TIME λόγω του γαστρονομικού της πλούτου και του διεθνούς ενδιαφέροντος που αυτός έχει κερδίσει.

Πολλά είναι τα μέρη στη συμπρωτεύουσα που χαρίζουν εκπληκτικές γευστικές απολαύσεις, από παραδοσιακά μπουγατσάδικα μέχρι εστιατόρια με υψηλές μαγειρικές τεχνικές, ανάμεσά τους και αυτά που φιλοξενούνται σε κομψά ξενοδοχεία –γνωστά αλλά και νέα. Εμείς επισκεφθήκαμε μερικά από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της πόλης, δοκιμάσαμε την κουζίνα των εστιατορίων τους και σας προτείνουμε πέντε που ξεχωρίζουν για τις γεύσεις, την εξυπηρέτηση και το περιβάλλον τους.

Ambrosia Restaurant/ Photo: Άννα Τασιούλα

Ambrosia Restaurant, Hyatt Regency Thessaloniki

Το Hyatt Regency Thessaloniki βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία και 16, περίπου, χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πλήρως ανακαινισμένο, καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση που αγκαλιάζεται από δέντρα και κρύβει μέσα της, μεταξύ άλλων, ένα δαιδαλώδες, με σύγχρονη αρχιτεκτονική, ξενοδοχείο, πισίνες, spa, γήπεδα τένις και γυμναστήρια. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, και μια γαστρονομική πρόταση παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με έντονα αρώματα και δημιουργικές νότες, το Ambrosia Restaurant. Η πλακόστρωτη αυλή του προσφέρει πανοραμική θέα στις πισίνες και τους γεμάτους βλάστηση κήπους ενώ στην ευρύχωρη σάλα, με τη μοντέρνα διακόσμηση και το ζεστό χρώμα από ξύλο κερασιάς, την παράσταση κλέβει η ανοιχτή κουζίνα, που σκορπά αρώματα στο χώρο και ελκύει το βλέμματα των καλεσμένων στην προσωπική, γεμάτη δράση ζωή της.

Εκεί, ο γνωστός executive chef, Απόστολος Αλτάνης, και η ομάδα του δημιουργούν τα πιάτα του μενού που συμπεριλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, ριζότο, καθώς και κυρίως πιάτα με κτηνοτροφικούς αλλά και θαλασσινούς θησαυρούς. Το εστιατόριο προμηθεύεται τις ποιοτικές του πρώτες ύλες από τοπικούς, κυρίως, παραγωγούς. «Ακολουθούμε την εποχικότητα και, έτσι, αλλάζουμε το μενού κάθε εποχή και, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, κάθε χρόνο, διατηρώντας τα signature πιάτα μας. Ανανεωνόμαστε συνεχώς. Βάση μας είναι η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, την οποία προσφέρουμε με δημιουργικές πινελιές μέσα από τη δικιά μας οπτική» μας λέει ο σεφ.

Αγαπημένες, γνώριμες γεύσεις της ελληνικής, λοιπόν, κουζίνας αποδίδονται με ιδιαίτερη φαντασία και νέες προσθήκες υλικών. Από τα πιάτα δε λείπουν τα έντονα και γεμάτα ζωντάνια χρώματα καθώς και οι γευστικές εντάσεις. Στο μενού την εμφάνιση τους κάνουν και γεύσεις από τη μεσογειακή αλλά και τη διεθνή κουζίνα που, χρόνια τώρα, έχουν ενταχθεί στις διατροφικές μας συνήθειες. Στολισμένο με πουρέ μήλου, σως από άγριο ραπανάκι, κρέμα φέτας με τρούφα και chutney από μήλο με σμέουρα παρουσιάζεται το νούμπουλο Κέρκυρας από μοσχαρίσιο φιλέτο ενώ νερό ντομάτας καθώς και κρέμα αυγοτάραχου, φύτρες και χαβιάρι χρωματίζουν την Αθηναϊκή με μπλε καβούρι. Με έντονες αποχρώσεις εμφανίζεται το ξιδάτο χταπόδι με κρέμα φασουλαταβά, καραμελωμένο κρεμμύδι και γκρεμολάτα ημίλιαστης ντομάτας, αλλά και τα πικάντικα σμυρνέικα κεφτεδάκια μαύρου χοίρου με τσαλαφούτι και σπετσερικό. Στα πιο παραδοσιακά πιάτα, το φαγκρί φρικασέ με χόρτα και μάραθο έρχεται με βραστό αυγό ορτυκιού και χαβιάρι ενώ το τρυφερό σιγομαγειρεμένο αρνάκι παρουσιάζεται με χειροποίητα νιόκι από κατσικίσιο τυρί και τριμμένο ανθότυρο. Στα επιδόρπια ξεχωρίζουν η τάρτα μήλου με ντακουάζ με Κορινθιακές σταφίδες, η οποία συνοδεύεται από παγωτό και σως βανίλιας, καθώς και η σοκολάτα με μέλι και φρούτα του δάσους. Η λίστα κρασιών με επιλογές από το διεθνή και τον ελληνικό αμπελώνα συνοδεύουν όμορφα το γεύμα. Το Ambrosia χαρίζει μια ανάπαυλα από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.

