Η ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Είναι οι πανύψηλες επιβλητικές κορυφές Ζυγός, Περιστέρι, Κατάρα που το κυκλώνουν. Είναι η γαλήνια μεγαλειώδης φύση της Πίνδου που το ντύνει.

Είναι και η κεντρική λιθρόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, την τσίκνα από τις ταβέρνες με τα κρεατικά, τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες με τις τοπικές φορεσιές (όλο και λιγότεροι κάθε χρόνο) να παρατηρούν ήσυχα το ασταμάτητο πήγαινε-έλα των επισκεπτών. Γεμάτο αντιθέσεις είναι το Μέτσοβο γι’ αυτό και κάθε επίσκεψη έχει άλλη αύρα κάθε φορά. Χειμώνα καλοκαίρι, το Μέτσοβο έχει μπει δυνατά στο τουριστικό πεδίο με σταθερούς επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη και τα βεβαίως τα γειτονικά Βαλκάνια.

Χτισμένο στα 1156 μ. φαίνεται έτοιμο να ροβολήσει στο Μετσοβίτικο ποταμό. Αλλά αυτή είναι μια όμορφη εικόνα μόνο. Ο τόπος στέκει γερά στη θέση του, αγκιστρωμένος στη νέα ακμή που του χάρισε ξεκινώντας από τη δεκαετία του ‘50 το σπουδαίο τέκνο του, ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας.

Στεγνό και στείρο από ζωή το σπουδαίο βλαχοχώρι ύστερα από αιώνες εμπορικής και οικονομικής ρώμης, αναπτύχθηκε δυναμικά από τη δεκαετία του ‘50 και μετά, αξιοποιώντας τα 1.700.000 δολάρια που προσέφερε ως προίκα ο ομογενής Μετσοβίτης Βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας στο «Ιδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα». Κάτω από την υποδειγματική διεύθυνση του Ευάγγελου Αβέρωφ επί 40 χρόνια, το Ίδρυμα έκανε θαύματα, με αποτέλεσμα το χωριό-κόσμημα του σήμερα που είναι ολοζώντανο όλο το χρόνο με 2.500 μόνιμους κατοίκους. Η παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του χωριού -πετρόκτιστα σπίτια με στέγες από σχιστόλιθο -αν και όσο περνάει ο καιρός οι κεραμοσκεπές κυριαρχούν- τα κατηφορικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα πολυπληθή μαγαζιά με τα τουριστικά αναμνηστικά, οι πολλές κρεατοταβέρνες, η μυρωδιά από τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια, οι μουσικές, μιλούν για ένα τουριστικό προορισμό πρώτης τάξης. Αν προστεθούν τώρα το χειμώνα και τα τρία χιονοδρομικά του κέντρα, θα περίμενε κανείς να δει έναν τόπο αλωμένο πολιτιστικά από τον μαζικό τουρισμό, απογυμνωμένο από την ψυχή του.

Δεν είναι έτσι. Σίγουρα θα απολαύσετε την πλούσια κρεατοφαγία, τα σπουδαία τυριά, τα καλά κρασιά. τις βόλτες, την κρυστάλλινη ποιότητα του αέρα, το βαθυπράσινο της φύσης, και γενικότερα τις καλές υποδομές. Εξίσου όμως θα χαρείτε την πολιτισμική διάσταση του τόπου με τα πολλά και συναρπαστικά που έχει να προσφέρει.

Πηγή: travel.g
7
7