Ο ΝΟΝΟΣ

Η ταινία που ανανέωσε δυναμικά το Χόλιγουντ είναι ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά.

Βασισμένος στο μπεστ σέλερ του Μάριο Πούτσο, ο “Νονός” μας συστήνει τον Βίτο Κορλεόνε, τον γηραιό και σεβάσμιο αρχηγό μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Οι καιροί έχουν αλλάξει, όμως, και όταν ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ των οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του Μάικλ αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία. Διηγούμενο την πορεία ως την απόλυτη κυριαρχία του, η ταινία είναι μια μεγαλοπρεπής τοιχογραφία εποχής που εκμοντερνίζει την παράδοση των γκανγκστερικών ταινιών της δεκαετίας του ’40.

Παράλληλα, είναι μια αλληγορία για τη σύγχρονη Αμερική (του Νίξον), μια βαθιά μελέτη της ακαταμάχητης γοητείας της εξουσίας, ένας στοχασμός πάνω στην κρίση των αξιών, μια τραγωδία των καιρών μας γεννημένη τη στιγμή που ένας κόσμος χάνεται κι ένας καινούργιος αναδύεται δυναμικά. Τέλος, είναι η ιστορία του εγκλωβισμού ενός “αθώου με βρόμικα χέρια” στους μηχανισμούς που τον έφεραν στην κορυφή του κόσμου, κρατώντας τον για πάντα θύτη και θύμα, αυτοκράτορα και σκλάβο.

Βραβευμένος με τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και α΄ αντρικού ρόλου για τον Μάρλον Μπράντο), ο “Νονός” παραμένει αξεπέραστο σημείο αναφοράς για κάθε κινηματογραφικό δραματικό έπος. Μυθική στιγμή του αμερικανικού σινεμά και κορυφαίο δείγμα της ασύγκριτης αφηγηματικής του δύναμης, έμελλε να είναι και ο προσωπικός θρίαμβος του Φράνσις Κόπολα, ενός νεαρού σκηνοθέτη που επέβαλε το δικό του όραμα στην αρτηριοσκληρωτική μέχρι τότε βιομηχανία του θεάματος. Η τεράστια επιτυχία του έγινε η αφορμή για μια γερή ανανέωση των ιδεών, των ανθρώπων και των συνθηκών δουλειάς για τους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ, το οποίο πέρασε οριστικά στη μοντέρνα, φιλελεύθερη και ευέλικτη εποχή του.

ΗΠΑ. 1972. Διάρκεια: 175΄. Διανομή: NEW STAR

Πηγή : athinorama.gr

10
10