Διεύθυνση: 13ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Περαίας, Θέρμη

Τηλέφωνο: +30 231 0401 418

Alfredo’s Grand Dining

Alfredo’s Grand Dining, Regency Casino Thessaloniki

Λίγα μόλις λεπτά από το ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki βρίσκεται το Regency Casino Thessaloniki, ένα πολυτελές καζίνο, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, που καταλαμβάνει μια έκταση εβδομήντα-πέντε σχεδόν στρεμμάτων. Οι εγκαταστάσεις του περιστοιχίζονται από κήπους, δημιουργώντας την αίσθηση μια μικρής, privé πόλης. Με πάνω από 25 χρόνια λειτουργίας, ανανεώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του, προσφέροντας στους καλεσμένους του ποικίλες μορφές διασκέδασης και εμπειρίας. Φαντασμαγορικά show, θεατρικές παραστάσεις και πάρτι λαμβάνουν χώρα στο Vergina Theatro ενώ ευφάνταστα κοκτέιλ σερβίρονται στο μοντέρνο χώρο του Ian’s Lounge Bar. Για όσους, δε, κυνηγούν μια συνάντηση με τη θεά Τύχη, οι τεράστιες αίθουσες του casino είναι ο ιδανικός χώρος. Από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος δε λείπουν και οι γαστρονομικές προτάσεις, ανάμεσά τους και αυτή που προσφέρει το boutique εστιατόριο Alfredo’s Grand Dining στον πολυτελή, και ανοιχτό προς αίθουσες VIP gambling, χώρο του. To Alfredo’s ξεκίνησε ως ιταλικό εστιατόριο ενώ, σήμερα, υπό την ηγεσία του executive chef Απόστολου Αλτάνη, προσφέρει στους επισκέπτες του δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, από την οποία δε λείπουν και ελληνικά στοιχεία, με γεύσεις και χρώματα που παίζουν σε μια εντελώς ιδιωτική ρουλέτα.

«Οι πρώτες μας ύλες είναι αυστηρά ελληνικής προέλευσης. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην τοπική κοινωνία και στους τοπικούς παραγωγούς, μερικοί εκ των οποίων παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα αποκλειστικά για εμάς», λέει ο σεφ. Στα ιδιαιτέρως ευφάνταστα ορεκτικά που δοκιμάσαμε ήταν και η τάρτα μαρινάτου σολομού με ρεμουλάντ αγριοράπανου και χαβιάρι καθώς και η πάπια απάκι, ένα πιάτο όπου παιχνίδι εντάσεων γίνεται από την πολυπλοκότητα του ροκφόρ και τη γλυκύτητα του σύκου. Στα κυρίως πιάτα, ξεχωρίσαμε τα μαγειρεμένα στην εντέλεια μοσχαρίσια ρίμπς που σερβίρονται με κανελόνι πατάτας, χιόνι τρούφας και λάδι τσορίθο, καθώς και το μπακαλιάρο με χόρτα, ρίζα μαϊντανού και σάλτσα πιπερόριζας, που του χαρίζουν γήινες γευστικές νότες. Για το φινάλε, μας έκλεισε γλυκά το μάτι το red velvet cheesecake. Ένα επιδόρπιο με ωραίες υφές και ισορροπίες. Η πλεύση στην εκτενή λίστα κρασιών ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα πραγματοποιείται, για όσους το επιθυμούν, με τη βοήθεια sommelier που προτείνει οινικές γεύσεις, ταιριαστές με τα πιάτα που έχουν επιλεχθεί για το γεύμα. Το Alfredo’s Grand Dining είναι ένας από τους πιο αξιόλογος προορισμούς μέσα στο συγκρότημα του Regency Casino Thessaloniki.

