ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ: «ΕΙΜΑΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ»

Ο Νίκος Ταχιάος, είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στα κοινά της πόλης και ονειρεύεται μια Θεσσαλονίκη με σοβαρή θέση στον σύγχρονο κόσμο και στο ψηφιακό «οικοσύστημα». Είναι τεχνοκράτης και ρεαλιστής ενώ, πολλοί τον χαρακτηρίζουν επίμονο. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται απόλυτα είναι η γυναίκα του, με την οποία, εδώ και 22 χρόνια, μοιράζεται μαζί της τα πάντα!                        

Τι ήταν αυτό που σας προέτρεψε να «κατεβείτε» για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης; 

Ήταν σχεδόν μονόδρομος γιατί εκτός από ενεργός πολίτης, είμαι.. αθεράπευτα Θεσσαλονικιός! Τρέφω πάθος για την Θεσσαλονίκη. Η αγάπη μου για την πόλη με οδήγησε να ασχοληθώ από πολύ νωρίς με την αυτοδιοίκηση. Στα 24 μου, ήμουν ο νεαρότερος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και οι συμπολίτες μου συνέχισαν να με εμπιστεύονται επί πέντε συνεχείς τετραετίες. Έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια στα κοινά της πόλης, αποφάσισα κάποια στιγμή ν’ απέχω, αλλά η εικόνα εγκατάλειψης  που έχει τα τελευταία χρόνια η πόλη μου με έκανε να αισθανθώ ότι δεν δικαιούμαι πια να είμαι παρατηρητής. Η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα μια βρόμικη πόλη. Εμβληματικά μνημεία και τοπόσημα απαξιώνονται. Περπατώ στην Νέα Παραλία που ως Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού δούλεψα με κόπο και πάθος για να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί και νιώθω θλίψη και θυμό για την εγκατάλειψη της. Αποφάσισα λοιπόν, να διεκδικήσω την διοίκηση του Δήμου και με αίσθημα ευθύνης να συγκροτήσω μια ομάδα με δύναμη και προοπτική για την Θεσσαλονίκη.

Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο;

Η οικονομική κρίση εξάντλησε τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Ο κόσμος έχει ανάγκη την αλλαγή, η μεσαία τάξη την αναγέννησή της. Ο Δήμος «ακουμπάει» την καθημερινότητα των πολιτών και η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει μπορεί να σηματοδοτήσει μια επανεκκίνηση. Να αισθανθούμε ότι τα πράγματα ξαναπαίρνουν μπροστά. Να βγούμε από το «καβούκι» μας. Ν’ αρχίσουμε να αισιοδοξούμε για τα καθημερινά και γιατί όχι, να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε και τα μεγάλα. Να πιστέψουμε ότι η πόλη μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει εικόνα και να γίνει μια σύγχρονη, καθαρή και ασφαλής μεγαλούπολη που θα μπορεί να κατακτήσει μια σημαντική θέση στην Ευρώπη.  Να βοηθήσουμε όλοι για να χτίσουμε την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη Θεσσαλονίκη; 

Θέλω να δω την πόλη μου ν’ αποκτά τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη – καθαριότητα, ευταξία, ασφάλεια- και να παίρνει τον δρόμο για ανάπτυξη και ποιότητας ζωής για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Θέλω η Θεσσαλονίκη να κερδίσει μια σοβαρή θέση στον σύγχρονο κόσμο και στο ψηφιακό «οικοσύστημα».  Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με προσωπικότητα και πολλά θετικά χαρακτηριστικά όπως η κινητικότητα, η εξωστρέφεια, ο αέρας του κοσμοπολιτισμού και η σπουδαία ιστορία της. Αυτά τα χαρακτηριστικά της πρέπει να αναδείξουμε. Η ομάδα μου κι εγώ θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βάλουμε την Θεσσαλονίκη σε ένα σύγχρονο δρόμο υψηλών ταχυτήτων. Να προσπαθήσουμε  μαζί για να φτιάξουμε μια πόλη για όλους.

Ποια είναι τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για εσάς οι θεσσαλονικείς;

Είμαι τοπογράφος μηχανικός και σ’ αυτό μάλλον οφείλεται το γεγονός ότι είμαι  τεχνοκράτης και ρεαλιστής.  Πολλοί με χαρακτηρίζουν επίμονο και άνθρωπο ισχυρών απόψεων. Η αλήθεια είναι πως  έχω «γωνίες»  στην πολιτική  έκφρασή μου γιατί δεν πιστεύω στις «στρογγυλοποιήσεις» των πάντων προκειμένου να μην ενοχλήσουμε κανέναν. Είμαι βέβαιος ότι για πάμε μπροστά χρειάζονται και ανατροπές και ρήξεις, αλλιώς θα μείνουμε στη στασιμότητα.

Υπάρχει κάποιος απ΄ τους προηγούμενους δημάρχους που πιστεύετε ο,τι έκανε μια καλή προσπάθεια;

Θεωρώ ότι όλοι έχουν προσφέρει. Δεν πρόκειται να γίνω ισοπεδωτικός όταν αναφέρομαι στο έργο προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης, δεν  είμαι της άποψης ότι ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να γκρεμίζει όλα αυτά που έκανε ο προηγούμενος. Θέλω να κρατώ τα καλά στοιχεία και να βελτιώνω ότι χρειάζεται να αλλάξει. Ο κ. Μπουτάρης, για παράδειγμα, μπορεί να απέτυχε να φροντίσει τα καθημερινά – όπως την καθαριότητα- αλλά έχει προσδώσει αέρα κοσμοπολιτισμού που ενίσχυσε την εικόνα εξωστρέφειας της πόλης, γεγονός που του το αναγνωρίζω και έχω σκοπό να το συνεχίσω εφόσον εκλεγώ.

