ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

Η Εύα Καϊλή έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα θέματα που θέτει και τον δυναμισμό που εκπέμπει. Έχει απασχολήσει την βρετανική Vogue, που την συμπεριέλαβε ανάμεσα σε ισχυρές γυναίκες της πολιτικής και του δημοσίου βίου. Έχει παρουσιάσει, με επιτυχία, Δελτία Ειδήσεων.Έχει δεχθεί ρατσισμό τόσο για την ηλικία της, όσο και για το φύλο της. Όμως, έχει μάθει να «μάχεται» μέχρι τελικής πτώσεως για τα πιστεύω της. Για αυτό, άλλωστε, επέλεξε ν΄ ασχοληθεί με την πολιτική. Απολαυστική και αφοπλιστική η Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, σε μια κουβέντα γεμάτη αλήθειες!
Πως αισθάνεστε που πήρατε την πρωτοβουλία να θέσετε σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα των συσσωρευμένων χρεών του ελληνικού δημοσίου;

Μεγάλη η ευθύνη να αναδεικνύεις κρίσιμα ζητήματα για την χώρα σου, ώστε να κινητοποιήσεις δυνάμεις προς όφελος της, την ίδια στιγμή που η νυν κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Αλλά οι Έλληνες, εκτός συνόρων, πάντα προσπαθούμε να βοηθάμε την πατρίδα μας. Μακάρι, να έβαζαν πρώτα το εθνικό κοινό μας συμφέρον, πάνω από προσωπικές στρατηγικές και ορισμένοι πολιτικοί εδώ, που καπηλεύτηκαν τις ελπίδες των Ελλήνων.

Θεωρείτε πως ήρθε η ώρα να μπουν τα πράγματα στην θέση τους;

Τα πράγματα στην θέση τους θα μπουν αρκετά δύσκολα. Νομίζω πως, θα κλείσει μια δεκαετία η κρίση που διέρχεται η χώρα μας, προτού σηκώσουμε κεφάλι..

Εσείς που έχετε και μια πιο “εξωτερική” μάτια των πραγμάτων, ούσα ευρωβουλευτής, πως το βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας; Τι αφουγκράζεστε από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες;

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αλλάξει στρατηγική και να επανέλθει σύντομα στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Γεωστρατηγικοί και γεωπολιτικοί λόγοι την καθιστούν αναπόσπαστο μέρος αυτού του πυρήνα, είτε στην ενεργειακή ένωση, είτε για την κοινή αμυντική και μεταναστευτική πολιτική.

eua_kail Σ

Είστε θερμή υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών. Πως βλέπετε την εκλογή του Donald Trump και την νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στις ΗΠΑ ;

Βλέπουμε επεισόδια της σειράς δράσης, “αντισυστημική αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση”. Η νέα πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος, ουδείς αναντικατάστατος, αλλά και η αύξηση των ανισοτήτων θα συνεχίσει να δημιουργεί έδαφος για εθνικολαϊστικά μορφώματα όπως βιώνουμε και στην χώρα μας.

Απλοποιημένα μηνύματα υποδαυλίζουν τα σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα, και αν δεν ξυπνήσουμε για να βρούμε ένα νέο αφήγημα στον κεντρώο προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο, αυτός θα καταληφθεί από αριστερά και δεξιά μορφώματα, που θα συρρικνώσουν τον δικό μας πολιτικό χώρο, αλλά και την ίδια την κοινή λογική. Είναι ανάγκη να επαναφέρουμε τους εαυτούς μας να εμπνεύσουμε και πάλι τους πολίτες, βάζοντας προτεραιότητα εκείνους και την ασφάλεια τους σε κάθε επίπεδο.

Εσείς ως γυναίκα σε έναν φαινομενικά πιο ανδρουκρατουμενο χώρο, έχετε αντιμετωπίσει κάποιου είδους ρατσισμό;

Ναι αν και είναι γνωστά. Όταν υπάρχουν ακόμη γυναίκες που αναγκάζονται σε σιωπηλή αποδοχή προσβολών λόγω φύλου, αντιλαμβάνεται κανείς πως πρέπει να δώσουμε πολλές ακόμη μάχες, ώστε να μιλάμε σύντομα για εξαιρέσεις και όχι κανόνες.

Πολιτικοί που εκφράστηκαν χυδαία απέναντι μου, όπως ο πρώην βουλευτής Ξυνίδης, και που δεν τους περίσσεψε μια συγνώμη στο φύλο μας, τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι της πολιτικής, εύχομαι να μείνουν εκεί που τους έστειλαν οι Έλληνες, σπίτια τους, μακριά από το Κοινοβούλιο.

Ηλικιακό ρατσισμό ίσως;

Επίσης ναι. Και αυτή την διάσταση θέτω πλέον επιτακτικά και στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί και αυτή είναι μια μάχη που αν δεν δοθεί, σίγουρα δεν θα μας χαριστεί ο χώρος που μας αναλογεί.

Έχετε απασχολήσει μέχρι και την Βρετανική Vogue. Πως νιώσατε;

Ανάμεσα σε ισχυρές γυναίκες της πολιτικής και του δημοσίου βίου, ως η μόνη Ελληνίδα, ξαφνιάστηκα φυσικά, αλλά πολύ ευχάριστα!

Το επάγγελμα του πολιτικού δεν έχει ωράριο και είναι απαιτητικό… έχετε παραμελήσει ίσως την προσωπική σας ζωή για χάρη της επαγγελματικής;

Όσο κι αν προσπαθώ να κρατώ ισορροπίες, ίσως ναι. Ευτυχώς, η οικογένεια μου με προσέχει όταν δεν με προσέχω.

Στο παρελθόν έχετε κάνει παρουσίαση Δελτίων Ειδήσεων . Θα ξαναβλέπατε τον εαυτό σας στην τηλεόραση;

Ποτέ μη λες ποτέ..

Τον περισσότερο καιρό ζείτε στο εξωτερικό. Τι σας λείπει περισσότερο απ΄ την Ελλάδα;

Λένε πως, οι άνθρωποι μας είναι το σπίτι μας, αλλά οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι εικόνες, τα τοπία, είναι οι μνήμες μας. Η θάλασσα, ο ήλιος, η φασαρία μας, το κέφι μας, οι παραδόσεις μας, και οι ρυθμοί μας, όλα μου λείπουν! Παρότι δεν έχω λείψει περισσότερο από μήνα μακριά από την χώρα μου. Εκτιμώ όσα σημαίνουν Ελλάδα περισσότερο από ποτέ!

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στο ευρωκοινοβούλιο;

Όταν στην συζήτηση για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει ακόμη και πολλούς από εκείνους που μας στήριζαν στα δύσκολα, επιμένοντας σε ένα αφήγημα που είχε ήδη καταρρεύσει μαζί με την αξιοπιστία της κυβέρνησης του.

Τα δημοψηφίσματα είναι διχαστικά, τις συνέπειες τις πληρώσαμε όλοι. Εύχομαι πάντως, να είναι τα καλύτερα μπροστά μας, γιατί δεν αξίζει στους Έλληνες τέτοια ηγεσία και τέτοιες σελίδες στην ιστορία μας.

Παραμένω πεισματικά αισιόδοξη για το μέλλον και δίνω καθημερινές μάχες για την χώρα μας, για τους Έλληνες, και για μια Ευρώπη που θα μπορεί να προστατεύει τους πολίτες της, μακριά από λογικές παιχνιδιών εξουσίας, ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη στην Ένωση αυτή, που μας έφερε Δημοκρατία και Ειρήνη.

10
10