Διεύθυνση: 12ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου

Τηλέφωνο: +30 231 0491 199

Botargo Restaurant/ Photo: Άννα Τασιούλα

Botargo Restaurant, MonAsty Thessaloniki, Autograph Collection

Μια από τις καινούργιες αφίξεις στη ξενοδοχειακή σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι το MonAsty Thessaloniki, Autograph Collection από τη Marriott International. Μέρος του ιδιαίτερα γοητευτικού και πολυτελούς ξενοδοχείου είναι και το εστιατόριο Botargo. Χτισμένο στα ερείπια παλιού, βυζαντινού μοναστηριού, τιμά την κληρονομιά του με την ενσωμάτωση μοναστηριακών στοιχείων στη μοντέρνα, αστική του διακόσμηση. Μοντέρνα ελληνική αστική και η κουζίνα του εστιατορίου με προσεγμένες δημιουργικές νότες αλλά και μοναστηριακές πινελιές. Ο αναγνωρισμένος σεφ και restaurateur, Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kalopsía, Comus), κρατά τα ηνία της κουζίνας ενώ χρέη head chef εκτελεί ο Κώστας Μποδιάτσης.

Ο Στυλιανουδάκης προσφέρει στους καλεσμένους του Botargo τις βαθιές και απόλυτα καθαρές γεύσεις που χαρακτηρίζουν το φαγητό του, βασιζόμενος, όπως πάντα, σε άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. «Στην κουζίνα μας ακολουθούμε ευλαβικά την εποχικότητα και εστιάζουμε στους ντόπιους παραγωγούς» μας λέει ο Γιώργος. Πρώτη θέση στον κατάλογο με τα ορεκτικά κατέχει το αυγοτάραχο που παντρεύεται έντεχνα με κάπαρη, μαρμελάδα μοσχολέμονο και βούτυρο μυρωδικών και σερβίρεται με κροστίνι. Διόλου παράξενο αφού την αγγλική ονομασία (botargo) του αρχαίου αυτού εδέσματος, γνωστού σήμερα και ως «χαβιάρι» της Ελλάδας, επέλεξαν για το εστιατόριο. Στα ορεκτικά φιγουράρει, επίσης, και αφράτος ταραμάς με καπνιστά στοιχεία που σερβίρεται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη μονή του Αγίου Ξενοφώντα στο Άγιο Όρος. To φρικασέ εκπλήττει ευχάριστα.

Διατηρεί τα γνωστά του αρώματα ενώ εμφανίζεται με πιο φινετσάτη γεύση και δημιουργική, ταρτάρ, όψη από μοσχαρίσιο black angus. Η οσπριάδα, αγαπημένο μοναστηριακό φαγητό, αποτελεί μείγμα οκτώ διαφορετικών οσπρίων και παρουσιάζεται ανανεωμένη με τραγανά στοιχεία από την προσθήκη φουντουκιού αλλά και εξαίσιες γλυκιές μυρωδιές από βερίκοκο και αρωματικό λαδολέμονο. Με δημιουργική ματιά αποδίδεται και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος με καρότα, τραγανές αγκινάρες, πουρέ από καραμελωμένα κρεμμύδια και τζελ χλωροφύλλης που προσθέτει στο πιάτο βοτανικότητα. Άκρως ιδιαίτερα και νόστιμα τα τρυφερά μάγουλα μαύρου χοίρου με καμένα πράσα, ζωμό από σέσκουλα, πουρέ σελινόριζας και τραγανά φύλλα από σέλερι. Ένα καθαρό σε γεύση πιάτο με ισορροπημένες εντάσεις και φρεσκάδα. Η beata, με εξαιρετικές υφές και φινετσάτη πολυπλοκότητα, έκλεισε υπέροχα το γεύμα μας. Bitter σοκολάτα, κόκκινο κρασί, σύκο και σάλτσα από ταχίνι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λακτόζης, ή γλουτένης, συνθέτουν ένα επιδόρπιο υψηλών προδιαγραφών που, δυστυχώς, σπάνια συναντάμε σε εστιατόρια. Η λίστα κρασιών, από τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα, συνοδεύουν όμορφα ένα καθόλα εξαίσιο γεύμα.