Γιατί οι πολίτες δυσκολεύονται να πιστέψουν πια τους πολιτικούς;

Εκείνο που διακρίνει τον πολύ κόσμο είναι η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς,  γεγονός καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες άκουσαν πολλές υποσχέσεις και είδαν να συμβαίνουν ελάχιστα ή τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που τους έταξαν. Για ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια σχέση βασισμένη σε όρους ειλικρινούς διαλόγου.

Για σας ποιος είναι ο καλός δήμαρχος;

Δεν υπάρχει ένα απόλυτο μέτρο. Αυτό που εγώ περιμένω από έναν δήμαρχο είναι πρώτον, να έχει άποψη και όραμα για την πόλη του, δεύτερον, να είναι ρεαλιστής και μετρημένος σε όσα υπόσχεται και τρίτον, να είναι κοντά στους δημότες του. Αυτά προσπαθώ για τον εαυτό μου.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες. Ποια είναι η άποψη σας;

Είμαι ξεκάθαρα αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επειδή λοιπόν το μακεδονικό υπάρχει στο DNA μου, θέλω να είμαι πολύ μετρημένος και στα λόγια και στις πράξεις μου. Οι συνεργοί του κυρίου Τσίπρα σε αυτή την μεγάλη διπλωματική αποτυχία ξεκίνησαν την καριέρα τους σαν υπερπατριώτες για να την τελειώσουν ως ικέτες για μια υπουργική καρέκλα. Οι σημερινοί Έλληνες πρέπει να εργαστούμε για την ανατροπή των σοβαρών συνεπειών της Συμφωνίας που είναι ήδη ορατές. Tο οφείλουμε στις γενιές των Ελλήνων και Μακεδόνων που έρχονται. Ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο άνθρωπος που θα έχει στα χέρια του το όνομα της σπουδαίας αυτής πόλης, οφείλει να κρατήσει ψηλά το φρόνημα και την περηφάνια των Μακεδόνων, αλλά και να αποτρέψει έναν καταστροφικό διχασμό σε προδότες και πατριώτες. Αυτή είναι η δική μου δέσμευσή

Με την αναλογική μέθοδο θα είναι δύσκολο να αποκτήσετε το δημοτικό συμβούλιο που ονειρεύεστε; Έχετε οραματιστεί την ιδανική  δομή;

Σ’ ό,τι αφορά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση,  ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης, βλέπουμε να διαμορφώνεται μια πρωτοφανής κατάσταση. Δεκάδες πρόσωπα εμφανίζονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι είτε για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες, είτε για να βάλουν «πόδι» στη διοίκηση του Δήμου, εκμεταλλευόμενοι το σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που θα οδηγήσει μαθηματικά στην ακυβερνησία, αν ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία. Η ιδανική δομή λοιπόν, είναι μια πλειοψηφική δομή ή έστω αυτή που θα χρειαστεί όσο το δυνατόν λιγότερες συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων. Αλλιώς, το δημοτικό συμβούλιο θα θυμίζει ..παζάρι.  Σ’ αυτό το θόλο τοπίο θα πρέπει να βάλουμε μπροστά την λογική. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να δώσουν δύναμη στο υποψήφιο που έχει πιθανότητες να εκλεγεί για να είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Έχοντας ένα δήμαρχο με «δεμένα χέρια», οι επιπτώσεις θα ακουμπήσουν την καθημερινότητα όλων των δημοτών και η πόλη θα μετρήσει τέσσερα χαμένα χρόνια. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλοι,  όταν φτάσουμε μπροστά στην κάλπη. Πρέπει να πούμε ότι δεν ψηφίζουμε τον φίλο μας, ή τον γνωστό μας. Ψηφίζουμε αυτόν που μπορεί να διοικήσει. Ψηφίζουμε υπεύθυνα…

Τι είναι αυτό που σας ξεκουράζει μέσα στη μέρα;

Η μεσημεριανή σιέστα όταν είναι εφικτό και πάντα μια συζήτηση με τον γιο μου.

Πιστεύετε στο θεό;

Πολύ προσωπική ερώτηση. Δεν μου αρέσει να απαντώ σε αυτήν γιατί αισθάνομαι κάθε φορά σαν θεολόγος, χωρίς να είμαι. Πάντως δεν πιστεύω στην θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος που υποκρύπτεται στα στερεότυπα που γεννούν αυτήν την ερώτηση.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεστε απόλυτα;

Η γυναίκα μου. Με την Αναστασία είμαστε μαζί 22 χρόνια και έχουμε αποκτήσει έναν γιό, τον 11χρονο Γιώργο. Όλα αυτά τα χρόνια, με ανέχεται και με στηρίζει. Με την σύζυγό μου μπορεί να μην κάνουμε πολιτικές αναλύσεις ή να μην έχουμε πάντα τα ίδια ενδιαφέροντα. Πολλές φορές μάλιστα δεν έχουμε καν κοινό πρόγραμμα. Ωστόσο ξέρω ότι πάντα είναι εκεί  για μένα και την οικογένειά μας .Είναι ανακουφιστικό το να έχεις βρει τον άνθρωπο που θα μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες σου, τον προβληματισμό σου, την χαρά σου.

10
10