PASTRY GOES HAUTE COUTURE

Στο μοντέρνο κατάστημα του Δημήτρη Οικονομίδη στο Ψυχικό, τα γλυκά αντιμετωπίζονται ως βρώσιμα κοσμήματα, καθώς κάθε ένα από αυτά είναι μία μικρή, εντυπωσιακή δημιουργία. Με σπουδές στις Καλές Τέχνες και τη ζαχαροπλαστική, και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει επιτυχημένες συνεργασίες με βραβευμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, θέση καθηγητή σε σχολή Ζαχαροπλαστικής, αλλά και το δικό του ζαχαροπλαστείο, ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ένας επαγγελματίας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο φίνο γούστο και τις εκλεκτές, λεπτοδουλεμένες δημιουργίες.

Τα βραβεία, οι τίτλοι και η αναγνώριση δεν ορίζουν την προσωπικότητα του Δημήτρη Οικονομίδη όσο ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει το προϊόν του: ως αρχιτεκτόνημα. Κάθε σχέδιο πρέπει να έχει από πίσω του μία ιδέα. Κάθε γλυκό πρέπει να βασίζεται σε ποιοτική πρώτη ύλη. Κάθε εκτέλεση πρέπει να γίνεται επιμελώς και με φροντίδα. Ο τίτλος pastritect προέκυψε από αυτήν ακριβώς την αρχή του pastry chef να ντύνει την έμπνευσή του με μεθοδικότητα, ανάγοντας τη ζαχαροπλαστική σε τέχνη και αφήνει προσωπικό στίγμα.

“Η φιλοσοφία στο κατάστημα μας είναι να αναδεικνύουμε τη ζαχαροπλαστική ως τέχνη, που απευθύνεται σε όλους, που συγκινεί και εκπαιδεύει ταυτόχρονα” εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: “Η ιδιότητα του pastritect αλλά και η ενασχόληση μου από νεαρή ηλικία με τη ζωγραφική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, αλληλεπιδρά η μια τέχνη στην άλλη, αφαιρετική η δουλειά μας σαν να μην έχεις κάτι άλλο να αφαιρέσεις “κάθε γλυκό μια ζωγραφιά”. Για μένα, ήρθαν και τα δυο ταυτόχρονα σε ηλικία μόλις 10-11 ετών,από τη μια να ακολουθώ την υπέροχη μητέρα μου στο ζαχαροπλαστείο και από την άλλη ένα ημιυπόγειο ατελιέ”.

Το όραμα του Δημήτρη Οικονομίδη βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοντέρνο χώρο, με αναφορές τόσο σε κλασικά στοιχεία όσο και σε σύγχρονα, που αποτελεί μία δημιουργική πύλη προς την εκλεπτυσμένη γεύση. Για τον pastritect, ένα γλυκό δεν είναι απλώς μια τυχαία στιγμή απόλαυσης, αλλά μία πολύπλευρη εμπειρία με νόημα και σκοπό. “Το ζητούμενο στα γλυκά σήμερα είναι η αφαιρετικότητα μαζί με την άριστη κατανόηση της πρώτης ύλης που θα αναδείξει το τελικό αποτέλεσμα” τονίζει.

Santo domingo με dacquoise φουντουκιού, τραγανή πραλίνα, ganache σοκολάτα γάλακτος, mousse και φύλλα σοκολάτας, μπισκότο βουτύρου με κρέμα αμυγδάλου και λεμονιού, mousse βανίλια – yuzu και επικάλυψη κουβερτούρα yuzu, financier φουντουκιού χωρίς ζάχαρη (και gluten free), Madame Choux-Choux με τραγανή πραλίνα και St. Honoré με καραμελωμένη σφολιάτα, choux, κρέμα ζαχαροπλαστικής και ganache βανίλια αποτελούν μερικές από τις εκλεπτυσμένες προτάσεις γλυκών της κλασικής collection. Για τις γιορτινές ημέρες, ο Δημήτρης Οικονομίδης έχει δημιουργήσει τρεις Κορμούς σε διαφορετικές εκδοχές, με εκλεκτά υλικά που είναι ταυτισμένα με τα Χριστούγεννα. 

“Τα καταστήματα του εξωτερικού που ξεχωρίζω είναι των Pierre Hermé, Yann Couvreur, Jacques Genin, Patrick Roger, Pierre Marcolini, καθώς επίσης και τα La fabrique Givrée, Ladurée, Fou de pâtisserie, Le Chocolat Alain Ducasse και Le Bon Marché. Όσο για το τι να δοκιμάσει ένας επισκέπτης που έρχεται πρώτη φορά στο κατάστημα μας, θα έλεγα…τα πάντα!”.

Πηγή: harpersbazaar.gr

10
10