ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ DIMITRIS ECONOMIDES ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Τι γεύση έχει η πολυτέλεια; Στην boutique-ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides φτιάχνονται καθημερινά καλαίσθητα γλυκά «αρχιτεκτονήματα», τα οποία όχι μόνο απαντούν σε αυτή την ερώτηση, αλλά επανεφευρίσκουν την έννοια του γλυκίσματος, όπως τη γνωρίζουμε.

O ηθικός αυτουργός, “pastritect” του Νέου Ψυχικού – όπως θα δείτε να αναγράφεται πάνω στις λευκές συσκευασίες του-, Δημήτρης Οικονομίδης, μιλάει στο FineLiving για το μαγικό «γλυκό» του ταξίδι. Η αλήθεια είναι ότι περνώντας κανείς έξω από το χώρο του Οικονομίδη, εκεί στην Λ. Κηφισίας στον αριθμό 340, θα αντικρύσει κάτι σίγουρα πρωτόγνωρο. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για ένα ακόμα απλό ζαχαροπλαστείο, αλλά για έναν χώρο με μοναδική αισθητική και εκλεπτυσμένο design, που φιλοξενεί, σαν μια άλλη γκαλερί, τα chef d’ oeuvre του ζαχαροπλάστη.

Ένα μέρος που ισορροπεί ανάμεσα στη minimal αισθητική και τον κλασικισμό, με έντονα art deco στοιχεία που γίνεται ο ήσυχος καμβάς για να ζωγραφίσει τα κομψοτεχνήματά του. Η ιδέα του, όπως γίνεται συνήθως με τις μεγάλες ιδέες, προήλθε από ένα ταξίδι που έκανε, όπως μας εξομολογείται.

“Η ιδέα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία επισκεπτόμενος ένα cafe tea room στη βόρεια Αγγλία. Η ανάγκη για τη δημιουργία της boutique έγινε ακόμα εντονότερη μετά από πολυάριθμες επισκέψεις μου στο Παρίσι. Η τελική απόφαση πάρθηκε πολλά χρόνια πριν, όταν επισκεπτόμενος εργαστήρια ζαχαροπλαστικής υψηλού επιπέδου, ένιωθα συναισθήματα που δεν περιγράφονται. Έκτοτε άρχισα να σχεδιάζω και να βελτιώνω – χρόνο με το χρόνο- τις αρχικές μου σκέψεις. Η υλοποίηση του έργου φαινόταν δύσκολη αλλά τελικά εξελίχθηκε σε άθλο”.

Τα αφράτα κρουασάν του έχουν συγκριθεί με τα παριζιάνικα του Fauchon, ενώ ο κορυφαίος pastry chef Αντόνιο Μπασούρ έχει δηλώσει γοητευμένος από το κλίμα και τον κόσμο που συναντά κανείς εισερχόμενος στο Dimitris Economides. Η ειδοποιός διαφορά του έγκειται ακόμα στον τρόπο που προσεγγίζει κάθε γλύκισμα, τα οποία αποτελούν την σχέση ποιότητας-τιμής. Ο Οικονομίδης ακούει στον χαρακτηρισμό pastritect, – pastry+architect: “Η λέξη pastritect απεικονίζει την ανάγκη του ακριβούς σχεδιασμού κάθε γλυκού πριν την υλοποίηση του. Άλλες λέξεις που θα με χαρακτήριζαν θα ήταν σκεπτικός, απαιτητικός και ευγνώμων”.

Ο Οικονομίδης, οραματιστής, απαιτητικός, συνεχίζει να γλυκαίνει την κατά τα άλλα ψυχρή αρχιτεκτονικά Λεωφόρο Κηφισίας. Με ιδιαίτερο σεβασμό στην αυθεντική ελληνική αισθητική, κάτι που απεικονίζεται και στις δημιουργίες του, αποτελεί την επιτομή του στυλ στο ζαχαροπλαστικό γίγνεσθαι. «Η σχέση του Έλληνα με τα γλυκά, αν του “πεις την αλήθεια” είναι εξαιρετική και διαρκώς αναπτυσσόμενη». Οι εκλεκτές πρώτες ύλες, ενώνονται με το αστείρευτο πάθος του, για να συνθέσουν όλα αυτά τα διαφορετικά γλυκά, τα οποία δεν προορίζονται απλώς για μια τυχαία στιγμή απόλαυσης, αλλά παρασκευάζονται μοναδικά με στόχο να αποτελέσουν μια πολύπλευρη εμπειρία με νόημα και σκοπό.

Τα μικρά γλυκά γλυπτά του, αποτελούν την απόρροια ενός μεγάλου οράματος που δεν χωράει μόνο στον δικό του χώρο. “Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι, μέσα σε όλα τα άλλα (μεγέθυνση και ανάπτυξη) να μπορέσω να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση νέων ανθρώπων και σπουδαστών που οραματίζονται τη ζαχαροπλαστική όπως της αξίζει να είναι”.

Ίσως τελικά εκεί να έγκειται η επιτυχία του Οικονομίδη. Ίσως πάλι ο γλυκός κόσμος που με τόση επιμονή δημιουργεί, να είναι τόσο δυνατός εμπειρικά που να συνεπαίρνει τα πάντα.
Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210.6755000 / instagram @dimitriseconomides

Πηγή: newmoney.gr