ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ DNA»

Συγκαταλέγεται στις ισχυρές προσωπικότητες της ΝΔ. Τον χαρακτηρίζει το ήθος, το ύφος, η αυστηρότητα αλλά και η εμπειρία που έχει, στα θέματα οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει για όλους και για όλα στην Πολυξένη Καραμίχα, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Πριν λίγο καιρό παρουσιάσατε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;». Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που φέρει;

Το «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» είναι η ματιά μου στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας από τότε που ασχολήθηκα με την πολιτική. Είναι μια επισκόπηση της πορείας της χώρας από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων. Είναι το προσωπικό μου «παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι οι πραγματικά ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, στον βαθμό που έγιναν, πέτυχαν! Είχαν αποτελέσματα! Για την οικονομία, για τον φορολογούμενο, για τον μέσο πολίτη. Επομένως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είναι ένας δρόμος με συνεχή εμπόδια και αντιδράσεις από υπερπροστατευμένες ομάδες, που όμως αν ακολουθηθεί ως το τέλος οδηγεί σε αποτελέσματα. Σε ένα καλύτερο μέλλον. Για την πατρίδα μας. Για τα παιδιά μας.

Είστε πολυάσχολός και οικογενειάρχης. Υπάρχει χρόνος και γι άλλες δραστηριότητες όπως η συγγραφή βιβλίων;

Βρήκα χρόνο διότι ένιωσα υποχρέωση να γράψω αυτό το βιβλίο.

Ήθελα να φωτίσω τη συνεχή μάχη που γίνεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μεταξύ λαϊκιστών και μεταρρυθμιστών. Ήθελα να δείξω τις δυσκολίες της υπόθεσης, αλλά και να υπογραμμίσω την ανάγκη να συνεχιστεί αταλάντευτα αυτή η προσπάθεια. Μετά από τόσο χρόνια στην πολιτική δεν έχω νομίζω το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να λέω τη γνώμη μου.

Βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο. Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αέρα στα πανιά της και θα καταγράψει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο.

Όπου και να πάω ακούω εντονότερα και περισσότερο το μήνυμα «φύγετε». Ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από αυτή την κυβέρνηση!

Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι απ΄την καθημερινότητα τους. Ποια είναι τα βασικά θέματα που θ΄ ασχοληθείτε αν τελικά η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση;

Βασική προτεραιότητά μας είναι να βάλουμε ξανά μπροστά τη μηχανή της οικονομίας. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές που θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι.

Σ΄αυτό το πλαίσιο θα εφαρμόσουμε ένα νέο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Παράλληλα θα προωθήσουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στη δημοσία διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία κοκ.

Θέλουμε, δηλαδή, να εφαρμόσουμε πολιτικές που πέτυχαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτά που πέτυχαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κατανοήσουμε ότι μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Φτάνει πια με την αερολογία σ’ αυτή τη χώρα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ο,τι έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ποιο είναι το σχόλιο σας; 

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από ένα τσουβάλι μέτρα και 2 μνημόνια που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας η οικονομία μας σέρνεται. Αυτό το βιώνει καθημερινά ο κάθε πολίτης, το κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση.

Είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων. Έχουμε ευρωπαϊκό ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της αξίας τους (μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση). Η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έχει κατρακυλήσει φέτος στην 72η θέση (από 59η το 2 015). Στο ΕΣΠΑ βρισκόμαστε μόλις στην 23η θέση σε απορρόφηση πόρων (από την 4η θέση που βρισκόμασταν το ΄14). Οι επενδύσεις αντί να αυξάνονται μειώνονται: Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε επενδύσεις. Σύμφωνα με τη Eurostat οι επενδύσεις στην Ελλάδα το ΄18 μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. σε σχέση με το ΄17. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση τα τελευταία 23 χρόνια. Βρισκόμαστε στο 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οικονομία!  Γι’ αυτό χρειάζεται αμέσως πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας.

Δραστηριοποιήστε πολιτικά απ΄τα φοιτητικά σας χρόνια. Θ΄αλλάζατε κάτι στην πορεία σας;

Ασχολήθηκα από νωρίς με την πολιτική διότι ήταν θέμα DNA. Η πολιτική με ενδιέφερε από τα μαθητικά μου χρόνια. Έχει σίγουρα χαρές και πίκρες. Πίκρες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη κρίση. Αλλά ακριβώς αυτή η ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, η ανάγκη δηλαδή για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, είναι που μου δίνει και το πείσμα για να συνεχίσω την προσπάθεια. Η Ελλάδα έχει λαμπρά μυαλά, έχει ανθρώπου που καταφέρνουν να διαπρέπουν στο εξωτερικό όπου και αν πάνε. Μπορούν να τα καταφέρουν και στην Ελλάδα αν κατορθώσουμε να νικήσουμε οριστικά τον κρατισμό και τον λαϊκισμό.

Για ποια απ’ τις δραστηριότητες σας, κατά τη διάρκεια της θητείας ως υπουργός αλλά και παλαιότερα ως Ευρωβουλευτής, είστε υπερήφανος;

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχω συμβάλει: η Ολυμπιακή, ο ΟΣΕ, η αποκρατικοποίηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κ.ο.κ

Αλλά ασφαλώς η πιο εμβληματική είναι η πώληση της Ολυμπιακής. Ήταν η πρώτη, η πιο δύσκολη αλλά με αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα: Σήμερα το ελληνικό δημόσιο αντί να σπαταλά 400 εκατ. ευρω ετησίως εισπράττει περίπου 300 εκατ. ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αερομεταφορών.

 

10
10