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 45, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: +30 231 0274 545
Instagram: botargo.restaurant

Salonica Restaurant & Bar/ Photo: Άννα Τασιούλα

Salonica Restaurant & Bar, Makedonia Palace Hotel

Το Makedonia Palace, ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, στέκεται στον κόλπο του Θερμαϊκού, προσφέροντας πανοραμική θέα στα καταγάλανα νερά, τον Λευκό Πύργο και την πόλη. Στις εγκαταστάσεις του, μέσα σε ένα μοντέρνο χώρο με ευρύχωρη σάλα και αγκαλιασμένη από φυτά αυλή, βρίσκεται το εστιατόριο Salonica. Εκεί, ο executive chef, Σωτήρης Ευαγγέλου, και ο head chef, Δημήτρης Τζιοβάρας, παρουσιάζουν γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, και ιδιαίτερα της τοπικής γαστρονομίας, με ταιριαστές δημιουργικές πινελιές. Από το μενού δε λείπουν και διεθνείς επιρροές που εδώ και χρόνια έχουν ενταχθεί στις γευστικές μας προτιμήσεις. Το Salonica εστιάζει στα φρέσκα, ποιοτικά υλικά, τα οποία προμηθεύονται, κυρίως, από παραγωγούς που βρίσκονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων ενώ το καλοκαίρι, στις ανάγκες μαναβικής συμβάλλει και το δικό τους μποστάνι.

Η κουζίνα του εστιατορίου ακολουθεί την εποχικότητα. Έτσι το μενού αλλάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο ενώ, σχεδόν κάθε μήνα, την εμφάνιση τους κάνουν και ιδιαίτερα πιάτα εποχής, όπως τα εδέσματα με κυνήγι – ορτύκια, πάπιες και αγριογούρουνα – που συναντάμε το Φεβρουάριο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κυριακάτικη φαγοποτική γιορτή του Salonica με καθαρά παραδοσιακά ψητά και μαγειρευτά όπως κοκορέτσι, αρνί στη σούβλα, βραστή προβατίνα με τραχανά και στιφάδο. Στο δικό μας τραπέζι η αυλαία άνοιξε με ζεστά, χειροποίητα ψωμάκια και εξαιρετικό ελαιόλαδο ενώ στη σκηνή σύντομα ανέβηκε και ένα φινετσάτο, ισορροπημένο σε οξύτητα λαυράκι καρπάτσιο με χαβιάρι μπαλσάμικο, λάιμ, ανθό αλατιού, μικρόφυλλα και ελαιόλαδο καθώς και το al dente, με δροσερά αρώματα θάλασσας, spaghetti a La Vongole με ταρτάρ καραβίδας.

Καλοψημένο το φιλέτο συναγρίδας που έδενε όμορφα με άγρια χόρτα και μεσογειακή σαλάτα αλλά και το ζουμερό ribeye με τσιπς πατάτας. Τα μοσχαρίσια μάγουλα έκλεψαν την παράσταση με τη θαλπωρή της βαθιάς σπιτικής νοστιμιάς, τις εξαίσιες καπνιστές νότες και τις βελούδινες υφές τους. Σιγομαγειρεμένα σε κατσαρόλα, όπως γίνονταν παλιά, συνοδεύονταν από πουρέ ψημένης στη θράκα μελιτζάνας. Σε sharing μερίδες εμφανίζονται τα επιδόρπια της head pastry chef Ειρήνης Βούρου με την πληθωρική και συνάμα αέρινη πάβλοβα να ξεχωρίζει. Η λίστα κρασιών, επιμέλεια του Νίκου Χαραλαμπίδη, συμπεριλαμβάνει καλές επιλογές από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα. «Θέλουμε να είναι σταθερά πολύ καλή η συνολική εμπειρία που έχουν οι καλεσμένοι μας», μας λέει ο Δημήτρης, και ήταν αυτή ακριβώς η εμπειρία που μας χάρισε το Salonica.

Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: +30 231 0897 197

Olympos Naousa/ Photo: Άννα Τασιούλα

Olympos Naoussa Restaurant, ON Residence

Υπόδειγμα κομψής πολυτέλειας, το ξενοδοχείο ON Residence στεγάζεται σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κτίρια της πόλης. Μέρος του, το περίφημο εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα που τις δεκαετίες του 1920-1990 αποτέλεσε στέκι της αφρόκρεμας της θεσσαλονικιώτικης κοινωνίας και γνώρισε μαραθώνιους διασκέδασης. Ξεκίνησε την πορεία του στο χρόνο ως ζυθοποιία ενώ, αργότερα, μετατράπηκε σε εστιατόριο. Σήμερα, παρουσιάζεται πλήρως ανακαινισμένο, διατηρώντας στοιχεία της παλιάς του αρχοντιάς και παντρεύοντάς τα έντεχνα με μοντέρνα. Η, δε, θέα του στα νερά του Θερμαϊκού και τις μεγαλοπρεπείς κορυφές του Ολύμπου συναρπάζει. Με το γνωστό σεφ Δημήτρη Τασιούλα στο τιμόνι, η κουζίνα του Όλυμπος Νάουσα αποδίδει με μια σύγχρονη ματιά γεύσεις της αστικής κουζίνας της συμπρωτεύουσας, ακολουθώντας την εποχικότητα και εστιάζοντας στις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. «Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης αντανακλά τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα», μας λέει ο σεφ, ενώ προσθέτει «εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες μας τις ιδέες μας για το ποια μπορεί να είναι η συνεχεία τόσο της γαστρονομίας όσο και της ίδιας της πόλης».

Η δικιά μας ξενάγηση στις γεύσεις του Όλυμπος Νάουσα ξεκίνησε με την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα. Διατηρεί τα μοναστηριακά καπνιστά της στοιχεία από το ψήσιμο της μελιτζάνας στα κάρβουνα αλλά και το υγρό ζελέ ψητής πιπεριάς ενώ δροσιά χαρίζει η προσθήκη γιαουρτιού με δυόσμο και καρύδι. Αποδομημένη παρουσιάστηκε η μανιταρόπιτα Γρεβενών με τάρτα χωριάτικου φύλλου, κρέμα καπνιστού τυριού Γρεβενών και μανιτάρια από την Πίνδο. Στα ντολμαδάκια, το παραδοσιακό αυγολέμονο αντικαταστάθηκε από αφρό αυγολέμονου ενώ στο χουνκιάρ μπεγιεντί, το κρέας μόσχου ήταν από μοσχαρίσιο μάγουλο και η κρέμα ψητής μελιτζάνας, που συνόδευε το πιάτο, από μελιτζάνα βγαλμένη από σιφόν, κάτι που την έκανε να είναι πιο αέρινη. Στο πληθωρικό γιουβέτσι θαλασσινών, με φρέσκες γαρίδες και ζωμό καραβίδας, γλυκιές νότες έδινε το κρασί Σάμου ενώ οι φλούδες από παρμεζάνα Μετσόβου πρόσθεταν ένταση στο πιάτο. Στα επιδόρπια ξεχώρισαν το αρμενοβίλ με θεσσαλονικιώτικο σεμιφρέντο, τραγανή μαρέγκα, κροκάν αμυγδάλου και γκανάζ σοκολάτας καθώς και η αποδομημένη νουγκατίνα με καραμελωμένα αμύγδαλα, κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και αλμυρή καραμέλα. Στη λίστα κρασιών βρήκαμε καλές επιλογές από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα. Το γεύμα σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής, όπως είναι αυτός του Όλυμπος Νάουσα, προσφέρει μια όμορφη εμπειρία.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: +30 231 0275 715
Instagram: olympos_naoussa

Πηγή: travel.gr

10
10